Sultangazi Belediyesi Kurban Bayramı'nda Esentepe Mahallesi Cebeci Halk Ekmek Fabrikası’nın yanında Avrupa Yakası’nın en modern kurban satış ve kesim alanını oluşturdu. Anadolu’nun değişik bölgelerinden gelen küçük ve büyükbaş kurbanlıklar bu merkezde görücüye çıktı.

 

MERKEZ 20 BİN HAYVAN KAPASİTELİ

80 bin metrekare alan üzerine kurulan kurban satış ve kesim alanına 540 çadır kuruldu. Merkez, 20 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan kapasiteli. Kurban Satış ve Kesim Merkezi’nde, kurbanlıkların bulunduğu çadırdan kesim alanına, temizlikten personeline, makine ve ekipmanlardan sosyal donatılarına kadar AB standartlarında yapıldı.

 

HAYVANLAR 1 EKİM’DEN İTİBAREN GETİRİLMEYE BAŞLANDI

İstanbul Valiliği Kurban Hizmetleri Komisyonu kararı ile 1 Ekim’den itibaren getirilmeye başlanan hayvanların menşei şahadetnameleri kontrol ediliyor. Trakya bölgesi dışında Anadolu’dan Sultangazi’ye getirilen hayvanlardan ayrıca “Şaptan Arilik belgesi” isteniyor. Merkezde havyan satıcıları da unutulmadı. Hayvan satıcılarının rahatlıkla barınabileceği mekanlar, banyo ve WC'ler kuruldu. Vatandaşlar için otopark, mescid ve kafeterya açıldı.

 

KURBAN KESİM ALANLARI

Kurban kesim alanına otomatik kesim konteynırları konuldu ve beton zeminle kaplandı. Kesim yerleri kapalı alanlarda, kolay yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir yapıda oluşturuldu. Gerekli ışıklandırma ve havalandırma tertibatları kuruldu. Kesim sonrası oluşan atık ve artıkları hijyenik şartlara uygun olarak çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanması, izolesi, itlaf ve tahliyesini sağlayıcı tedbirler alındı

 

MAHALLE HİZMET TESİSLERİ

Sultançiftliği , İsmetpaşa ve 50. Yıl Mahallerinde bulunan Sultangazi Belediyesinin hizmet tesisleri bu yıl Kurban Kesim Merkezi olarak vatandaşların hizmetinde olacak. Monoray sistem kurulan Hizmet Tesisleri'nin her birinde günde bin büyükbaş hayvan kesilebilecek. Dinlenme alanları, kafeterya ve WC'ler konuldu. Ayrıca ilçe genelinde kurban kesimine uygun oto yıkama istasyonlarında da kurban kesimi yapılacak.

 

Sultangazi Belediyesi Kurban Satış ve Kesim Merkezi’nin Özellikleri:

 

-          Kurban Satış ve Kesim Merkezi 80 bin metrekare alan üzerine kuruldu.

-          Merkeze idari çadırlarla birlikte toplam 540 çadır kuruldu.

-          Kurban Satış ve Kesim Merkezi 20 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan kapasiteli.

-          Merkezde sürekli veteriner bulundurulacak.

-          AB standartlarında kesim konteynırları yer alıyor. Merkezde günlük bin büyükbaş hayvan kesilebilecek.

-          Kesim Yerleri kapalı alanlarda kolay yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir yapıda oluşturuldu.

-          Merkezde kurban satış ve diğer donatı alanlarına gerekli ışıklandırma ve havalandırma tertibatları kuruldu.

-          Kesim alanının zemini beton zeminle kaplandı.

-          Banyo ve WC’ler kuruldu. Vatandaşlar için otopark, mescid ve kafeterya açıldı.