Gaziosmanpaşa İlçesinde 1 Mart 2012 tarihinden itibaren naylon poşet kullanımı yerine hiçbir çevre sorununa yol açmayan bio poşet uygulamasına geçilecek.

İYİ BİR GELECEK İÇİN; GOP’TA NAYLON POŞET YASAĞI…

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, herkesin, çocuklarının ve kendi yaşam süreçlerini uzatma adına bu uygulamaya destek olmalarını ve naylon poşet yerine çevre dostu bio poşetler kullanmalarını istedi.

Gaziosmanpaşa İlçesinde 1 Mart 2012 tarihinden itibaren naylon poşet kullanımı yerine hiçbir çevre sorununa yol açmayan bio poşet uygulamasına geçilecek. Yeni uygulama bugünden itibaren ilçedeki tüm işyerlerine tebliğ edilecek ve bir ay içinde genel uygulama başlatılacak. Gaziosmanpaşa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalar sonucu araştırma sonuçlarını Belediye Meclisine sunmasıyla, konu belediye meclisinde görüşülmüş ve alışverişlerde kullanılan naylon poşetlerin kullanımının yasaklanması ve yerine doğada % 100 çözünebilen biyobozunur poşetlerin kullanılması kararı alınmıştır.

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, esnaf ve vatandaşlardan naylon poşet yerine aynı işlevi gören ve şekil olarak benzemesine rağmen 24 ayda çözülüp, hiçbir çevre sorununa yol açmayan biopoşet kullanmalarını istedi. Naylon poşetlerin doğada kendiliğinden çözünüp yok olması için yüzyıllar geçmesi gerektiğinden tüm dünyada yaygın olarak kullanımı yasaklanan naylon poşetler aynı zamanda önemli bir çevre sorunu olarak niteleniyor. Sağlık ve Çevre uzmanları naylonun yapısında kanserojen maddeler bulunduğunu belirterek, "Civa, kurşun, kadmiyum gibi maddeler, besinler aracılığıyla insanlara geçiyor. Ayrıca doğada kaldığı süre içinde toprağa karışarak, yetişen gıda ürünlerinin yenmesiyle yine insana geçiyor. Akarsu ve denizlere ulaşan naylonlar, besin sanarak yemeye çalışan deniz canlılarını zehirliyor. Bu deniz ürünlerinin yenmesiyle yine insanlara geçiyor. Ayrıca bu poşetlerin yakılarak imha edilmesi durumunda havaya karışarak, soluma yoluyla yine bizleri zehirliyor" şeklinde görüş belirtiyor.

Gaziosmanpaşa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü yetkilileri iş yerlerinin bir aylık süre içinde biyobozunur poşet alımı yapıldığına dair faturalarının müdürlüklerine ibraz edilmesi gerektiğini belirttiler. Yetkililer, 1 Mart tarihine kadar alışveriş merkezleri, mağazalar, dükkanlar ve pazar yerlerinde polietilenden yapılan klasik naylon poşetlerin kullanılmaması için denetlemeler ve uyarılarda bulunacaklarına dikkat çekerek yeni uygulamaya konulacak bio poşetin, içerisinde mikroorganizmaların, nemin, güneş ışığının, ısının ve oksijenin bulunduğu ortamlarda iki yılda parçalanıp, biyolojik olarak çözüldüğünü, doğayı da kirletmediğini belirttiler.