Gaziosmanpaşalı vatandaşlarla bir araya gelen Psikolog Esra Dilek, ailelerden, çocuklarının duygularını ifade etmesine izin vermelerini istedi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin bünyesinde yer alan Aile Danışma Merkezi'nin uzman psikologlarla birlikte düzenlediği ‘Çarşamba Seminerleri'nde konuşmacı olarak yer alan Psikolog Esra Dilek, “Kaygı bozuklukları ve baş etme yolları” konulu seminerde aileleri uyardı.

Kaygının, şiddeti ve süresinin kişiden kişiye farklılaşan bir huzursuzluk hali olduğunu, pek çok olumsuz hissedilen duygu gibi kaygının da bazen üretkenlik sağlayan motive edici bir duygu olduğunu hatırlatan Dilek, kaygı duygusunun kişisel hayatı olumsuz etkilemeye başlaması halinde, bunun bir rahatsızlık olarak kabul edilmesi gerektiğini ve çözülmesi için gerekli müdahalenin yapılması gerektiğini söyledi.

“Öncelikle kendi kaygılarınızdan kurtulun”


Ebeveynlerin kaygılarından kurtulamamaları durumunda farkında olmadan çocuklarına da bu kaygı duygusunu aktaracaklarını ifade eden Psikolog Esra Dilek, “Kaygılı insanlar geleceğe ait senaryolar yazarlar. Ancak bu senaryolar genellikle olumsuz veya tehlikelidir. Hayal edilenler o kadar inandırıcı ve korkutucudur ki, beraberinde gerginlik, kaygı, tedirginlik getirir. Kaygıyı, dikkatinizi başka şeylere vererek azaltabilirsiniz. Çocuklarımızın geleceği için öncelikle kendi kaygılarımızdan kurtulmalıyız. Çocuğunuzun geleceğiyle oynamayın.” diyerek, seminere katılan Gaziosmanpaşalı ailelere tavsiyelerde bulundu.



“Çocuğunuzu ciddiye alın”

Özellikle üniversite sınavına hazırlanan lise öğrencilerinin üzerinde büyük bir baskı olduğunu belirten Dilek, “Stres halinde çalışmak zorunda kalan öğrencilerde öğrenme güçlüğü, hatırlama zorlukları, dikkat azalması, gittikçe artan korku, huzursuzluk, özgüvende azalma, iştah, uyku ve kişilik değişiklikler yaşanır. Öğrenciler zaten sınav stresi yaşıyorlar. Siz onları rahatlatmaya çalışın, yaptığı hatalardan dolayı azarlamak yerine, en azından sınav zamanına kadar alttan almasını bilin.” diyerek anne - babalara, çocuklarına karşı empati yapmalarını istedi.