İstanbul Modern’in atölye ve seminer programı Atölye Modern’in sonbahar dönemi 14 Ekim 2014’de başlıyor. Atölye Modern programı, katılımcıların yazar Mario Levi’nin yönetiminde yazın alanındaki sınırlarını geliştirebilecekleri Yaratıcı Yazarlık Atölyesi; sanatı, fikirler tarihinin bir parçası olarak okumaya davet eden Yrd. Doç. Dr. Nusret Polat yönetiminde gerçekleştirilen Sanatsal Düşünce Semineri; Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) işbirliğinde Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Türkiye’de Çağdaş Sanat Tarihi adlı programlarıyla dokuzuncu seminer dönemine devam ediyor. Ayrıca Atölye Modern bu seminer döneminde yeni bir başlığa da yer veriyor: sanat eleştirmeni ve yazar Süreyyya Evren’in yönetiminde 20. Yüzyıl Sanatının Öteki Tarihi başlıklı seminer ilk kez uygulanıyor. 20. Yüzyıl Sanatının Öteki Tarihi, katılımcılarının günümüz sanatının serüvenine dair farkındalıklarını alternatif bir tarih yaklaşımıyla arttırmaya odaklanıyor.

Günümüz sanatının anlatılarını yorumlamada yakın tarihe ilişkin güncel bir bakış açısı sunan Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Türkiye’de Çağdaş Sanat Tarihi seminerleriyle Atölye Modern; sanatçılarla, sanat tarihçileriyle ve sanatın farklı alanlarından diğer aktörlerle katılımcılarını keşfe, analize ve sanatsal deneyime davet ediyor. Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi programının seminerlerini Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu, Prof. Dr. Uşun Tükel, Öğr. Gör. Fırat Arapoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Osman Erden sunuyor. Türkiye’de Çağdaş Sanat programının gündüz ve akşam seminerleri ise Doç. Dr. Burcu Pelvanoğlu tarafından yürütülüyor.

İstanbul Modern, Atölye Modern ile bugüne kadar gerçekleştirdiği kuramsal ve uygulama odaklı programlarını katılımcıların deneyimleri ve beklentileriyle geliştirerek çeşitlendirmeyi sürdürüyor.