İlkbahar aylarında beslenmesine dikkat ederek yaz döneminde kilo veren kişiler, sonbaharda tekrar kilo alma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, sonbahar mevsiminin yazın verilen kiloları geri almak açısından çok riskli bir dönem olduğuna dikkat çekiyor.

    Diyetisyen Gizem Tutar; sonbaharın, fiziksel aktiviteler ile birlikte vücudun susuzluk hissinin ve su tüketiminin de azaldığı, dolayısıyla metabolizmanın yavaşladığı, aynı zamanda da soğuktan korunmak için vücudun karbonhidrat arayışının arttığı, bunun da vücuttaki yağlanmaların artmasıyla sonuçlanabileceği bir geçiş dönemi olduğunu söyledi.

    Bu belirtilere, bazı kişilerde görülen mevsimsel duygu durum değişiklikleri ve sonbahar depresyonu da eklenince, kişinin tıkanırcasına yemek yemesine veya aşırı miktarda karbonhidrat tüketmesine neden olduğunu kaydeden Tutar, şöyle devam etti:

    “Sonbaharda artan karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için beyaz şekerden uzaklaşıp tam tahıllı ürünlere, makarna ve kuru baklagil gibi zor sindirilen kaliteli karbonhidrat kaynaklarına yönelmek gerekiyor. Bunu, yeterli kalsiyum tüketmek izliyor. Çünkü araştırmalar, yetersiz kalsiyum alan bireylerin daha kolay kilo aldıklarını ortaya koyuyor. Kilo alma riskini yükseltmemek için günde 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmek yeterli olabiliyor. Su tüketimine dikkat etmek, su içemiyorsanız sonbaharla birlikte azalan su tüketiminiz yerine şekersiz bitki çaylarına yönelmek de dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri. Protein tüketimi de önemli. Diğer besinlere göre daha uzun sürede sindirilen proteinler, metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı oluyor. Bu yüzden her öğüne bir köfte şeklinde formüle edilebilecek, öğlen ve akşam yemeklerine bir köfte kadar et, tavuk veya balık eklemek hem kan şekerini daha dengeli tutacağı, hem de metabolizmayı daha hızlı çalıştıracağı için formu korumaya yardımcı olabiliyor.”