Keresteler çeşitlerine göre farklı alanlarda kullanılmaktadır. Kalitesi ve özelliklerine bağlı olarak keresteler kullanım amacına göre sınıflandırılır. Örneğin; inşaat kerestesi olarak hazırlanan vasıfsız keresteleri, mobilya üretiminde kullanmak uygun değildir. Bu nedenle ihtiyacınız olan şeyi netleştirmeli, nasıl bir keresteye ihtiyacınız olduğuna karar vermelisiniz.

Lareks Kerestesi Kullanım Alanları

Laresk kerestesi, çam ağacı türlerinden olmasına rağmen ülkemizdekilerden son derece farklıdır. İşlenmesi zor olan kerestenin kurutulması da oldukça zahmetlidir. Mobilya imalatında, suya dayanıklı olması bakımından gemi yapımında, kamelya üretiminde, tornacılıkta rahatlıkla kullanılabilmektedir. Sağlamlığıyla dikkat çeken keresteyi gerçekten sağlamlık gerektiren işlerde kullanmakta yarar vardır.

Kızılçam Kerestesi Kullanım Alanları

Kızılçam ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Sert olma özelliği ile bilinen kerestenin, iç ve dış dekorasyon işleri için kullanımı uygundur. Rendelenme ve cilalama işlerine dayanıklı olan kerestenin özellikle iç mekânda kullanımı oldukça uygundur. Ayrıca ithal olan benzerlerine göre ekonomik olması da bir diğer avantajıdır. Kereste fırınlanma ya da açık havada kurutma yöntemleriyle kurutulduktan sonra satışa sunulmaktadır.

Karaçam Kerestesi Kullanım Alanları

Ülkemizde ciddi bir oranda kullanılan karaçam, Marmara bölgesinde yetişmektedir. Sarıçama oranla biraz daha sert olan kerestenin, rengi biraz daha koyuya kaçmaktadır. İç doğramalarda, dekorasyon işlerinde, tüm kapalı mekân eylemlerinde rahatlıkla kullanılabilen bir kereste türüdür. Bol miktarda bulunmasından ötürü karaçam kerestesinde stok sorunu genellikle yaşanmamaktadır.

Köknar Kerestesi Kullanım Alanları

Karadeniz bölgesinin ağaçlarından elde edilen kereste, çamgiller ailesindendir. Beyaza yakın bir rengi olan göknar, genellikle ahşap panel üretiminde en sık kullanılan kereste türüdür. İstenilen ebatta işlenip satılan bir kereste çeşididir. Diğer kerestelere göre biraz daha yumuşaktır ve bu nedenle de daha kolay işlenebilmektedir. Ülkemiz dışında Trakya ülkelerinde yetiştirilmektedir.

Diğer Kereste Türleri

Bunların dışında sarıçam, Finlandiya çamı, Amerikan tahtası, inşaat kerestesi gibi çeşitleri olan keresteler, yine bu türlerde de farklı alanlarda kullanılmaktadır. Dış cephe kaplama için Amerikan tahtası, iç mekân işleri için sarıçam, duvar ve zemin kaplamalarında Finlandiya çam kerestesi, inşaat iskelelerinde de ise inşaat kerestesi kullanımı uygun olacaktır.