Karnesi kötü çocuğu cezalandırmak kadar iyi karneyi ödüllendirmek de yanlış

Yarıyıl tatiline çok az kaldı. Çocukları olduğu kadar aileleri de “karne telaşı” sardı. Yarıyıl tatili için ailelere önerilerde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Karnesi zayıf gelen çocuğu cezalandırmak kadar, karnesi iyi gelen çocuğu ödüllendirmek de yanlış” dedi. Tatil döneminde çocukların tablet, bilgisayar gibi teknolojik cihazların kullanımı ile ilgili önerilerde bulunan Psk. Karabulut, "Çocuk, arkadaşlarıyla vakit geçirmek yerine elinde tablet saatlerce oturuyorsa, seslendiğinizde sizinle ilgilenmiyorsa bir sorun var demektir” diye konuştu.

Okul çağında çocuğu olan tüm ebeveynler bu günlerde çocukları ile birlikte karne heyecanı yaşıyor. Birçok ebeveynin “kırık karne” getiren çocuklarına nasıl davranması gerektiğine karar veremediğini söyleyen bulunan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut, kırık bir karne karşısında yapılması gerekenleri ve keyifli bir tatil geçirmenin yollarını anlattı. Zayıf notlar için çocuğa kızmanın ya da ceza uygulamanın yanlış olduğunu dile getiren Psk. Karabulut, “Çocuğa sakince böyle şeylerin olabileceği, yeterli çalışmadığı için notunun düşük olduğu söylenmeli, çocuk ikinci dönem notunu düzeltmesi konusunda yüreklendirilmelidir” dedi.

Tatilde dinlenmenin çocukların hakkı olduğunu belirten Psk. Karabulut, dinlenmenin sorumlulukların unutulması anlamına gelmediğini söyleyerek, “Öğrencilerin yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesi de verilen ödevleri son günlere bırakmak” dedi.

Karne için ceza da ödül de yanlış

Sömestr tatilini verimli geçirmek için günlük program yapılmasının doğru olduğunu anlatan Psk. Karabulut, “Anne babaların dikkat etmeleri gereken en önemli şey ise tatilde çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmektir” diye konuştu. Karnesinde zayıf gelen çocuğu cezalandırmak kadar karnesi iyi gelen çocuğu ödüllendirmenin de yanlış bir davranış olduğunu dile getiren Psk. Karabulut, “Çocuğun zaten yapması gereken şey derslerine iyi çalışmak ve hak ettiği notu getirmektir, yani iyi karne zaten beklenen bir şey olmalıdır” dedi. İyi karne getiren çocuğun takdir edilmesi gerektiğini hatırlatan Psk. Karabulut, çocuklara ödül niyetine pahalı hediyeler almanın hatalı olduğunu belirterek “Bu sefer çocuk ödüle kavuşmak için iyi not getirmeye çalışacaktır, ödülün olamayacağı ortamlarda çalışmayacaktır” dedi.

Dış dünya ile iletişimi kesiyorsa teknoloji kullanımını sınırlandırın

Çocukların tablet, bilgisayar ve cep telefonu kullanımları ile ilgili önerilerde bulunan Psk. Karabulut, “Teknolojinin en büyük faydası bize zaman kazandırmasıdır. Birçok bilgiye çok kısa sürede ulaşmamızı sağlar. Çocuğun bilgi sahibi olması, daha çok araştırmasına, okumasına katkı sağlayabilir. Sosyal medya araçları sayesinde çocuğun arkadaşlarından sürekli haber aldığını görüyoruz ama kullanım zamanı çok önemli” dedi. Çocukların arkadaşları ile vakit geçirmek yerine saatlerce tablet ya da bilgisayar başında oturuyorsa önlem alınması gerektiğini söyleyen Psk. Karabulut, “6-12 yaş aralığındaki çocukların, velilerinin belirleyeceği uygun zamanlarda, kısa süreli kullanımlarını tercih etmeliyiz” dedi. Çocukların genellikle teknolojiyi oyun oynamak, sosyal medya araçlarını kullanmak, araştırma yapmak gibi amaçlarla kullandığını belirten Psk. Karabulut, asıl sorunun kullanım saatleri ile ilgili olduğunu hatırlattı. Psk. Karabulut bunu engellemek için ebeveynlerin öğrencilere belirli hedefler vermesi gerektiğini söyledi ve “Şimdi yarım saat en sevdiğin oyunu oynayabilirsin” veya “Ödevlerin bittiği zaman bir saatliğine facebook’u açman güzel olabilir” gibi yaklaşımların işe yarayacağını dile getirdi.


2-6 yaş arası çocuklar kesinlikle kullanmamalı

Tablet, bilgisayar ya da cep telefonu kullanımı için 2-6 yaş aralığındaki çocukların uygun olmadığını belirten Psk. Karabulut, bu yaş aralığındaki çocukların yarım saatten fazla televizyon izlemesini de önermediğini belirtti. Bunun sebebini “Henüz beyin gelişimi hızlıca devam eden bu yaş aralığındaki çocukların, tabletler sayesinde maruz kalacakları ses, ışık, hareket, öncelikle dikkat problemleri, huzursuzluk, hiperaktivite gibi sorunlara yol açabileceği” olarak belirten Psk. Karabulut, “6 yaşındaki bir çocuğun sadece hafta sonu bir saat kullanımı yeterli olacaktır” dedi.