Türkiye'de milenyum jenerasyonu, Japon çizgi film karakteri Pokemon'la büyüdü. 2000'li yıllarda çocukların oyun anlayışını değiştiren Japon çizgi film Pokemon, Türkiye'de çocukların kafasına “Pika, Pika Pikachu” sloganıyla kazındı.

Mahallelerde her köşede elleri tasoya vurmaktan şişmiş, birbirine “Pikachu” diye hitap eden, sabah erken saatlerde onun için gözlerini açan, teneffüslerde sadece onu konuşan bir nesil yetişti. Bu tutku öyle bir boyuta vardı ki kendini Pokemon yerine koyan çocuklar kanatlanıp uçmaya çalışırken yere çakıldı. Bir dönemin çocukları Pokemon kırıklarıyla büyüdü. Habertürk uçmak isterken düşüp mucize eseri kurtulan o 2 “Pokemon”u buldu.

O BİR RAP'Çİ

O çocuklardan biri Mersin Mezitli'de Pokemon'a özenip yaşadıkları binanın 7'nci katından atlayarak havalanmaya çalışan Ağrıbaş Ailesi'nin 4 yaşındaki oğulları Ferhat'tı...

Annesi Füsun Ağırbaş'ın markete gitmesini fırsat bilen Pokemon tutkunu Ferhat, çizgi film kahramanına özenerek kendini 7. kattan boşluğa bıraktı. Ferhat, çim ve toprak zemine ayakları üzerine düşmüştü. Annesi tarafından yerde yatarken bulunan Ferhat, olayı sağ bacağındaki kırıkla atlattı. Ferhat, hastanede neden düştüğünü soran doktora “Ben Pokemon'um ve Pokemon gibi uçtum” diye yanıt verdi. Ferhat bugün 19 yaşında. Pokemon kazasından sonra ailesiyle birlikte Adana'ya taşındı. Uzun süredir arkadaşıyla birlikte rap müzik yapıyor, internette binlerce takipçisi var. Ferhat'a yapılan yorumların çoğu Pokemon üzerinden.

O yorumlardan bazıları:

YARALI POKEMONpikachu_ferhat_agirbas

‘Yaralı Pokemon Ferhat'
‘Uçamayan Pokemon'
‘Senin yüzünden dünyanın en iyi çizgi filmi kaldırıldı'
‘Pokemon'u halletti, sıra RAP'te'
‘Pika Pika'
‘Topal Pokemon'

SEDA, POKEMON OLMAK İÇİN İDDİAYA GİRDİ, SONRA UÇTU

Arkadaşıyla iddiaya girip Pokemon olmaya karar veren, kendini Kilis'te oturdukları evin 5'inci katından aşağı bırakan Seda Aykanat da, tıpkı Ferhat gibi mucize eseri kurtuldu. O dönemde ilkokul birinci sınıfa giden ve sağ ayak bileği kırılan Seda Aykanat, bugün 21 yaşında. İki kez ameliyat olan Seda, zaman zaman ayak ağrısı çekiyor. O dönem hasta yatağında arkadaşları tarafından ziyaret edilen Seda, “Ayağım iyi olur olmaz yine uçacağım. Ama bu kez eskisinden daha da güzel olacak” demişti. Anne Ayşe Aykanat, o günleri şöyle anlattı: “O olaydan sonra üç gün komada yattı, akciğerleri hava almıştı. Doktoru aldığı darbenin Seda'da sinir yapacağını söylemişti. Şimdi kimseyle iletişim kurmak istemiyor, kendini insanlara kapattı. Soğuk havalarda ayak ağrısı çekiyor. Okuluna çok başarılı olmasına rağmen 2 yıl ara verdi. Web tasarım okudu. 4 çocuğum var. Seda en cesaretlisi. Pokemon'dan kendini atacak kadar etkilendi.”

RTÜK yayından kaldırtmıştı

Kilis ve Mersin'de yaşanan Pokemon çılgınlığından sonra olaya önce Sağlık Bakanlığı el koymuştu. Bakanlık, çocuk ve ruh sağlığı uzmanlarından oluşan bir “Pokemon Kurulu” topladı ve çocukların ruh sağlığının olumsuz etkilendiği kararı alındı. Ardından RTÜK, Pokemon konusunda aldıkları açıklayarak Pokemon'u yayından kaldırttı.