Seyahatlerinizin daha güvenli ve daha konforlu olması için aracınızın tüm donanımının bakımlarını ayrı ayrı yaptırmanız gerekiyor. Tek bir noktada oluşabilecek bir sorun tüm sistemi etkileyebildiği için rutin bakımlar haricinde olası bir şey fark ettiğinizde de müdahale etmeniz ve hemen servisinize ulaşmanız son derece önemlidir.


Aracınızın yol üzerinde düzgün hareket etmesini istiyorsanız rot ve balans ayarlarını kontrol ettirmelisiniz. Bu bakımı araç lastiğinizi her değiştirdiğinizde atlamadan yaptırmanız büyük önem taşımaktadır. Ne sıklıkla rot balans ayarı yaptırmanız gerektiğini buradan öğrenebilirsiniz.


Rot ayarı her iki tekerleğinde aynı eksende ve doğrultuda çekiş yapmasını sağlar. Bununla beraber eğer virajlarda ön tekerleklerden sürtünme sesi geliyorsa, arka tekerlekler ön tekerlekleri takip etmiyorsa, tekerlekler dümdüz dururken direksiyon olması gerekenden farklı bir konum alıyor ve düz yolda giderken direksiyonu ellerinizin arasından hafifçe bıraktığınızda sağa ya da sola sapma gösteriyorsa aracınızın rot ayarı bozulmuş demektir. Olabildiğince çabuk rot ayarı yaptırmanız gerekmektedir. Aksi durumda hızlı yada yavaş seyir halindeyken şeridinizden sapabilir yada daha farklı kazalara sebebiyet verebilirsiniz.


Balans ayarı ise tekerlekler üzerindeki dengesiz yük dağılımını düzeltmek içindir. Eğer hızlı bir süratte seyir halindeyken direksiyon elinizin altında titriyor ve hissedilir derecede sarsıntı veriyorsa lastikleriniz olması gerektiği şekilde dönmüyordur. Bu da balans ayarınızın bozulduğuna işarettir ki bu da lastiklerinizin dengesiz olarak aşınmasına neden olacaktır. Bu iki durum da aracınızın yol tutuşunu ve frenlemesini olumsuz yönde etkilemektedir.


Rot ve balans ayarı yapılırken önce balans ayarı yapılmaktadır. Günümüz teknolojisi ve şartları sayesinde bu ayarlar bilgisayarlı sistemler ile sorunsuzca yapılabilmektedir. Aracınız yukarıda belirttiğimiz benzer tepkileri gösteriyorsa umursamaz davranmayıp hemen servisine başvurmalısınız. Rot ve balans ayarı yapmadan önce jantınız ve tüm bağlantı noktaları kontrol edileceğinden zarar görmüş ve değişmesi gereken herhangi bir parça varsa değiştirilerek olası aksiliklerin de önüne geçilmiş olunacaktır.