3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü'nde engelsiz yaşam için çalışmalar yapılıyor. Bunun düzenli ve kalıcı hale gelmesi ise çok önemli.

“Türkiye’nin yüzde yüz yerli bilgi yarışması” Altın Petek, dekorunu "engelsiz" hale getirecek düzenlemeleri yaparak önemli bir farkındalığa imza attı.

Bu çerçevede hazırlanan iki bölümün ilki geçtiğimiz Salı günü TRT1 ekranlarındaydı. #EngelOlmayalım hashtagi ile Uluslararası Engelliler Günü haftasında önemli bir farkındalığa imza atan Altın Petek Bilgi Yarışması’nın ikinci bölümü sürpriz tekerlekli sandalyeli yarışmacılarla 5 Aralık Pazartesi günü saat 23:30’da yayınlanacak.

LED EKRANLARI DOKUNARAK KEŞFETTİLER

Yarışma öncesi engelli yarışmacıların konforu için Altın Petek Stüdyoları engelsiz olarak yeniden düzenlendi. Sandalyeli engelli yarışmacılar için özel rampalar dekorun parçası haline geldi. Özellikle görme engelli yarışmacılar stüdyoyu adım adım defalarca keşfetti. Yarışmanın diyagramını merak eden yarışmacılar, led ekranı dokunarak keşfetmesi herkesi şaşırttı.

SOSYAL SORUMLULUK YARIŞMASI

Altın Petek Bilgi Yarışması daha önce de 15 Temmuz Şehit Aileleri ve Gazilerine anlamlı bir destekte bulunmuş, yarışmanın özel bölümünde Engin Altan Düzyatan, Pelin Çift, Ufuk Bayraktar ve Özlem Balcı gibi ünlü isimler yer almış ve kazanılan ödüllerin tamamı 15 Temmuz Şehitleri Dayanışma Kampanyası'na bağışlanmıştı.

İlk bölümden dikkat çeken noktalar:

GÖRME ENGELLİ AMA OKUL SİTELERİNİ GÜNCELLİYOR, AFİŞ TASARLIYOR

Türkiye’nin yüzde yüz yerli yarışma programı Altın Petek’in dün akşam TRT1 ekranlarında seyirci ile buluşan bölümünde görme engelli yarışmacı Tevfik Keleş fırtınası vardı. Mütevazı ve beyefendi tavırlarıyla herkesin takdirini kazanan Keleş, yarışmada gösterdiği performansla da büyük takdir topladı. Yarışmaya başlarken “ilk soruyu bilemezsem geri kalan on dört soruyu bilmemin hiçbir faydası yok” diyen Keleş, bilginin sonsuz olduğunu ve kendisinin sürekli araştıran, merak eden, öğrenen birisi olduğunu söyledi.

Gözlerini 11 yaşında kaybettiğini belirten Tevfik Keleş, bunun kendisi için bir engel olmadığını, asıl engelin zihinlerdeki, kalıplaşmış fikirler ve ön yargılar olduğunu belirtti. İki üniversite bitirdiğini söyleyen Keleş, bağlama çaldığını, seslendirme, dublaj ve diksiyon eğitimi aldığını vurguladı. Memur olarak çalıştığı Milli Eğitim Bakanlığı’nda “Şef” olduktan sonra arkadaşlarının kendisine “Milli Şef” lakabı taktığını belirten Keleş, bana “Milli Şef Teyfo diyorlar” dedi.

REKORU EGALE ETTİ, 100 BİN TL KAZANDI

Sekizinci soruya geldiğinde yarışmadaki tüm jokerlerini bitiren Keleş, sonraki üç soruyu jokersiz bilme başarısı gösterdi ve 11. soruda Altın Petek’e ulaşıp, soruyu doğru cevaplayarak 100 bin liralık ödül ile yarışmadan ayrıldı. Tevfik Keleş, kazandığı ödülü eğitimi için harcayacağını, yüksek lisans yapacağını ve bazı özel kurslara katılacağını belirtti.

İHMAL GÖZÜNÜ KAYBETTİRDİ, O YAŞAMI İHMAL ETMEDİ

Türkiye’nin yüzde yüz yerli yarışma programı Altın Petek, dün akşam anlamlı bir bölümle TRT 1 ekranlarındaydı. 3 Aralık görme engelliler günü münasebetiyle hazırlanan bölümde görme engelli Aykut Coşgun’un hikâyesi oldukça ilgi gördü.

Başarılı sunucu Engin Hepileri’nin “gözlerinizi nasıl kaybettiniz?” sorusu üzerine, erken doğum nedeniyle kuvözde kaldığını anlatan Coşgun; “ultraviyole ışınlardan korumak için konulması gereken bez, ihmal sonucu konulmamış, bu da yedi yaşındayken görme kaybı yaşamama neden oldu, yedi yaşından dokuz yaşına kadar toplamda dokuz ameliyat geçirdim, son ameliyatta masaya görerek yattım, görme engelli olarak kalktım” şeklinde cevap verdi. Gözlerini kaybetmiş olması yaşama sevincinden hiçbir şey kaybetmeyen Coşgun, emekli İngilizce öğretmeni olduğunu binlerce öğrenci yetiştirdiğini, öğrenci yetiştirmenin ağaç yetiştirmek gibi olduğunu söyledi. Başarılı bir yarışma çıkartan Aykut Coşgun yarışmadan 15 bin lira ödülle ayrıldı.