Ülkemizin Ege ve Akdeniz kıyılarını keşfetmek anlamına gelen Mavi Yolculuk 50li yıllarda başladı. Üç yazarımızın Bodrum’da kesişen yolları onları bu eşsiz kıyıları keşfetmeye ve bunu kitaplarında anlatmaya yönlendirdi. Azra Erhat’ın yazdığı Mavi Anadolu kitabı sonrası birçok yazar ve denizsever bölgeyi ziyaret ederek benzer turlar yapmaya başladı. Yoğun talep turların çıkış noktalarının, varış noktalarının ve rotalarının çeşitlenmesine öncülük etti. Bugün Mavi Yolculuk için 10dan fazla başlangıç ve varış noktası ile 10larca farklı rota bulmak mümkün.

Mavi Yolculuk için günümüzde Fethiye, Marmaris gibi birçok farklı limandan birini başlangıç limanı olarak seçmek mümkün. Bunun yanında rotayı da belirledikten sonra varış limanı olarak Akdeniz ve Ege kıyılarında birçok farklı liman seçilebiliyor. Rota içine Yunan adaları da dahil edilebilmekte. Özellikle ülkemiz kıyılarına yakın Yunan adaları turistler için harika imkanlar sunmakta.

Mavi Yolculuk için iki farklı yolculuk seçeneği bulunmakta. Bunlardan biri Gulet tipi teknelerde bir kabin kiralayarak diğer kabin sahipleri ile kabinler dışında ortaklaşa bir tatil gerçekleştirmek. Ancak bazen geniş aileler veya gruplar için tatili paylaşma zor olabilir ve bu topluluklar kendilerine özel tatiller isteyebilirler. Bu durumda mavi yolculuk firmalarının sunduğu motoryat kiralama hizmetinden yararlanılabilir.

Ülkemiz mavi yolculuk firmalarında 20 metreden 50 metre ve üstüne kadar farklı ebat ve iç dizaynlarda motoryatlar kiralamak mümkün. Ülkemizde kiralanabilen motoryatların birçok gelişmiş özelliği bulunuyor. Bunlar içinde en önemlilerinden biri şüphesiz ki geniş oturma alanı sunmalarıdır. Bu sayede tüm grup birlikte zaman geçirebilirken, bazen isteyen grup üyeleri kafa dinlemek için gruptan ayrılabilirler.

Ayrıca son teknoloji ile üretilen motoryatlar geçmiş üyelere göre çok daha hızlı ve güvenilir bir yolculuk imkanı sunuyorlar. Uzun mesafeleri daha kısa sürede alabilen bu yeni nesil motoryatlar sayesinde daha kısa sürede çok daha fazla yer gezmek, daha uzun bir rotayı takip etmek mümkün.

Gulet kiralama ile motoryat kiralama arasındaki bir diğer fark ise kiralama süresidir. Guletler sadece belirli bir süre için ve başka gezginlerle ortak bir şekilde kiralabilirken motoryatlar bireysel olarak kiralabilir ve istendiği süre boyunca kiralama gerçekleşebilir. Bu nedenle çoğu grup motoryat kiralamayı tercih eder.

Eğer motoryat kiralayan grupta denizcilik sertifikası almış bir kaptan var ise mavi yolculuk firmaları motoryatları tamamıyla gruba teslim edebilir. Ancak çoğunlukla firmalardan kaptan, mürettebat ve aşçı temin edilir. Ülkemizde istihdam edilen kaptanlar dünya çapında tecrübeye sahiptir ve bölge konusunda üst düzey bilgiye sahiptirler. Ayrıca en az iki dil bilen mürettebat ve dünya mutfağına hakim aşçı da motoryat kiralayarak çıkılan mavi yolculuğu daha keyifli bir hale getirebilmek için hizmet verecektir.

Mavi yolculuk öncesi firma ile kiralama hizmetinin içinde neler olduğunu detaylı olarak konuşmak gerekir. Her mavi yolculuk firmasının verdiği hizmetin içeriği farklı olabilir. Bu farklılıklar yemek listesinden gidilmesine izin verilen rotaya ve kullanılabilecek motoryat içi aletlere kadar birçok alanda olabilir. Bu nedenle motoryat kiralama öncesi tüm detayların konuşulması ve planlanması gerekir. Ayrıca mürettebat kiralanırsa onlara verilecek bahşiş miktarı ve sigorta gibi durumlar da konuşulmalıdır.

http://www.albatrosyachting.com/tr/motor_yatlar/