FETHİYE'de Bağ-Kur'dan aldığı 1214 lira emekli aylığının 940 lirası, emekli olabilmek için bankadan çektiği kredi borcuna kesilen, kalan 274 lira dışında geliri olmayan 61 yaşındaki Nihat Yurtsever, sokakta kalınca Ölüdeniz Mahallesi'nde ormanlık alana kurduğu çadıra sığındı.

Yardım talebi üzerine dumunu inceleyen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı görevlisinin olumsuz rapor vermesine tepki gösteren Yurtsever, "Çadırıma gelen yetkili, 274 liranın geçimim için yeterli olduğu şeklinde rapor tutunca bunalıma girdim" dedi. 

İstanbul'dan 1993 yılında Fethiye'ye gelen Nihat Yurtsever, eşi Fatma Yurtsever, oğlu ve kızı ile Patlangıç Mahallesi'ne yerleşti. Uzun yıllar inşaatlarda ve turizm sektöründe çalışarak ailesinin geçimini sağlamaya çalışan Yurtsever, geçimsizlik nedeniyle 2000'de eşinden boşandı. Yalnız yaşamını sürdüren Nihat Yurtsever, 2011'e kadar Ölüdeniz Mahallesi'nde deniz eşyaları kiraladığı tezgah işletti. Memleketi Tokat'ın Yeşilyurt İlçesi'ne dönerek son birikimiyle ikinci el eşya dükkanı açan Yurtsever, işleri kötü gidince işyerini kapatmak zorunda kaldı.

Nihat Yurtsever, 2014'te çıkan torba yasadan faydalanarak Bağ-Kur'a emeklilik başvurusu yaptı, Emekli olabilmesi için 34 bin lira ödeme yapmasının istenince de bir bankadan 5 yıl geri ödemeli 34 bin lira kredi çekerek emekli oldu.
Borcun faiziyle birlikte 56 bin liraya ulaştığını ve aylık kredi ödemesinin 940 lira olduğunu söyleyen Nihat Yurtsever, 1214 lira emekli maaşından geriye sadece 274 lira kaldığını, bununla geçinemediğini ifade etti.

ÇADIRDA YAŞAMAYA BAŞLADI


Çalışmak için tekrar Fethiye'ye dönen ancak iş bulamayan Yurtsever, sokakta kalınca Ölüdeniz Mahallesi'ndeki dünyaca ünlü Kumburnu Plajı'nın girişinde, ormanlık alana kurduğu çadırda yaşamaya başladı.
Yaban domuzlarından korunmak için çadırın etrafını tahta çitlerle çeviren Yurtsever, geçen 5 Ağustos'ta ilgili yerlere başvurarak yardım istedi.

RAPORA TEPKİ GÖSTERDİ

Nihat Yurtsever, durumunu incelemek için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan geçen ay gelen görevlinin, olumsuz rapor verdiğini, nüfusa kayıtlı olduğu Tokat'ın Yeşilyurt İlçesi'ne giderek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurması gerektiği belirttiğini söyledi.

Tokat'ın iklim koşulları nedeniyle Fethiye'de yaşamını sürdürmeye çalışan Yurtsever, "Cumhurbaşkanımıza yazdığım mektuba cevap geldi. Ancak buraya gelen yetkili, 274 liranın geçimim için yeterli olduğu şeklinde rapor tutunca bunalıma girdim" dedi.

Fethiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü yetkilileri ise Nihat Yurtsever'in kredi borcunun karşılanmasını talep ettiğini, ancak Vakfın böyle bir yetkisinin bulunmadığını belirtti.