Kendi aileniz dışında her yıl olduğu gibi fitre adı verilen fıtır sadakasının aile bireyleri sayısında ve belirlenen miktardan az olmamak kaydıyla verilmesi gerekir. Ayrıca temel ihtiyaçlar dışında bir mala sahip olmak dini yaşayan Müslümanların baş ve beden zekatı olarak ihtiyaç sahiplerine yaptıkları yardımdır. Her yıl değişen şartlar nedeniyle fitre ne kadar 2016 diyorsanız Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptığı açıklama ile kesinlik kazanacaktır.

2016 yılında fitre ne kadar diyorsanız, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği rakamla 15 TL olarak belirlendi. Evdeki kişi sayısında ve sahip olduğunuz mal ölçüsünde yoksul ve muhtaç kişilere fitre olarak vermesi ve yardımlaşmanın ölçüsünde davranış göstermesi Müslümanlık vazifesini de yerine getirmesi anlamını taşımaktadır. En asgari miktar olarak 15 TL belirlenmiş olsa da üst limit olarak herhangi bir kriter bulunmamaktadır.

İnsanların paylaşım, dostluk ve sevgi bilincini canlı tutmasını sağlayan fitre her müslümanın hayat standartlarına göre asgari günlük gıda harcamalarına denk düşecek miktarı ihtiyaç sahibine vermesini kapsamaktadır. Bayram öncesi evlerinin gerek temel ihtiyaçlarını gerekse giyim ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacağınız fitre ile paylaşım bilincini babadan oğula bir anlayışla yaşatmış olacaksınız.

Ramazan ayı içerisinde yeni doğan bir bebek için bile fitre verilmesi gerekir. Fitrenin mal olarak değil de para olarak verilmesini uygun gören din adamları bu sayede ihtiyaç sahiplerinin kendi istedikleri ihtiyaçlarını karşılamaları için harcamalar yapması yönünde yardımda bulunulacağını dikkat çekmektedir. Ramazan 2016 yılında geçen yıla nazara fitrenin düşük bir meblağ da olsa artış göstermesi bir günlük ihtiyaca karşılık gelen miktarın ekonomik şartlarda bütünleştirilerek hesaplanmasından oluşmaktadır.

Fitreyi verecek zaman da oldukça önem arz eder. Ramazan bayramının ilk sabahında fecrin doğuşundan itibaren vacip olan fitre ramazan ayı içerisinde de verilebilmektedir. Fitreyi erken vererek fakirlerin ramazan bayramında bayram ihtiyaçlarını önceden karşılamalarını sağlamış olursunuz. Fıtır sadakasının para olarak ödenmesi daha efdal olacaktır.

Günümüz hayat şartlarında ihtiyaç sahibi pek çok aile olmakla birlikte fitrenizi doğru yere vererek 

ramazanı ve ramazan bayramını onların da aileleriyle mutlu bir şekilde geçirmelerini sağlayabilirsiniz. İhtiyaç sahibi olmasanız dahi ramazan ayı boyunca tutuğunuz oruçla fakirlerin halinden anlayacağınız durumda onlara malınız ölçüsünde yardım etmeniz hem büyük bir sevabın hem de insanlığın ve paylaşımın öneminin bir kez daha anlaşılmasını sağlayacaktır.

Ramazan 2016’da malınız ve evinizdeki kişi sayısındaki ölçüde vereceğiniz fitre sizin ve aile bireylerinizin sadakası olacaktır. Vereceğiniz fitreyi doğru kişilere doğru yerde fitre olduğunu vurgulamadan vermeniz de oldukça önemlidir. Nezaketin, hoşgörünün, sabrın ve paylaşımın ramazan ayında anlamına uygun olarak yaşanması ve yaşatılması yitirilen dostlukların ve kalp gözünün açılmasını da sağlayarak hakkıyla yaşanan bir hayatı bizlere bahşedecektir.