Yargıtay Savcısı Zekeriya Samancı, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın tüm suçlardan beraat etmesi gerektiğini belirterek temyize başvurdu.


Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hakkında Devrimci Karargah üyeliği iddiasıyla verilen beş yıl yedi ay 15 gün hapis cezası ile "ruhsatsız vahim nitelikte silah bulundurmak" suçundan verilen beş yıllık hapis cezası için Yargıtay Savcısı Zekeriya Samancı tarafından karar düzeltme başvurusu yapıldı.

BERAATİ İSTENDİ

Savcı Samancı, Avcı'ya her iki suçtan da beraat kararı verilmesini istedi. Ayrıca sanıklardan Hakan Soytemiz bakımından "örgüt üyeliği ve resmi belgede sahtecilik" suçu ile Tuncay Yılmaz bakımından "resmi belgede sahtecilik" suçundan cezaya gerek olmadığını belirtti. Artık son karar, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin olacak.

"TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM" SUÇLAMASIYLA CEZA VERİLMİŞTİ

Savcı Zekeriya Samancı, 12 Mart tarihli karar düzeltme başvurusunda, 9. Ceza Dairesi'nin Hanefi Avcı kararına değindi.

Samancı, Avcı'nın yasadışı Devrimci Karagah üyesi olduğu iddia edilen Nejdet Kılıç hakkında dinleme işleme yapıldığını bu kişiye söylediği ve Kılıç'ın da takipten kurtulmak için cep telefonunu kapattığı için Avcı hakkında "terör örgütüne yardım" suçlamasıyla ceza verildiğini belirtti.

Ayrıca Avcı'nın, "Haliç'te Yaşayan Simonlar" kitabında, hem Kılıç'a hem de kendisine ait telefonların IMEİ numarası üzerinden ve sahte isimlerle dinlendiği bilgisine yer vererek, bu bölümü okuyan Kılıç ve arkadaşı İbrahim Turgut'un önlem almasını sağladığı yönünde bir gerekçeye dayanıldığını kaydetti.

SAVCI: KİM OLSA YAPAR

Savcı Samancı, ne Avcı ile Kılıç arasındaki telefon görüşmelerinin ne de kitabın ilgili sayfalarının örgüte yardım amacına dönük olduğunu vurguladı.

IMEİ kaydı üzerinden yapılacak istihbari dinlemelerde telefonun kime ait olduğunun tespit edilebileceğini ifade eden Samancı, "Telefon numaralarının kimin üzerine ait olduğu ve kimin kullandığının tespit edilmesi mümkün olduğundan başka isimler üzerinden dinleme kararının alınması hukuka aykırılığa neden olacaktır.

Buna göre C.Ü. adına kayıtlı olduğu belirtilip İMEİ üzerinden sanık Avcı’nın dinlenilmesi ile ilgili elde edilen bulgular suç soruşturması ve kovuşturmasında kullanılamayacaktır.

İletişim kayıtlarına göre Avcı’nın 0505... numaralı telefonu kullandığı ve Kılıç ile bu numara üzerinden konuştuğu anlaşılmaktadır" dedi.

"FİİLİ OLARAK KABUL ETMEK DOĞRU OLMAYACAKTIR"

Avcı'nın kitabında iletişim dinleme kayıtlarına yer vermesinin 9. Ceza Dairesi'nin kararlarında ifade edilen şekliyle "örgüte yardım" kapsamına girmediğini belirten Samancı, şu görüşleri savundu:

"Avcı ile sanık Kılıç arasından eskiye dayalı arkadaşlıklarının olduğu kabul edilmektedir.

Hanifi’nin, Necdet’e yapması gerektiğini söylediği şeylerin normal hukuk bilgisi olan herkesin birbirine söylediği sözler olduğu,hakkında hukuka aykırı olarak alınmış mahkeme kararı ile telefonların dinlendiğini düşündüğü ve değerlendirdiği için yasal yollardan şikayetini ilgili birimlere ulaştırdığı,

Kılıç’a da aynı yöntemle şikayetçi olması gerektiğini ve olayı takip etmesini istediği anlaşılmaktadır. Necdet’in de önerilen yöntemle yapmasını istediği şekilde şikayetçi olduğu da gözetildiğinde tüm bunların silahlı terör örgütüne yardım fiili olduğunu kabul etmek doğru olmayacaktır."

CEZALARIN BOZULMASI İSTENDİ

Savcı Samancı, Avcı'ya "yasak nitelikte silah bulundurmak" suçundan verilen cezanın da bozulması gerektiğini belirtti. Samancı ayrıca, sanık Hakan Soytemiz'e "terör örgütü üyeliği ve resmi belgede sahtecilik" ile Tuncay Yılmaz'a "resmi belgede sahtecilik" suçlarından verilen cezaların da bozulmasını istedi.

Kaynak: İsmail Saymaz / Radikal