Açığa alınan Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Polis Başmüfettişi Anadolu Atayün, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile 3 emniyet bürokratı hakkında tazminat davası açtı.

17-25 Aralık yolsuzuk operasyonlarından sonra emniyet teşkilatındaki hukuk dışı uygulamalar bir bir yargıya taşınıyor.

22 Temmuz’da sahur vakti gözaltına alınan polislerin de aralarında bulunduğu yüzlerce emniyet mensubunun açığa alınmasına ve meslekten ihraç edilmesine, EGM Teftiş Kurulu Başkanlığı ekipleri tarafından hazırlanan raporlar gerekçe gösterildi.

Raporların İçişleri Bakanlığı’na sunulmasının ardından yüzlerce emniyet mensubu ya açığa alındı ya da meslekten ihraç edildi. Silahlarına ve polis kimliklerine de el konuldu.

Bu kararın ardından ise açığa alınan ve meslekten ihraç edilen onlarca emniyet mensubu, terör örgütleri ve organize suç gruplarının açık hedefi haline geldi.

Bu polislerden birisi de İstanbul eski TEM Şube Müdürü Yurt Atayün’ün ağabeyi Anadolu Atayün idi. Anadolu Atayün, terör örgütü PKK/KCK’nın hedefinde olduğu gerekçesiyle silahının tarafına iade edilmesini istedi. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü söz konusu talebe olumsuz karşılık verdi.

Genel Müdürlük, açığa alma gerekçesinde de Atayün’ün sosyal medyada yaptığı bazı paylaşımları gösterdi. Bunun üzerine de emniyet müdürü Anadolu Atayün, Adana 1. İdare Mahkemesi’ne başvuru yaparak öncelikli olarak açığa alınma kararının kaldırılması talebinde bulundu. Ardından da rapor hazırlayan polis müfettişleri ile ilgili sahtecilik ve görevi kötüye kullanma davası açtı.

Atayün son olarak İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında 10 bin TL’lik maddi bin liralık da manevi tazminat davası açtı. Atayün ayrıca Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü, Personel Dairesi Başkanı Eyyüp Kınacı ve Teftiş Kurulu Başkanı Necmettin Emre ile ilgili de tazminat talebinde bulundu.