Bir ailenin, bir ülkenin, bir milletin varlığını ortaya koyması için Eğitim en önemli unsurdur. Eğitim olmaz isegelişme olmaz. Eğitim aile ile başlayıp devlet öncülügünde devam eder, ulusal ve uluslararası arenada kendini gösterir. Bugün geldiğimiz noktada eğitim artık online olarak yapılır durumda. 

Covid 19 salgını ile bir yıldır önemli ölçüde aksayan eğitim online olarak devam ediyor. Ancak yüzyüze eğitimin vereceği etkiyi hiç birşekilde yerine getiremeyecektir.

Sıcak temaz insanlığın gelişimi açısından çok önemlidir.

Online eğitim, insan ilişkilerinin gelişimini engellemektedir. İNsan ilişkileri için sıcak temas önemlidir. 

Bu durumda devletlere önemli görevler düşüyor. 

Yıllar önce Anadolu'nun tüm köylerinde okullar vardı. Son yılllarda köylere alt yapı hizmetleri gelirken, bölgelerde yapılan kent okulları köy okullarının kapatılmasına neden oldu. Köylerdeki öğrenciler servislerle kent okullarına getirilip köy okulları kapatıldı. Tabi ki bunun artısı olduğu gibi bugün eksiye düştüğü  de görüllmektedir. 

Onlarca köyün öğrencileri bir okulda toplanıp yüzlerce öğrenci aynı binaya tıkıldı. Aynı şekilde öğretlenler de... Tabi ki burada öğretmen tasarufu da yapılmadı değil.

Köy okullarında 4 sınıf için belki 5 öğretmen gerekecek ti. Bu 5 öğretmen kent okullarında çok daha fazla öğrenciye eğitim veriyor. 

Türkiye’de FETÖ terör örgütünün patlaması eğitim alanında  da önemli değişikliklere gidilmesine neden olmuştu. O günlerde dershanelerin kapatılmasıyla birlikte özel okullarda eğitim gören öğrenci sayısı iki katına çıktı. Tabii ki ders- hanelerin kapatılmasının yanı sıra devletin verdiği teşvikler de özel okullara talebi artırdı.
Peki özel okullar ne yaptı, nasıl bir eğitim anlayışına sahip, neler yapıyorlar? Öğrenci sayılarını artırmak için nasıl bir yol izliyorlar?

Şu bir gerçek, özel okullar sayesinde Türkiye’de eğitimde ciddi gelişmeler oluyor. Birçok okul Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı içerisinde kendine özgü uygulamalarla gençliğin kendine özgüvenle yetişmesine katkı sağlıyor.

Birçok okulda, kurulan teknoloji laboratuvarları dikkat çekiyor. Bunlar eğitim sistemi için önemli gelişmeler. O günlerde özel okullar ana sınıfında liseye kadar erken kayıt için duyurular yapmaya başladı. Okullar arasında rekabet büyük. Bu gün de devam ediyer. Ancak kalite nasıl.

Hangi okullar nasıl eğitim veriyor. Bunların iyi araştırılması lazım. Velilere çocuklarını yazdıracağı okula karar vermeden önce büyük görevler düşüyor.

Özel okullara öğrenci kaydettirebilmenin birinci koşulu, çocuğunu özel okulda okutacak gelire sahip olmak. Eğer buna karar verebiliyorsan, devletin de burada sağlayacağı önemli bir eğitim katkısı var. 2016'da bu katkı payı 3500 lira civarındaydı...
Tabii bu katkı payı özel okul fiyatlarına zam olarak mı yansıdı yoksa veliye gerçekten bir katkı mı? Bunun tartışılacağı noktalar var.
Çünkü bu katkı payı ilk ödenmeye başlandığı sıralarda özel okul fiyatları 6-7 bin liralardan bir anda 10 bin liralara tırmandı. Bugün ise en ucuzu hemen hemen 25-30 bin lira civarında.
Piyasalarda dönen zam, eğitim sektörünü de aynı şekilde etkiliyor. Türk parasıyla aynı değere getirdiğimiz dolar bugün üçe katlan- dıysa, bu enflasyon kendisini eğitimde de gösterecektir.
Tabii ki, okulların fiyatları ne kadar önemliyse, daha da önemlisi eğitim ve öğretim kalitesi.

Her anne baba, çocuğunun iyi bir eğitim alabilmesi için gerekirse tüm harcamalarından kısmaya razıdır. Yeter ki, çocuklar iyi eğitim al- sın, geleceğine güvenle bakabilsin. Her ebeveynin düşüncesi budur.

İşte burada yapılması gereken en önemli nokta da bu çocukların yazılacağı okulların tahlillerini iyi yapabilmek. Yine o günlerde Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı olan Cem
Gülan ile özel okullarla ilgili konuşmuştum. Kendisi de bir özel okul sahibi olarak velilere önemli bir uyarıda bulunmuştu:  
“Veliler araba alırken ev alırken, günlerce belki haftalarca dolaşıp araştırırlar. Almak istedikleri arabayı bulana kadar pazar pazar dolaşırlar. Okul seçerken de aynı şekilde dolaşıp emek harcasınlar. İyiyi bulacaklardır”
Bu mesaj okul seçimi için önemli...
Hatırlatması bizden, eylem sizden...