TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) ve DPT tarafından sağlanan kaynakla Türkiye`de tasarlanıp üretilen Türkiye`nin ilk yerli yer gözlem uydusu ve Türkiye`de bugüne kadar üretilen en büyük uydu olma sıfatlarını elinde bulunduran RASAT, Yasny Fırlatma Üssü`nden verilen bilgiye göre yarın uzaya gönderilecek. 

TÜBİTAK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, RASAT, 15 Haziran 2011 tarihinde Rusya Federasyonu`nun Kazakistan sınırındaki Yasny Fırlatma Üssü`ne gönderildi. Buradaki testleri tamamlanan RASAT, yarın uzaya gönderilecek. 

RASAT`ın tasarım, üretim ve test aşamalarının tamamı Türk mühendisler ve teknisyenler tarafından, hiç bir yabancı ortak ya da danışman kullanılmadan, Ankara`da TÜBİTAK UZAY Tesislerinde gerçekleştirildi.

RASAT`ın uçuş bilgisayarı, uçuş yazılımı, hızlı haberleşme sistemi, görüntü sıkıştırma sistemi gibi kritik alt-sistemleri de Türkiye`de tasarlanıp üretildi.

7,5 metre siyah beyaz, 15 metre çok bantlı görüntüleme kapasitesine sahip, yaklaşık 100 kilogram ağırlığındaki RASAT`ın yörüngeye yerleştirilmesiyle birlikte, Türkiye tarafından tasarlanıp geliştirilen uydu sistemleri uzayda denenmiş ve uzayda başarılı şekilde çalışarak uçuş tarihçesi kazanmış olacak.