Kent güvenliğini kesintisiz 24 saat kesintisiz takip eden MOBESE sisteminden trafikte hata yapan sürücülere megakent İstanbul'da  ceza kesilemiyor..

Yapılan ihlalleri seyretmek zorunda kalan MOBESE
 polisleri, büyük şehirlerde devreye sokulacak ceza yazma sisteminin sürücüler için caydırıcı olacağını düşünüyor. MOBESE merkezlerinde yeterli  sayıda personel istihdam edildiği takdirde, bu işlev kolayca  yerine getirilebileceğini belirtiyorlar.

Ülke genelinde yaygınlaşan MOBESE kameraları suçluların yakalanmasından suçların önlenmesine kadar pek çok alanda Emniyet'in işini kolaylaştırıyor.

İl ve ilçe merkezlerinin farklı noktalarındaki kameraları kesintisiz 24 saat, saniye saniye takip edildiği MOBESE merkezlerinde uzman polisler çalışıyor. Görüntülerde toplumsal olayları ve suçları izleyen polisler, trafikte yapılan kural ihlallerine de tanık oluyor. Ancak ceza kesme yetkileri olmadığı için çoğu zaman kuralları ihlal edenleri seyretmekle yetiniyorlar.

MOBESE merkezinde görevli polisler, "Her gün defalarca trafik ihlali görüyoruz. Bazı sürücülerin bu hataların ardından ölümlü trafik kazalarına sebep olduklarına şahit oluyoruz." diyor.

Kırmızı ışıkta geçen araçları, yasak yerlere park edenleri polisler MOBESE
 kameralarından canlı olarak izleyebiliyor. Hatta yapılan ihlalin fotoğrafını çekme imkânları var; ama ceza yazma yetkileri olmadığı için ellerinden bir şey gelmiyor.

MOBESE'de görevli polisler, kamera kayıtlarıyla sürücülerin 'Ben yapmadım..! ' diyemeyeceğini, yaptırım uygulanması durumunda daha dikkatli davranacaklarını belirtiyor.

Ceza uygulamasının büyük şehirlerde uygulamaya geçirilmesinin zor olduğu belirtiliyor. Çünkü binlerce trafik ihlalinin yaşandığı İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde MOBESE'de görevli personelin yetersiz kalacağını ifade eden yetkililer, bu konuda belediye görevlileri ile sivil memurların da yardımıyla oluşturulan bir merkezin kurulması gerektiğini söylüyor.

Trafik kazalarından kaynaklanan can ve mal kaybının önemli oranda azalacağını savunan uzmanlar, sürücülerin yapacakları ihlalin her an görüldüğünü ve kendisine ceza yazılacağını bilmesi halinde ceza almamak için iki kez düşüneceğini belirtiyor.

MOBESE polislerinin yetkisi olduğu Malatya'da 1 haftada 600 ile 1000 araca ceza kesiliyor. İlde bu uygulamaya geçilmesinin ardından trafik kazalarında ve ihlallerinde düşüş yaşandığını belirten Malatya İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri sistemin uygulanmasıyla sürücülerin trafikte daha dikkatli olduklarını kazaların önüne geçildiğini belirtiyorlar.

MOBESE
 polislerine trafik cezası kesme yetkisi verildiğinde,trafik kazalarından kaynaklanan can ve mal kaybının önemli oranda azalacak, sürücülerin yapacakları ihlalin her an görüldüğünü ve kendisine ceza yazılacağını bilmesi halinde trafik cezası almamak için iki kez düşüneceği aşikardır.

Bu köşeden,İstanbul sevdalısı polis emeklisi bir Fahri Trafik Müfettişi olarak,yetkili ve ilgili makamlara sesleniyorum..

İstanbul'da 39 ilçede konuşlandırılan yaklaşık 6 bin 500 MOBESE
 kamerası ile trafik denetimi yapılabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve uygulamaya en kısa süre içerisinde geçilmelidir.


Halis KAHRAMAN-(E)Polis-Gazeteci-(F)Trafik Müfettişi