İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılacak yeniden yapılandırma çalışmalarında yıkılan binanlardan imar harcı alınmaması önerisini getirdi.

Topbaş, Bakırköy Kartaltepe'de bulunan İtfaiye Komuta Merkezi'nde itfaiyecilerle bayramlaştıktan sonra kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakırköy'de 27 bin metrekarelik bir alana deprem eğitim merkezi kurulacağını söyleyen Topbaş, burada depremden, Tsunami'ye kadar bir çok felakete karşı eğitim çalışmaları yapılacağını anlattı. Van depreminin ardından vatandaştaki deprem duyarlılığının arttığını belirten Topbaş, " Vatandaşlarımızın, kentsel dönüşüm ve yerinden dönüşüm çalışmalarına katılmak istediklerini duyuyorum. İmar değişikliklerinin getireceği bazı sorunlar var ama bu sorunların üstesinden gelebiliriz. Önce hayatları tehditten kurtarmak için bölüm bölüm bu çalışmaları yapacağız" dedi.

DEPREM ÖNLEMİNDE ACELE ETMELİYİZ


Aynı sokakta oturan vatandaşları bir araya gelmeye ve dernek kurmaya çağıran Topbaş, yapıların güçlendirilmesi ya da yeniden yapılması için kendilerini başvuruda bulunmasını istedi. Zamanın dar olduğunu ve acele edilmesi gerektiğini vurgulayan Topbaş, bu başvuruların ardından, TOKİ, KİPTAŞ ya da istenilen müteahhitin devreye girmesi gerektiğini söyledi. İstanbul'un deprem tehtidinden kurtulması gerektiğini vurgulayan Topbaş," Tüm siyasilerin desteğini vereceği bu riskten, tehditten kurtulmalıyız. Her zeminde bina yapılır. Bataklıkta bile binalar yapılır. Ama tekniğine uygun yapmalısınız" ifadesini kullandı.

İMAR HARCI ALINMASIN ÖNERİSİ


Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a bir öneride bulunacağını aktaran Topbaş," Mevcut binalar var. İskanı var. Harçlarını yatırmış, herşeyi tamam ama risk taşıyor. Bu binalardan harç alınmamalı. İlçe belediyeleri de fedakarlık yapacak. Vatandaş, Dönüşüm alanlarında büyük harçlarla karşı karşıya kalmasın. Maliyetler düşsün ki vatandaşa bu işi yaptırma ihtimali artsın" şeklinde konuştu. İBB Başkanı Topbaş İtfaiyecilerle tekrar bayramlaştıktan sonra Edirnekapı'ya geçerek zabıtalarla bir araya geldi.

GÖZLE GÖRÜLÜR BİR HAREKET BAŞLATIYORUZ


Burada zabıta memurları ve İETT çalışanları ile bayramlaşan Topbaş, basın mensuplarının deprem yasası ile ilgili sorularını cevapladı.

Topbaş, "Bu konuda İstanbul'da gözle görülür bir hareket başlatıyoruz" dedi. Topbaş, "Dönüşüm alanlarındaki yapıların maliyetlerini düşürme adına kısmi imarlar birlikte; daha önce harç ödemişlerse, iskan, otopark, tasdik harçları vermişlerse bunlardan muaf olunmalı. İnanıyorum ki teşvik edici bir takım düzenlemeler yapılacaktır" diye konuştu.

Topbaş, "Vatandaş tedirgin olmuş durumda. Van ve Erciş depreminde çokça bina yıkılmamış olmasına rağmen, bütün Türkiye'nin oraya akmasına rağmen hala o bölgeyi konuştuğumuza göre, İstanbul'da olası bir depremin ortaya çıkaracağı yıkıcı tesirin yanı sıra ölümcül etkisini düşünmek bile istemiyoruz. Bu bakımdan İstanbullular daha hassas davranacaklardır. O yüzden Türkiye Belediyeler Birliği olarak parlamentoda grubu bulunan bütün siyasi partilerimizin mensubu bulunan encümen üyeleri ile toplantılar yaptık. Bir mutabakatımız var. Bayramdan sonra İstanbul'daki bütün ilçe belediye başkanlarını davet etmek suretiyle teknik birimlerimizle dönüşüm alanların ve bu konudaki talepleri ve teknik noktaları konuşacağız. Belediye başkanlarımızdan talep ettiğimiz mahalleler ölçeğinde, adalar ve parseller bazında ve mahallenin bir bölümünü kapsayan dönüşüm ve değişim çalışmalarını destek vereceğiz. Beraber bu adımları desteklemez zorundayız. Deprem riskinden kurtulmanın yolu riskli yapıları ortadan kaldırmak. Kentin yenilenmesi için bu yasa bir şans" ifadesini kullandı.