Nedir telafi?

TDK’ya göre “Kötü bir etkiyi veya sonucu başka bir etki ile yok etme, karşılama, yerine koyma” demektir.

Bugün gündeme gelen telafi eğitimi üzerine düşünürsek hangi kötü etkiyi ortadan kaldırabileceğimizi bilmiyorum. Yazayım da siz karar verin nasıl telafi edeceğimize.

Önce şunu söyleyeyim; bakanlığın kastettiği sanırım öğrenme eksiklik ve kayıplarının giderilmesi diye düşünüyorum. Sözlük anlamına göre baktığımda daha vahim sonuçlar çıkıyor karşımıza. Ama önce bakanlığın kastettiği anlamı ile ele alalım.

Öğrenme kayıpları neden var?

Mükemmel bir EBA eğitimimiz var. İnterneti olmayanlar için de EBATV var. Bütün çocuklar eğitimlere erişebilir, bakanlığın bu seçenekleri sayesinde. Zaten açıklamalara baktığımız zaman çocuklar bu platformlar sayesinde rahatça eğitime erişebiliyorlar. Tıklanma sayısı bize bunu gösteriyor.(!?)

Aracı olmayan ve ulaşamayan çocuklara tablet dağıtıldı, internet sağlandı çeşitli kanallarla. Her şey çok iyi gidiyordu. Bütün çocuklara ulaşılıyordu. Şimdi neyin telafisini yapacaksınız? Zaten iyi ve mükemmel olduğunu söylediğiniz uzaktan eğitimin eksiği mi var da telafisini yapacaksınız?

Yoksa o mükemmel uzaktan eğitim ortaya hasarlar çıkardı da bu hasarları düzeltme telafisi mi yapacaksınız?

Hangi açıdan bakarsam bakayım bu telafi sözcüğü olumlu bir şeyeler koymuyor önüme.

Eğitime erişemeyen milyonlarca çocuğa ulaşmak için farklı bir yol ve yöntem mi buldunuz?

Ekran karşısında, özellikle de cep telefonu karşısında saatlerce oturup dinlemek zorunda olan çocukları, yaş özelliklerine uygun ortamlara taşımak gibi bir telafi planınız mı var?

Gözleri bozulan, kilo alan, akranları ile oyun oynayamayan çocuklara yeni terapi eğitimleri mi vereceksiniz? Önceden de derdim; çocukları küçük yaşlardan itibaren test kitaplarının başına ve odalarına gönderen zihniyet, onlara oyun terapileri açmıştı.

Yüz yüze eğitimdeyken bile test çözmekten kaldırmadığınız çocukları telafi programı ile oyun alanlarında mı oynatacaksınız? Ekran bağımlılığı olmasınlar diye uğraştığımız çocukları ekrana hapsetmemizin telafisini mi yapacaksınız?

Yeterli tedbirleri almadığınız için açamadığınız resmi okullardaki çocuklar ile kural tanımayan özel okullarda derse devam eden çocuklar arasındaki kayıpları mı kapatacaksınız?

En çok da çocuklara yansımış olan adaletsiz durumların telafisini nasıl yapacaksınız? Oluşan uçurumu nasıl kapatacaksınız?

Çocukların sosyal duygusal öğrenme eksikliklerini nasıl telafi edeceksiniz?

Aşılarını tamamlamadığınız öğretmenler ile çocukları okulda yüz yüze eğitime alarak mı telafi edeceksiniz yoksa uzaktan ekran karşısında yeni telafi ortamları mı oluşturacaksınız?

Yeterli tedbirler alınmadığı için salgın nedeniyle yaşamını kaybetmiş öğretmenlerin yaşamını nasıl telafi edeceksiniz? Futbolcu ve turizmcilerin öğretmenden önce aşı sırasına alınmasıyla bir kez daha değersiz olduğu ortaya konan eğitimin ve öğretmenlerin kaybolan itibarını nasıl telafi edeceksiniz?

Canlı ders yapmak için mesai kavramı ortadan kaldırılan öğretmenin ailesi ve çocuklarından esirgediği zamanı nasıl telafi edeceksiniz? Ya çocuğunu kaybeden öğretmeninkini?

Bakanlığın eksiklerini kendi özverili çalışması ile kapatmaya çalışan öğretmenin bir de duydukları “alıştılar yatmaya” sözlerini -sözleri söyleyene gereği gibi yanıt verememişken-nasıl telafi edeceksiniz?

Hakkınız ödenemez dediğiniz öğretmenlerin sudan bahanelerle ders ücretini kesmeye çalışanlara karşı hakkını savunan öğretmeni “sadece ücreti düşünüyor” şeklinde söylemlerle yaftalayanların zedelediği öğretmenlik onurunu nasıl telafi edeceksiniz? Bu söylemleri duya duya yine de işini hakkıyla yapmak için çalışan öğretmenin duygu durumunu, değersizlik hissini nasıl telafi edeceksiniz?

Eşit işe eşit ücret ilkesine rağmen, sınıflara ayırdığınız -sözleşmeli, kadrolu, ücretli- öğretmenlerin hak kayıplarını nasıl telafi edeceksiniz?

Biliyor musunuz, bir şeyi telafi etmek için eksikliğini kabul etmek gerekir. Bütün bu saydıklarımız konusunda telafi edilecek hangisi var? Biz uzaktan eğitim sürecini dünyaya örnek olacak bir mükemmellikte yürütmedik mi?

Son soru, bu sorularıma yanıt verebilecek birileri var mı?

İLKAY KUMTEPE/27.05.2021