Qualcomm'un yeni mobil işlemcisi Snapdragon 810, tanıtımıyla şimdiden herkesi etkiledi.

Qualcomm, yeni Snapdragon 810 çipi ile beraber grafik yeteneklerinde yeni bir zirveye ulaşıyor ve bu yeni çip önümüzdeki yılın başlarında tabletlerde ve diğer ürünlerde kullanılmaya başlanacak.

Yapılan tanıtım oldukça kısaydı ancak çipin çalıştığını ve kullanıma hazır olduğunu gösteriyordu. Ayrıca, Qualcomm, yeni 810 çipi ile rakipleri ile arasındaki farkı arttıracak bir özelliği masaya getiriyor. Bu yeni özellik ise yüksek çözünürlüklü grafikleri gerçek zamanlı "render"layabilme yetisi. San Francisco'daki Uplinq konferansta, Qualcomm yeni çipinin yeteneklerini, bilgisayar destekli bir tasarım programı ile Android bir tablet üzerindeki bir 3D spor araba çiziminin "render"ı ile gösterdiler.

Qualcomm, akıllı telefonlarda ve tabletlerde sıklıkla kullanılan Snapdragon çip serisinin yarışta kalmasına yardımcı olmasını sağlayacağını umuyor. Nvidia da kendi Tegra K1 işlemcilerini benzer bir render gösterisi ile tanıtmışlardı. Ancak Tegra'nın mobil ürünlerde Snapdragon kadar fazla kullanıldığını söylemek mümkün değil.

Ürün yönetiminin başında olan Raj Talluri'nin söylediğine göre Snapdragon 810'un ilk örnekleri üreticiden ayrılmış durumda ve önümüzdeki yılın ilk yarısında ürünlerde kullanılmaya başlanacak. Çipin yeteneklerinin büyük bir kısmı cihazların 4K ekranlara sahip olmasını sağlayan Andreno 430 GPU'dan kaynaklanıyor. Şu andaki Snapdragon çipleri, harici bir ekrana bağlandıkları zaman 4K video gösterimi yapabiliyorlar ancak cihazın kendisinde bu özellik henüz bulunmamakta.

Qualcomm'un söylediğine göre 810, sekiz adet ARM CPU çekirdeğine sahip ve bazı LTE ağları üzerinden 300Mbps'ye varan hızla veri indirimi yapabiliyor. Daha detaylı özellikler ise firmanın internet sitesinde bulunuyor.

chip.com.tr'nin haberine göre perşembe günü ise Activision'dan Qualcomm'a bir başka övgü geldi. Sevilen oyun "Skylanders" oyununun şu anda kullanılan Snapdragon 805 çipi için yeni bir sürümünü ürettiğini söyleyen Activision, bu açıklaması ile beraber oyunun ilk defa tabletlerde oynanabilir olacağı anlamına geliyor. Bir Activision mühendisi tarafından bir Android tablet üzerinde tanıtılan oyun, önümüzdeki ay indirilebilir olacak. Oyun hakkında söylenenler ise, bu yeni deneyimin tablet ve konsol arasında bir çizgide olduğunu belirtiyorlar.

İki gün boyunca süren Uplinq konferansında sadece Qualcomm akıllı telefon çiplerinin tanıtımı yapılmadı. Tanıtımı yapılan diğer ürünler arasında, robotlardaki Snapdragon çipler, akıllı saatler ve sanal gerçeklik başlıkları da bulunuyordu.

Bu arada Nvidia'dan Qualcomm'a ve Samsung'a karşı dava açılmış durumda. Nvidia'nın iddiasına göre, iki firma da grafik çipleri konusunda patent ihlalinde bulunmuş durumdalar. Qualcomm ve Samsung ise bu iddialara henüz bir cevap vermiş değiller.