SİVAS'ta emekli biyoloji profesörü Yener Okatan, kendi tasarladığı halı tezgahı ile dünya küresinin üzerine dünya haritasını dokudu. Küre halının patentini de alan Prof. Dr. Okatan, halk eğitim merkezinde açtığı kursla bu halıyı kursiyerlerine de öğretti.

Sivas'ta yaşayan 79 yaşındaki biyoloji profesörü Yener Okatan, öğrencilik yıllarında İstanbul'da gördüğü kabartmalı bir halıdan etkilenerek Türkiye haritasının da bu şekilde yapılabileceğini düşündü. Ancak bu şekilde halı olduğunu öğrenen Okatan, bu kez dünya haritasını halıya dokumaya karar verdi. Çeşitli şehirlerde görev yapan ve yıllarca bu fikirle yaşayan Okatan, 2005 yılında emekli olduktan sonra Sivas'a geldi. Normal halı tezgahları ile küre halı yapamayacağını fark eden Okatan, yeni bir halı tezgahı tasarlayarak dünya haritasını halıya dokudu.
Daha önce böyle bir halı üretilmediğinin belirten Okatan, 2007 yılında da küre halının patentini aldı. Okatan daha sonra bu halıyı Sivas Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu'nda açılan kursla kursiyerlere öğretmeye başladı. Bu yıl ilk kez açılan kursa 10 kişi katıldı.

"SİVAS'TA KÜRE HALI VAR AMA SİZDE YOK"

Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Okatan, öğrenciliği dönemindeki bir müze gezisinde bir Selçuklu halısını gördüğünü, bazı desenlerinin yüksek ve bazı desenlerinin ise alçak olduğunu belirterek, "Acaba bir Türkiye haritasını, yani fiziki coğrafyasını haritaya işlemek mümkün mü? Dağlar yüksek kırpılmış, ovalar alçak kırpılmış bir duvar halısı olabilir diye düşündüm. O şekilde olmasa da siyasi coğrafyası olduğunu söylediler. Türkiye haritası var denilince acaba dünya yapılır mı diye düşünmeye başladım. Halıcılık hakkında hiçbir bilgim yok, ben botanikçiyim ama bu dünyayı nasıl dokuyacağımı düşünmeye başladım. Ancak küre şeklindeki halının normal tezgahla dokunmayacağını anladım. 1963'ten 2005'e kadar İstanbul'da, Tokat'ta çalıştım. Hep bu kafamdaydı ama hiç bir yerde fırsat bulamadım. 2005'te emekli olup Sivas'a gelince tezgahı da yaptırdım, küre halıyı da dokudum. Dünyada 2 tane müze var, birisi New York'taki Metropolitan Müzesi diğeri de Paris'teki Louvre Müzesi. Bu iki müze yarışıyorlarmış, 'bende şu var ama sende bu yok' diye. Ben de diyorum ki Sivas'ta küre halı var ama sizde yok" dedi.  

Kursiyer Nafiye Kip ise 2 ay önce kursa başladığını ve çok zevkli olduğunu belirterek, "Desen kullanmıyoruz. Dünyanın üzerindeki renklere göre dokuyoruz. Ben bir küreyi 1 ay içinde bitirebilirim" dedi.