Evaporatif Klima ile Açık alan serinletme soğutma sistemleri alana alandaki birey sayısına ve ortam sıcaklığına göre değişik derecelerde ve sürelerde çalışan oldukça etkili bir sistemdir. Sisteme püskürtücüler eklemek veya çıkarmak oldukça uygun olup farklı alternatifler ile daha sağlıklı ve avantajlı verimler alınabilir. Sistemler 220 V elektrik ile çalışmakta olup su ilavesi ile çalışmasına devam etmektedir.

Açık alan serinletme soğutma sistemleri sadece bir ortam soğutucusu olmayıp ortamda ki zararlı haşere böcek ve kanatlıların ortamdan uzaklaşmasını sağlamaktadır. Bu açıdan daha fazla konfor ve sağlık bilgisi ortamı gelecektir. Açık alan sistemlerinde ortamına istediğiniz gibi koku verebilmek i.in dozaj pompası ekleyebilir ve daha nezih havaya sahip olabilirsiniz. Açık alan serinletme soğutma sistemleri püskürtücü uçları sayesinde suyun atomize olup parçacıklar halinde havada uçuşmasını sağlayarak serin ortam oluşturmaktadır. Bu sistem sayesinde hava sıcaklığı farklı dış etkenlere bağlı olarak 8 – 10 derece civarında düşecektir.

Suyun basıcının yükseltilip nozullara aktarıldığı ve parçacıklarla ortama verildiği soğutma sistemlerinde suyun sıcaklığının ve neminin de ortama verilen ısı üzerinde bazı etkileri olduğunu söylemek mümkündür. Pulverilize edilen su genellikle 70 – 12 bar arasında yüksek basınç etkisi ile soğutma işleminde kullanılacak hale gelir. Evaporatif soğutucu klimalar özellikle bahçelerde, cafelerde, restoran ve teraslarda uygulanmaktadır. Suyun 5 – 20 mikron arasında bölünmesi neticesinde zerreciklerin soğutmaya etki ettiği söylenebilir. Diğer klimalara göre bu sistem % 60’ lara varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.