MARDİN’de, bulunan Süryani Metropolitliği’nin de aralarında bulunduğu 14 Süryani sivil toplum kuruluşu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ortaöğretim 10’uncu sınıflar için hazırladığı ders kitabında, "Süryaniler’in batılı devletler ile işbirliği yapan hainler olarak" gösterildiğini öne sürerek bu ifadelerin değiştirilmesini istedi.
Mardin’de, Süryani Metropolitliği’nin (Deyr-ul Zafaran Manastırı) de aralarında bulunduğu 14 Süryani sivil toplum kuruluşu yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Süryaniler’in, antik Mezopotamya organik kültürünün devamı, Hıristiyan bir halk olduğu ve tarihte, doğu kültürünün ana dinamiği oldukları belirtildi. Süryaniler’in tarihin hiçbir döneminde devlete karşı kalkışmadıkları belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan farklı kültürlerin evrensel kardeşlik değerleri çerçevesinde yaşamaları için öncelikle bu farklılıkların birbirlerini doğru tanıtılması gerektiğine inanmaktayız. Ülkemizde yaşanan toplumsal değişim ve açılımların yaratmış olduğu sinerji ile farklılıkları yok sayma, eritme ve tek tipleştirme politikalarının geçmişte kalmasını umut ediyoruz. Yıllarca süren bu politikaların zihinlerde yol açtığı travma ancak bu yanlış politikalarla dürüstçe yüzleşerek, bütün farklılıkları olduğu gibi kabul edip, evrensel standartlara ulaşılarak çözülebilir."

"ÖĞRENCİLER SÜRYANİLER’E KARŞI KIŞKIRTILIYOR"

Ortaöğretim 10’ncu sınıfların tarih kitabında Süryanilere yönelik ırkçı ve kışkırtıcı ifadelerin yer aldığı ileri sürülen açıklamada, şöyle denildi:

"Burada önemli olan öğrencilerin açıkça Süryaniler’e karşı kışkırtılmasıdır. Öğrencilerin bilinçaltına planlı bir şekilde, bilerek ve isteyerek Süryaniler’in aslında potansiyel tehlike olduğu işlenmektedir. Kitaptaki ifadeler nefret suçu kapsamına girmektedir. Bir ders kitabı ideolojik yorumlardan ziyade objektif bilgi vermelidir. Ayrıca insanlara farklı kimliklerle dostça yaşamayı, kardeşliği ve sevgiyi aşılamalıdır. Bizim isteğimiz; bu ders kitabının bir an önce müfredattan çıkartılmasıdır. Eğer ders kitaplarında Süryaniler tanıtılacaksa, biz bunu çok olumlu buluyoruz. Bu Süryani halkının dili edebiyatı, kültürü üzerinden olmalı ve bu konuda Süryaniler’e de danışılmalıdır."