Eleştirel düşünceye sahip olması gereken çok fazla insanımız var. Peki, neden eleştirel düşünce?

İçinde bulunduğu en küçük durumu dahi sorgulamaya yeltenecek böylece edimlerini ya da çevresini daha makul daha yaşanabilir kılacak. Örnek verecek olursam stres içine girmiş bir birey, ilk zamanlarında stresin aşamalarına nasıl tepki vereceğini bilememektedir. Çok genel bir örnek olduğu için stres konusuna değinmek istedim zira hepimiz aşırı stresli durumların içine girip çıkmışızdır, bu durumdan en muzdarip kişilerden biri de benim.

Stres aslında çevre ile kendimiz arasındaki ilişkinin bir sonucudur. Yani bizim çevreye ve olaylara nasıl yanıt verdiğimiz, stresin bizde doğurduğu sonuçtur. Eğer karamsar isek ruhen zarar görürüz. Bu da psikolojik dayanıklılığımız yahut olayları nasıl gördüğümüzle alakalıdır. Eleştirel düşünce de tam olarak bu noktada devreye girmektedir. Farklı perspektiflerle bir olayı incelemeye aldığımızda bu olayın bizde yaratacağı etkileri kendimiz seçebiliriz. Yalnızlık olgusu çoğu insanda psikolojik çöküntü yaratır.

Peki, insan yalnızlığını sorguladığında bu durumun kendisine olumlu sonuçlar katacağını göremez mi? Yalnızlık içinde tepinip dünyaya kapıları kapatmak yerine ayağa kalkıp şöyle bir etrafına bakınsa ne kadar da şanslı olduğunun farkına varacaktır. Bu süreç kolay değil elbet fakat kişi isterse bu süreyi kısaltabilir. İçinde bulunduğu hali "şimdi ne yapabilirim?" sorusuyla sorgulamak ona çok farklı pencerelerden bakma olanağı verecektir. Bu soru en genel sorulardan biri. İçine düşülen bu durum, istek sonucu olan bir durum değil ve kendi isteğimizle de çıkılacak gibi değil. En mantıklısı çözüm yolu aramak. Yani strese nasıl yanıt vereceğimiz bizim elimizde. Üstümüze düşen en büyük sorumluluk sorgulamaktır. Karamsar olmak yerine bu durumdan sıyrılıp yaşanılabilir bir hayata devam etmek kişiye büyük vakit kazandıracaktır.

Hayat fazlasıyla kısayken oturup yas tutmakla neden daha fazla vakit kaybedelim? Bu satırları yazarken bir bakıma kendi hayatımı tasvir ettiğimi fark ediyorum. Çok fazla vakit kaybedildi şimdiden, telafisi de yok. Öyleyse yapılması gereken ileriye dönmek çünkü kafamızı geriye çevirmeye bile vaktimiz yok.

Özer Karabaş