Gökhan HEBEPÇİ - İSTANBUL /

Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF), perşembe günü İzmir Atatürk Voleybol Salonu'nda Galatasaray Daikin ile Fenerbahçe Grundig arasında oynanan Türkiye Bayanlar 1. Voleybol Ligi Final Etabı 1. Devre müsabakası hakkında açıklama yaptı.

Olayların yaşandığı maçla ilgili yazılı bir açıklama yapan federasyon, şu ifadeleri kullandı:

"23 Nisan 2015 Perşembe günü İzmir Atatürk Voleybol Salonu'nda Galatasaray Daikin ile Fenerbahçe Grundig arasında oynanan Türkiye Bayanlar 1. Voleybol Ligi Final Etabı 1. Devre müsabakası hakkında açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.

Karşılaşmanın başlama saati olan 19.30'dan bir saat önce iki takımın taraftarı salona girmeye başlamış, önce Galatasaray Daikin, ardından Fenerbahçe Grundig taraftarları farklı kapılar kullanarak salona girmişlerdir. Takımların sahada bulunduğu anda taraftarlar arasında atışma ve küfürleşme başlamıştır. Bunun üzerine Türkiye Voleybol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Göksu, karşılaşmanın gözlemcisi Ümit Sokullu, İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu, emniyet yetkilisi ve her iki takımın yetkilileri ile bir toplantı yapılmış, müsabakalarda uygulanan resmi prosedürün işletilmesine karar verilmiştir. Buna göre; müsabakanın başlamasına 17 dakika kala hakem maç prosedürünü başlatacak, küfürlerin sürmesi durumunda takım kaptanlarını yanına çağırarak uyarıda bulunacak, küfürlerin devam etmesi halinde kaptanlar ikinci kez çağırılarak takımlar bir kez daha uyarılacak, üçüncü seferde ise tribünler boşaltılacaktır.

Ancak, müsabaka başlamadan taraftarların seyirci koltuklarını kırarak parçalarını, kola ve su şişlerini rakip takım taraftarlarının bulunduğu tribünlere atmaları üzerine rakip takım taraftarlarınca karşılık verilmesi, bu arada bir seyircinin rakip taraftarların olduğu bölüme geçerek saldırıda bulunması ve olayları alevlendirmesi, aynı anda sahaya yakıcı roket ve dört adet ses bombası atılarak sahanın belirli bir bölümün yanması üzerine; müsabaka başlatılmadan ve söz konusu prosedür işletilmeden tedbir alınması gerekliği ortaya çıkmıştır.

Müsabakanın atmosferi ve diğer seyircilerin de güvenliği göz önünde bulunularak tekrar bir toplantı yapılmış; her iki takım sporcularının aileleri hariç olmak üzere salonun tamamen boşaltılması kararı alınmıştır. Emniyet görevlilerinin, salonun ve kapıların konumundan dolayı bunun mümkün olmadığını ve kötü niyetli kişilerin araya girebileceğini belirtmelerinin ardından herkesin dışarı çıkarılması yönünde karar verilmiştir. İlk olarak Galatasaray Daikin taraftarları salon dışına çıkarılmışlardır. Taraftarların dışarı çıkarılması esnasında salonda bulunan kapı, cam ve çerçevelerde tahribat meydana gelmiştir. Ardından Fenerbahçe Grundig taraftarı dışarı çıkarılmıştır.

Protokol tribününün arka kısmında kalan az sayıda ailenin salonda kalmasında emniyet yetkililerince sakınca görülmemiştir. Her iki takımın yetkililerine ailelerin salonda kalmalarında bir sakınca görüp görmedikleri sorulmuş, ancak Galatasaray Daikin yetkilileri tarafından bu görüş kabul edilmemiştir. Galatasaray Daikin yetkililerinin salonun tamamen boşaltılmadan sahaya çıkmayacaklarını bildirmeleri üzerine Galatasaray Daikin yetkilileri ile tekrar görüşülmüş ve salon tamamen boşaltılarak karşılaşma başlatılmıştır.

Salon içerisinde yaşanan olaylar kamera kayıtlarında açık ve net olarak ortada olup, emniyet görevlilerinin görüntüler üzerindeki incelemeleri devam etmektedir. Tüm bu süreç TVF yetkilileri, Galatasaray Daikin ve Fenerbahçe Grundig yöneticileri ve emniyet yetkilileri ile beraberce mevzuata uygun şekilde yürütülmeye çalışılmıştır. Sporun hiçbir yerinde görmek istemediğimiz bu olayların bir daha yaşanmaması en büyük arzumuzdur."