Sercan SAPANATAN, İstanbul-

Türkiye Kayak Federasyonu (TKF), ülke sporuna ve ekonomiye büyük katkı sağlayacak projesini açıkladı.

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, 'Bir Ekonomik Kalkınma Modeli; Kayak Sporu' başlıklı projeyi ve önümüzdeki dönemde Türkiye Kayak Federasyonu olarak belirledikleri hedefleri, düzenlediği bir basın toplantısında açıkladı.TKF Başkanı Yarar, "Bir Ekonomik Kalkınma Modeli; Kayak Sporu" başlıklı projenin, temelde iki dayanağı olduğunu; bir yandan sporcu yetiştirilmesi için kulüplerle işbirliği içinde gerekli desteği sağlarken bir yandan da yatırıma odaklanılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin, 12 yıla yayılarak gerçekleştirilecek 48 milyar Euro'luk yatırımla, kış sporları merkezi haline gelebileceğini ve coğrafi nedenlerle dünyada Kış Olimpiyatları düzenleyebilen çok az sayıda ülke arasın katılabileceğini belirten Yarar, 2026 Kış Olimpiyatlarını Türkiye'de düzenlemeyi hedeflediklerini kaydetti.

TÜRKİYE 2026 YATIRIM PROJEKSİYONU 48 MİLYAR EURO

Türkiye'nin 2026 yılında bir kış sporları merkezi ve Kış Olimpiyatları'na aday bir konumda olabilmesi için bir yandan sporcu yetiştirirken bir yandan da gerekli yatırımları yapmanın önemine değinen TKF Başkanı Erol Yarar, bu yatırımların devlet, yerel yönetimler ve özel sektör işbirliği ile yapılması gerektiğini belirtti. Yarar, yatırım alanlarını ve miktarlarını şöyle sıraladı: "5.000 tane otel yatırımı için 18,5 Milyar Euro, 100 bölgede altyapı yatırımları için 15 Milyar Euro, 100 bölgede 1.000 adet lift yatırımı için 5,6 Milyar Euro, dağ işleme makineleri için 5 Milyar Euro, tanıtım, eğitim ve okullar için 4,1 Milyar Euro, bölge kayak hastaneleri için 250 Milyon Euro'luk bir projeksiyon yaptık. Toplam yatırım ise 12 yılda 48.450 Milyar Euro. Bu rakam İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı gibi sadece iki havalimanının yatırımına eşit ve üstelik 12 yıllık bir projeksiyondan söz ediyoruz."

"KAYAK LİGİ DÜZENLENECEK"

Yarar, Türkiye Kayak Federasyonu yönetimini devraldıklarından bu yana dünya çapındaki organizasyonları Türkiye'ye getirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, FIS Snowboard Dünya Kupası'nın bu yıl ilk kez hem erkek hem de kadın sporcuların katılımıyla 19-20 Aralık'ta İstanbul'da düzenleneceğini söyledi. Türkiye'de bir kayak kamuoyu oluşturmayı hedeflediklerini belirten TKF Başkanı Erol Yarar, "Bu hedef doğrultusunda Avrupa Kupası Snowboard paralel yarışmasının bir ayağını 7-8 Şubat 2015 tarihlerinde Kayseri'de gerçekleştireceğiz. Ayrıca 13 Aralık'ta, Erzurum'da 'Türkiye Alp Disiplini Kayak 1. Ligi' yarışması düzenlenecek ve Türkiye de ilk kez televizyondan canlı olarak yayınlanacak" dedi.

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar ayrıca Türkiye'nin Kış Olimpiyatları düzenleyebilen az sayıdaki ülke arasına girebileceğini dile getirdi.

"ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI ÇIKTIM"

Erol Yarar, Erzurum da ki kayak kulübünün özelleştirilmesine federasyon başkanı olarak karşı çıktığını belirterek, "Bunu sayın Cumhurbaşkanı, sayın Başkanımıza da ilettim. Sayın Spor Bakanımıza da, özelleştirmenin yetkililerine de ilettim. Çünkü bence eğer biz bugün European Games'i almak istiyorsak, bakın bu hafta sonu Bakü'ye gidiyoruz. Dünyanın 4. büyük organizasyonu. Kayakta European Games'tir. Yani European Gençler Olimpiyatı biz bunu Erzurum'a alacağız. İnşallah bu cumartesi size güzel bir haberle size bir duyuruda bulunacağız. European Games'i Erzurum'a aldık diyeceğiz. Eğer biz böyle bir özelleştirme olursa European Games'i Erzurum da yapmak mümkün olmaz. Çünkü o zaman dağda bir karmaşa çıkar. Özelleştirilen firmanın tek amacı oradaki liftlere verdiği parayı geri almak olacak. Şu anki haliyle tesisler parasını geri çevirmez. Orada otel olması lazım, orada 50 bin kişilik kayak yapacak hale getirmemiz lazım ki o liftler parası çıksın. Orada o kadar otel yok. 850-900 tane oda var. Erzurum da kayak oteli böyle bir oda sayıyla oradaki liftlerin parası geri gelmez. Ben bu yapısıyla özelleştirmeye karşı çıktım. Hem Türkiye'nin olimpik hedefleri açısından, sportif hedefleri açısından ve ekonomik gerçeklik açısından özelleştirme makul değildir. Devletimize bir şey kazandırmaz, milletimize çok şey kaybettirir" dedi.

"ADALET YERİNİ BULACAKTIR"

2 yıl önce Erzurum Konaklı Kayak Merkezi'nde antrenman yaparken düşüp hayatını kaybeden Milli Kayakçı Aslı Nemutlu'nun mahkeme sürecine de değinen Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar "Dün akşam annesi ve babası ile beraberdik. Hepimizin evlatları var. Çok üzücü bir hadisedir. Federasyon başkanı olarak bununla ilgili bir yorum yapmak bana düşmez. Çünkü mahkeme safhasındadır. Konu mahkemeye intikal etmiştir. Ama şunu söyleyeyim önümüzdeki hafta bilir kişi tespitleri vardır. Erzurum'da ki bu mahkemeyi biz de yakından takip ediyoruz. Ümit ediyoruz ki adalet yerini en güzel şekilde bulacaktır. Ama hiçbir şey kızımızı geri getiremeyecektir. O ailenin acısını dindirmeyecektir. Allah onlara sabır versin diyorum."şeklinde konuşarak sözlerini bitirdi.