TRABZONSPOR’un 33'üncü Divan Olağan Genel Kurulu'nda bütçe rakamlarının çarpıtıldığını öne süren Özkan Sümer’in, "Rakamlar ve olaylar kumarbaz mahiretiyle çarpıtılarak sunuluyor" sözleri salonu karıştırdı. Genel Sekreter Köksal Güney salonu terk etti. Üyeler arasındaki yumruklaşma son anda önlendi.
Trabzonspor 33'üncü Olağan Divan Genel Kurul toplantısına Trabzonspor Başkan Yardımcıları Abdi Serdar Üstünsalih ve Ali Uzunay, Genel Sekreter Köksal Güney, Genel Sayman Engin Hacısalihoğlu, Amatör Branşlar ve Stadyum Sorumlusu Köksal Sadıklar, TS Club’dan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Terzi, eski başkanlardan Salih Erdem, Ahmet Celal Ataman, Özkan Sümer ve Divan Kurulu üyeleri katıldı.
YABANCI OYUNCU VE BORÇ ELEŞTİRİSİ
Genel kurulaçılışında konuşan Trabzonspor Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Ali Özbak, kulübün borcunun ürkütücü boyutlara ulaştığını belirterek şunları söyledi:
"Borç stoğumuz maalesef büyüyor ve ürkütücü boyuta ulaşmış bulunuyor. Aslında ülkemizin tüm kulüplerine baktığımızda bu bağlamda paralellik de görüyoruz. Ama biz Trabzonsporuz ve farklı olmalıyız. Borcumuzun şu anda 270 milyonu aştığı görülüyor. Son 20 yılı değerlendirdiğimizde; imkansızlıklar ve kıt transfer borçlanmayı sabit tutmuş veya azaltmış, ama imkanlar bulunduğu takdirde transferler otomatik olarak seriye taşınmış ve kulübün borç stoku maalesef büyümüştür. 18 yılda kulübe 78 yabancı oyuncu gelmiş, bugün 8’i kadromuzda. 'O yönetim- bu yönetim' ayrımı yapmıyorum. Bütün yönetimleri seri olarak söylüyorum. Son iki maçı kazanan Trabzonspor bizi sevindirdi. Ama son maçta sahada 8 yabancı oyuncu var, kendimizden bir tek ilk 11’de Zeki Yavru oynuyor. Öteden beri, 'Trabzon futbol ve futbolcu tarlası' iddiasındayız ama sahada bir oyuncu var. 2-0 gibi güzel bir sonuçla galip gelmek bizi ne kadar mutlu ediyorsa bu durum da bende derin bir üzüntü bırakmıştır. Bugün itibarıyla süper ligde durumumuzun çok iç açıcı olmadığı gözükmektedir. Son maçı kazanmamız sanıyorum ki her Trabzonsporlu'yu bir takım olumsuz düşüncelerden arındırmıştır. Dileğim; yarınki maçta da takımız bunun tekrarını yapar ve kendine yakışır yere ilerlemeye başlar. Avrupa’da alınan sonuçlardan herkes memnun."
GÜNEY: UMUT VAAT EDEN YABANCILAR ALDIK
Trabzonspor Genel Sekreteri Köksal Güney de, ciddi ve köklü bir kararla takımımı güçlendirdiklerini anlatırken, bunhu finansal pozisyonu zora sokmadan yaptıklarını söyledi. Güney, şöyle devam etti:
"Bu denli büyük değişimler beraberinde bazı zorluklar getirmiştir. Baştan aşağı değişen kadromuzun uyum sürecini en asgariye indirmeye çalışıyoruz. Vahid Halilhodziç de bir çok kez takımımızın zamana ihtiyacı olduğundan bahsetti. Bu konuda ne kadar haklı olduğunu son maçlarda aldığımız sonuçlar gösterdi. Galibiyetler bizleri sevindirdi ve hocamızın haklılığını ortaya koydu. Bunlar alacağımız seri galibiyetlerin başlangıcı olacaktır. Amacımız Avrupa Ligi’nde geçen seneki başarıyı en azından yenilemek ve ileriye taşımaktır. Yabancı oyuncularda da genç ve gelecek vaad eden transferler yaptık. Artık ununu elemiş, eleğini aşmış, futbol kariyerinin son durağı olarak Trabzonspor’u gören oyuncuları almayacağız. İstediğimiz seyirci sayısına ulaşamadık. Bunda Passolig’in yetersiz altyapısı kadar ilk haftalarda alınan saha sonuçlarının da seyirci azlığı konusunda etkili olduğunu düşünüyoruz. Akyazı projesinde kaba inşaatın yüzde 90’ı tamamlandı. Gelecek sezon maçlarımızı yeni stadımızda oynayacağız. Şike süreciyle ilgili çalışmalarımızda artık sona çok yaklaştık. Kendi insanlarının çoklukta olduğu kadroyu görmek herkesin dileği. Göreve geldiğimiz günden bu yana Trabzonspor’un tarihi başarıların imza attığı 70-80’li yıllardan sonra bu konuda en hassas yönetimin biz olduğunu düşünüyoruz. Geçen sene kendi bünyemizden teknik direktörlerimiz takımı çalıştırdı. 7-8 oyuncu bizden yetişen futbolculardı. Bu sene de son maçta sadece Zeki Yavru vardı ama kadroda Zeki’den başka 6-7 oyuncu var."
KULÜBÜN BORCU 273 MİLYON LİRA
Trabzonspor Başkan Yardımcısı Abdi Serdar Üstünsalih de, 1.5 yıl önce göreve geldiklerini, ilk yıl borcu azaltma çabasına girdiklerini, yeni sezonda yeni bir takım kurma, başarıya giden yolu açma çabasının yeni transfer zorunluluğunu ortaya çıkarırken bunun borç miktarında artışlara neden olduğunu söyledi. Üstünsalih, şöyle konuştu:
"Geçen yıla nazaran borcumuz arttı. Bu artışın sebebi tamamen transferler. Ağustos 2014 itibarıyla borcumuz 273 milyon lira. Bunun 190 milyon lirası banka kredisi, kalanı diğer borçlar. Banka kredilerindeki artış yeni sezon transferlerinin ödemelerinden kaynaklanmıştır. Ancak önceki yıllarda kısa vadeli olan kredilerin tamamına yakını yapılandırılmış. 2 yılı ana para ödemesiz olmak üzere 9 yıllık vadeye yayılmıştır. Finansman baskısı azaltılmış ve giderler kulübün gelirleri ile rahatlıkla ödenebilir hale gelmiştir. Kulübe gelir sağlayacak Kartal tesisleri, HES Projesi ve Akyazı Stadı ile ilgili çalışmalarımızda ilerleme kaydettik. Akyazı stadının isim hakkıyla ilgili görüşmeler devam ediyor ve açılıştan önce sonuçlandırılacak. HES’in proje finansmanı için de görüşmelerimiz var." 
Üstünsalih, tüzüğe yönetimlerin borçlanmasının kısıtlanmasıyla ilgili bir madde koyulması gerektiğini de belirterek, "Yönetime bütçenin yüzde 10’u kadar borçlanma yetkisi tanınmalıdır. Bu durumda Trabzonspor sürdürülebilir bir finansal yapıya kavuşur. Üye sayısı artışı konusunda eleştiriler var. Milyonlardan bahsediliyor üyelik sayısında. Bizim de yüz bin üye hedefimiz vardı. Üyesi sayısının sınırlandırılmasını gereksiz buluyorum. İktidar hırsı olarak nitelendiriliyorsa bu, zaten yeni üye olanların tüzüğe göre 2 yıl oy kullanma hakkı yok" ifadesini kullandı.
DENETLEME KURULU RAPORU OKUNDU
Genel Kurulda daha sonra Denetleme Kurulu raporu okundu. 1 Aralık 2013 - 31 Ağustos 2014 döneminde toplam gelirlerin 176 milyon 895 bin 744 lira, giderin ise 171 milyon 72 bin 460 lira olduğu, dernek ve bağlı şirketlerin 192 milyon 27 bin 837 lirası uzun vadeli, 81 milyon 371 bin 953 lirası kısa vadeli olmak üzere toplam 273 milyon 399 bin 772 lira net borcu bulunduğu belirtildi.
SÜMER’İN SÖZLERİ SALONU KARIŞTIRDI
Divan Genel Kurulu’nda söz alan eski başkanlardan Özkan Sümer, üye sayısının tüzüğe aykırı biçimde artırılmasının 'Bir istila' olduğunu savundu. Sümer, "Böyle toplu üye alımı olmaz. Güç birliği yapacağımıza; 'suç birliği' yaparak bu yönetimi getirdik. Rakam ve olaylar kumarbaz mahiretiyle çarpıtılarak burada sunuluyor. İçtenlikle yapılan hatalar dile getirilsin. Daha büyük hedeflere taşımak üzere böylesine bilinçsiz uygulamalarla mı yol alacağız? Siyasallaşma, itibarsızlaşma, yalnızlaşma, kendinden uzaklaşma bizim için 4 büyük tehdittir" dedi.
Özkan Sümer’in kulübün bütçesi hakkında kullandığı, 'Kumarbaz mahireti' sözüne tepki gösteren Başkan Yardımcısı Abdi Serdar Üstünsalih, ayağa kalkarak, 20 yıllık bankacı olduğunu hatırlatırken, "Beni böyle bir sözle itham edemezsiniz" dedi. Genel Sekreter Köksal Güney de, "Buraya hakaret işitmeye gelmedik" diyerek salonu terketti.
Bu sırada arka sıralarda oturan ve Divan Kurulu üyesi olmadığı belirtilen bir kişi yönetim kurulu üyelerine tepki gösterince salonda arbede çıktı. Eski Genel Sekreter Yusuf Ziya Yılmaz ile kimliği belirlenemeyen bu kişi arasındaki tartışma yumruklaşmaya varmak üzereyken araya girenler tarafından engellendi. Ortamın yatışması ardından Özkan Sümer, "Şu kadar yıllık bankacı' ama algılama yetersizliği yaşıyor. Burası alınma değil; anlama yeri. Yönetim kurulu yönetmiyor, Trabzonspor'un üzerinde tepiniyor" diye konuştu.
"BAŞKAN NEREDE?"
Eski as başkanlardan Hayrettin Hacısalihoğlu da, Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu’nun toplantıya katılmamasını eleştirerek, ''Transferler ve borçlanmayla ilgili tek sorumlu Başkan. Burada daha niye toplandık. Yapılan işlerin sorumlusu burada yok. Sen Başkan olarak kulübün kurucularının cenazesine gitmeyeceksin, Artvin’deki bir siyasi parti mitingine gideceksin. Burada yönetici arkadaşların yapılanlarda kabahati yok. Yanlışları, göz göre göre ses çıkarmamaları. Yoksa bu işlerin asıl sorumlusu Başkan’dır ama ortada yok. Başkan kongrede, 'Kupayı getireceğim’ dedi. Güvendik oy verdik. Şimdi niye getiremediğini söylemeli" dedi.
Bordo mavili yönetimin görev süresiyle ilgili mahkemeye başvuran üyelerden Ali Sait Yılmaz ise, yerel mahkemenin verdiği kararın eksik evrak nedeniyle iki kez Yargıtay’dan dönmesine tepki göstererek, "Mahkemeye verdim ama evraklarımı çaldılar herhalde, Yargıtay’a eksik yolladılar. Evrakları tamamlasınlar, erkek gibi, delikanlı gibi evrakları Yargıtay’a versinler. Sonuca göre de erkek gibi ya çekip gitsinler ya devam etsinler” diye konuştu.
ÜSTÜNSALİH ELEŞTİRİLERİ YANITLADI
Daha sonra söz alan Trabzonspor Başkan Yardımcısı Abdi Serdar Üstünsalih, Özkan Sümer’le yaşanan 'kumarbaz' polemiğiyle ilgili şunları söyledi:
"Toplantının başındaki tatsızlık için, gösterdiğim tavırdan dolayı özür diliyorum. Burası evimiz. Ben 51 yaşındayım. Özkan Sümer; futbol bilgisi olan, bilgiye, kurumsallığa önem veren, Trabzonspor’un hem teknik direktörlüğünü hem başkanlığını yapmış değerli bir büyüğümüzdür. Saygım sonsuzdur. Bu kardeşiniz iki lisansı olan, iki tane yüksek lisansı olan bir insan. 24 senelik profesyonel finansçıyım. Bir bankada üst düzey yöneticilik yapıyorum. Burada mesleğimiz açısından en tehlikeli lafı ediyor, 'Kumarbaz edasıyla’ diyor. Şiddetle kınıyorum. Üzerime almıyorum. Çok tehlikeli bir laf. Trabzonspor borsaya kote. Hiçbir şey gizli saklı olamaz. Her şey açıktır. Bağımsız denetçiler var. 'Kumarbazlık' yapıp burada herhangi bir ayak oyunu yapmak bizim haddimiz de değil. O zaman denetim kurulu da kumarbaz. Ben borcumuzu açıkladım. Divan kurulu da aynı şeyleri söyledi. O da mı kumarbaz?"
Üstünsalih, Akyazı’daki stadın isim hakkının kendilerinde olduğunu vurgulayarak, "Oranın değeri 100 milyondan aşağı değil. Gönül ister ki büyüklerimizin adını verelim, isimlerini yaşatalım. Ama çok değerli bir varlık. Yönetim kim olursa olsun oradaki isim hakkını değerlendirmeli. Yönetimin yasal olmadığı yönünde eleştiriler var. Bununla ilgili kararı yargı verir. Ben kendimi yasal olmayan bir yönetimin üyesi gibi hissetmiyorum" ifadesini kullandı.

FOTOĞRAFLI