Spor Toto Süper Final'in Şampiyonluk Grubu'nda mücadele eden Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Beşiktaş'ın teknik patronları Ligtv'de buluştu.

Fatih Terim, Aykut Kocaman, Şenol Güneş ve Tayfur Havutçu, LİG TV stüdyolarında Şansal Büyüka ile bir araya geldi. 4 deneyimli teknik adam, Türk futbolunun geleceği ve Süper Final öncesi önemli açıklamalarda bulundular.

Bir sohbet havasında geçen büyük buluşmada teknik adamların Süper Final Şampiyonluk Grubu maçları ve şanslarıyla ilgili açıklamaları şöyle:


Fatih Terim: 20 haftadır lideriz bu yüzden bu büyük bir başarı. Bu haftaya kadar ne kadar şansımız varsa play-off sonuna kadar da şansımız yine aynı.

Aykut Kocaman: 4 takımında birbirini her yerde yenebilecek bir kapasitesi var. Genel kapasiteye bakıldığı zaman birbirine çok yakın takımlar. Her sonuca açık maçlar oynanacak.

Şenol Güneş: Bu seneki oyun ve puan bizi tatmin etmedi. İstikrarsız bir grafik çizdik. 34 maçta alınan 58 puan bizim için başarısızlıktır. Sıkıştırılmış bir ligde çok sıkıntılarımız oldu. 11 beraberliğimiz var. Ligin en çok berabere kalan ikinci takımıyız. Birincisi Orduspor. İyi oyunculara sahibiz ama onlardan iyi verim alamadık.

Tayfur Havutçu: Geçen sezon Schuster'den sonra görevi devraldım. Zor bir dönemdi ama kupayı alarak yönetimi mahcup etmedik. Yaşanan zorlu süreçte en çok Beşiktaş etkilendi. Süper Final'de yeni bir başlangıç yapmak istiyoruz. Süper Final'de en iyi futbolumuzu ortaya koyacağız. Süper Final'de takımıma güveniyorum.

Fatih Terim: Geçen sezon takım kötü olmasaydı zaten bizi çağırmazlardı. Büyük kulüplerin mazilerinden gelen bir refleksleri vardır. Biz de o tepkiyi aldık ve göreve geldik. Bu aşamada taraftar bizim çok yanımızda oldu. Teknik ekibimiz ve takımım güzel bir oyun sergiledi. Sezona kötü başladık ama çabuk toparlandık. 9 oyuncu aldık 17 oyuncu gönderdik. Florya düzelmeden Galatasaray düzelmezdi. Biz de onu gerçekleştirdik.

Aykut Kocaman: Tüm futbol ailesi sıra dışı bir olayla karşı karşıya kaldı. Oyuncularımızın elimizden gitmesine neden olan olaylar bizi sıkıntıya soktu. Çok iyi oyuncularımızı kaybettik. Lige takım savunması olarak iyi başlamıştık ama devamını getiremedik. Galatasaray ile aramızdaki puan farkı takım savunmasındaki zaaflarımızdan kaynaklandı. Bu kadar farkı beklemiyorduk.

Şenol Güneş: Yaşanılan süreçte en mağdur olan takım bizdik.Takımın omurgasını kaybettik. Sezon başında ayrılan futbolcuların sıkıntısını çok yaşadık. Kaybettiğimiz Türk futbolcuların yerine iyilerini dolduramadık. Bugünkü play-off sistemi puan kayıplarının en büyük nedenlerinden biri oldu. Normal sezonu 3. bitirdik. Bu bizim için başarı değil. Bu takımla daha iyi işler yapabilirdik. Son 4 maçta 8 puan kaybederek büyük avantaj kaybettik.

Tayfur Havutçu: Avrupa'da iyi işler yaptık ancak Süper Lig'de çok puan kaybı yaşadık. Avrupa maçlarında daha derli toplu oynadık ama Türkiye'de tam tersi oldu.

Fatih Terim: Transfer konusunda bu sezon iyi işler yaptık. Rakiplerimize göre en az yabancıyı biz kullanıyoruz. Yerli ve yabancı oyunculardan iyi performans aldık. Eboue'ye verdiğimiz ücret nedeniyle çok eleştirildik. Arda'nın gitmesi bizim için büyük sürpriz oldu. Galatasaray Kulübü Arda'nın evi. Arda istediği zaman dönebilir. Galatasaray, Mondragon'dan sonra çok sağlam bir kaleci aldı. Muslera çok iyi bir kaleci. Ünal Aysal, İspanyol yönetimiyle el sıkışmıştı ancak Reyes ve Forlan gelmek istemedi. O dönem Amerika'daydım . Selçuk'un transferi için Hasan Şaş ve Ali Dürüst'e bizzat yetki verdim. En önemli transferlerden biri. Bonservisi elindeyidi. Hasan Şaş, Taffarel ve Ümit Davala da bizim için iyi transferler.

Aykut Kocaman: 40 maçlık yenilmezlik serisi dönemsel bir durum. Şu an yenilmezliği korumaktan ziyade 3 maçı da kazanmak istiyoruz.

Şenol Güneş: Trabzon'da yüksek bir beklenti var. Trabzon için futbol her şey demek. Futbolu seven bir kent. Sadece futbol oynamayı düşünen biri için güzel bir şehir. Trabzon'da beklentiler yükselince gerginlik de, baskı da artıyor. Şu an Trabzonspor onu yaşıyor. Bu sezon üzerimizideki baskı arttı. Fenerbahçe maçında yapılan protesto amacını aştı. Rakip takıma ve hakeme karşı yapılan protesto bize zarar veriyor. Ambians olarak düşünüldüğünde Saracoğlu ve Arena Stadı'nda hakemler seyirci baskısından çok etkileniyor. Taraftar takımına sesiyle ve sevgisiyle katkıda bulunmalı. Fenerbahçe kendi sahasında oynadığı maçların bazılarını taraftar sayesinde kazanmıştır. Benim taraftarım bazen takıma ve kulübe zarar veriyor.

Aykut Kocaman: Şiddet şiddeti doğuruyor. Bunları marifet olarak ortaya kouyoruz. Pazar günü Trabzonspor'u en iyi şekilde ağırlayacağız

Tayfur Havutçu: Yabancı futbolcularımızın maç ayırımı yaptığını düşünmüyorum Takımımız derbi maçlarında daha etkili oynuyor.

Fatih Terim: Biz hiç ceza yemedik. Galatasaray taraftarı bu anlamda örnek olmuştur. Centilmen taraftarımıza teşekkür ediyorum. Futbolcular Melo ve Riera'yı affetmemi istediler. Bugün yerli yabancı tüm oyuncular benim odama geldi. Bu olayın hoş olmadığını ve çok üzüldüklerini söylediler. Melo ve Riera, Galatasaray'a saygısızlık etmiştir. Yanlış örnek olmasın diye ikisine de taviz vermedik. Melo benim odama en az 4 defa gelip özür dilemiştir. Kolay insanı herkes idare eder mühim olanı zoru başarabilmek. İnsanları kaybetmek kolay. Önemli olan insanları kazanabilmek. İki futbolcu ile ilgili kararımı yarın vereceğim. Futbolcuların bugün bana gelip Melo ve Riera için af istemeleri beni çok şaşırttı ve etkiledi. Akşamları uyuyamıyorum ve çok düşünüyorum. kavga günüdnen beri Melo'yu görmedim ve konuşmadım. Baros oynasa da oynamasa da takımı sahipleniyor.

Aykut Kocaman: Bizi ayakta tutan en önemli unsur taraftar.Yaşanılan süreçte bize inanılmaz destek veren taraftara çok teşekkür ediyorum. Bizim taraftarımız da bu anlamda sınıfı geçmiştir. Sow'un play-off'ta bize katkı yapacağını düşündüğümüz için transfer ettik. Şu an bir uyum süreci yaşıyor. 6 maçlık seride beklenen katkıyı vereceğini düşünüyorum.

Şenol Güneş: Trabzonspor gol atmak için Burak'ın ayağına bakmıyor. Burak yetenekli ve çok iyi bir oyuncu. Kendini hergün geliştiriyor. Burak'ın başarısında tüm camianın emeği var. bana göre Burak'ın başarısı gelişmesini engelliyor. Kendini geliştirmesi için yeterli zamanı bulamıyor. Benim için attığı gol değil oynadığı futbol önemlidir. 3 günde bir maç yaptığı için idmana çıkmak istemiyor.

Tayfur Havutçu: Fernandes geldiği ilk dönem biraz uyum süreci yaşadı ancak daha sonrasında çok iyi işler yapmaya başladı. Diğer Portekizli oyuncular bazen devamlılık yakalayamadı ama önümüzdeki süreçte daha iyi olacaklar. Portekizliler Beşikaş'ta kalmak istiyor. Fernandes'e birkaç takımdan teklif var. Beşiktaş'ın menfaatlarını düşünerek hareket edeceğiz.

Aykut Kocaman: Deplasman maçlarında dirençli takımlara karşı koyamadık. Galatasaray maçında 2-0 öndeyken takım geri çekilmedi. Rakibimiz üstümüze geldi. Aynı şey Trabzonspor maçı için de geçerli. Zihinlerimizi düzeltirsek futbolumuz da düzelir.

Şenol Güneş: Egemen'in gidişi Giray'ın performansını olumsuz yönde etkiledi. O bölgede oynayan Mustafa'dan memnunum. Elimzide çok fazla yabancı var. Azaltmamız lazım.

Fatih Terim: 2000 yılında Taffarel'e penaltı atışı attırmadım. Ama Muslera'ya attırdım çünkü çok istiyordu. Taraftar ve arkadaşları da çok istedi. Ben de attırdım. Hiç bir zaman rakiplerimi küçük düşürmek istemedim istemem. Galatasaray'ın her futbolcusunun gol atması bizim için bir rekordur. Muslera'nın penaltı atması konusunda ne yanlış yaptık. Eğer başka türlü anlaşıldıysak özür dileriz. Bazı arkadaşlarımız tarafından eleştirilmek bizi çok üzdü. Yapılan eleştiri kişiyi acıtmamalı. Kişeye yol göstermeli.

Aykut Kocaman: Fatih Hoca'nın, kimseyi kırma gibi bir düşüncesinin olmadığı için eleştirilmiş olabilir. Emre konusu tamamen benim tasaraffum. Emre ile ilgili kararım performansıyla orantılı. Beni üzen tarafı bu oalyı başka mecralara çekilmiş olması. Belaltı vuruyorlar. Çok ayıp. Emre'ye bana ve başkana büyük bir hakarettir. Bu olayı bu taraflara doğru götürmek çok ayıp.

Fatih Terim: Play-off sistemine karşı olduğumu hep söylemiştim ama bundan sorna keyif almasını bilelim. Can yoldaşım olan Abdurrahim Albayrak bu maçları nasıl izleyecek. Onun tansiyonu nasıl kaldıracak bu maçları. Bu kadar puan farkının bir takımı şampiyon yapmadığını görmüş olduk.

Aykut Kocaman: Play-off uygulamasına karşı olduğumu baştan söylemiştim. Hala arkasındayım. Maçları görünce ben de heyecanlandım açıkçası.

Tayfur Havutçu: 6 haftalık periyotta taraftarın heyecanı artacaktır. Yaşanılan züreci de unutturacaktır. Hafta içinde Alex'in sözleri çok güzeldi. Kalbi olan izlemesin gerçekten. Çok heyecanlı olacak.

Şenol Güneş: Ben de işleyişe karşıyım. Bu sistemin hatalı olduğunu düşünüyorum. Şu aşamada oynanacak maçların güzel olmasını diliyorum. Fenerbahçe ilk defa sahasında kaybetsin isterim.