İSTANBUL /

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bu hafta Fenerbahçe ile Monaco arasında İstanbul'da oynanacak Şampiyonlar Ligi ön eleme maçı öncesinde Monaco Kulübü'nün, Fenerbahçe'den aldığı garantinin dışında bir de resmi makamlardan garanti istediğini belirterek, "Normalde kulüpler kendi arasında yazışırlar. Monaco, Fenerbahçe'den aldığı garantinin dışında bir de resmi makamlardan bununla ilgili bir şey alabilirmiyiz diyor. Bizim verdiğimiz o. Biz zaten Türkiye'de her şeyin normal olduğunu söylüyoruz. Hatta ve hatta Fransa'nın Avrupa Şampiyonası'nı olağanüstü hal altında yaptığını da Fransız yetkililere hatırlatıyoruz" dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, konuk olduğu bir televizyon programında açıklamalarda bulundu.

'Uluslararası müsabakaların ertelenmesine yönelik bazı adımlar atacak mısınız yoksa normal takvim işleyecek mi?' şeklindeki soru üzerine Kılıç, "Bizim normal takvimimiz işlemeye devam ediyor. Darbe girişimi sırasında Trabzon'da devam eden uluslararası organizasyon vardı. Sonra geçen hafta Samsun'da yaptığımız İşitme Engelliler Olimpiyatları'na yönelik olarak saat başlangıcı töreni vardı. 5 dalda Dünya Şampiyonası yapıldı. Pazar günü İstanbul'da 28. Kıtalararası İstanbul Boğaziçi Yüzme Yarışları oldu. 2000'e yakın katılımcı vardı. 800'ü yabancıydı. Kırkpınar Güreşlerimiz yapıldı. Hiç bir sıkıntı yok.

Soru-cevap şeklindeki açıklamalar şöyle;

-Uluslararası camiaya verilen mesajlar arasında belki de en önemlilerinden biri buydu . Gelelim Monaco maçına siz bir mektup gönderdiniz, Reuters'ta Bazı haberler çıktı bazı ek güvenceler verdiğiniz orada yazıldı. Nedir bu Monaco'ya ne veriyoruz. Çünkü iki olağanüstü hal yasası uygulayan ülke var?

"FRANSA'NIN AVRUPA ŞAMPİYONASINI OHAL ALTINDA YAPTIĞINI HATIRLATTIK"

Orada anladığım kadarı ile tercümede arkadaşlar bir hata yaptılar ya da algıda bir farklılık oldu. Normalde kulüpler arasında yazışırlar. Buradaki ek şeyden kastımız şu Monaco Fenerbahçe'den aldığı garantinin dışında bir de resmi makamlardan bununla ilgili bir şey alabilir miyiz diyor.Bizim verdiğimiz o.Biz zaten Türkiye'de her şeyin normal olduğunu söylüyoruz. Biz normal rutin her şeyin düzenli bir şekilde işlediğini, güvenliğin sağlandığını, hiç bir sıkıntı olmadığını, Türkiye'nin gayet güvenli bir ülke olduğunu hatta ve hatta Fransa'nın Avrupa Şampiyonasını OHAL altında yaptığını da Fransız yetkililere hatırlatıyoruz.

- Yeni ekstra bir şey yok.

Yani normal standart bizim tüm misafirlerimize söylediğimiz. Türkiye'nin gayet güvenli bir ülke olduğunun her şeyin normal mecrasında devam ettiğinin yazılı hali.

- Öyle görülüyor ki bu çok önemli sizin yazdığınız o mektupta ekstra bir güvence verilmediği her iki ülkenin de mütekabiliyet esasına mı uygun?

Burada uygulanan o mütekabiliyettir. Normaldir sizin ülkenizdeki durumu bir de resmi ağızdan alabilir miyiz diye, biz de onu verdik. Resmi makamdan verdiğimiz nedir? Türkiye de her şey normal...

-Türk seyircilerin oraya gidememesi durumu nedir?

Onunla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Futbol Federasyonu ile de görüştük. Bunun son kararının ne olduğu ile ilgili bilgiyi bize ulaştırdıklarında, son karar ne onu bize ulaştığında, biz de durumu ele alacağız.

-Bizim Türk seyircilerin Fransa'ya gidişine izin verilmiyorsa Fransızlarında da Türkiye'ye gelişine izin verilmemesi karşılıklı olarak...

Mütekabiliyet dedim ya o kelime her şeyi kapsıyor.