Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: "Türkiye büyümeye, spor aktivitelerini geliştirmeye devam edecek"

Ali AKSOYER - Hakan TARHAN / İSTANBUL,() 

Türkiye Milli Olimpiyat komitesi tarafından bu yıl 29'uncu kez düzenlenen Samsung Boğaziçi Kıtalarası Yüzme Yarışı İstanbul Boğazı'nda gerçekleştirildi. 49 ülkeden 2 bin 200 yüzücünün katılım gösterdiği yarış, Kanlıca İskelesi'nden başlayarak Kuruçeşme'de son buldu. Yarışma nedeniyle İstanbul Boğazı sabah saatlerinden itibaren 4 saatliğine transit gemi geçişine kapatıldı. Boğazda renkli görüntüler oluşturan yüzücülere güvenlik amacıyla çok sayıda tekne de eşlik etti.
Asya'dan Avrupa'ya 6,5 kilometrelik parkuruyla Türk ve yabancı yüzücülerin kulaç attığı dünyanın en önemli yüzme yarışlarından olan Samsung Kıtalararası Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nı erkeklerde 50.58'lik derecesi ile Rus yüzücü Evgeny Elisev kazanırken Türk yüzücüler Doğukan Ulaç ikinci, Erge Can Geçmiş üçüncü oldu. Kadınlarda ise 54.57'lik derecesi ile Rus yüzücü Kristina Kochetkova birinciliğe ulaşırken geçtiğimiz yılın şampiyonu Nilay Erkal ikinci, Buse Topçu üçüncülüğe yerleşti. Yarışlarda ilk 3'e giren sporculara madalya ve ödüllerini Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener ve Samsung Türkiye Başkanı DaeHyum Kim verdi.
Yarışta en dikkat çeken isim ise 88 yaşındaki yüzücü Levent Aksüt oldu. Yarışın ilk başladığı günden bu yana her sene katılım gösteren Aksüt, parkuru alkışlarla bitirdi. Yarışlarda 11 ayrı kategoride derecelendirmeler yapıldı.
GÜVENLİK ÜST DÜZEYDEYDİ
Yarış esnasında hiç bir sorun yaşanmaması için deniz altında ve deniz üstünde önlemler alanırken dalgıçlar yarış boyunca yüzücülere eşlik etti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Doğal Afet Arama Kurtarma Timleri (DAK) ve Sahil Güvenlik tekne ve helikopterlerle yarışı takip etti. 
GENÇLİK VE SPOR BAKANI OSMAN AŞKIN BAK: "TÜRKİYE BÜYÜMEYE, SPOR AKTİVİTELERİNİ GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEK"
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, 29'uncu Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı'nın ardından açıklamalarda bulundu. 
İki kıta arasındaki tek yarış olduğunu hatırlatan Bakan Bak, "Geçen yıl da ödül almış bir yarış. Burası bir meydan okuma yeri. İnsanlar anılarında, 'Ben boğazı karşıdan karşıya geçtim, Asya'dan Avrupa'ya yüzdüm' diyor. Dolayısıyla bir meydan okuma var. Güzel bir yarı oldu. TMOK bunu 29. kez organize ediyor. Bu yıl da sponsorlarımız var. Samsung 5 yıldır sponsorluk yapıyor. Hava güzel, seyirciler güzel bir ortam oluşturdu. 2000 sporcunun başvurduğu bir yarış. Biraz önce bitişi de izledik. İnsanlar sudan çıktıkları zaman yüzleri güler şekilde çıkıyor. Yani meydan okumayı gerçekleştirmiş olarak çıkıyor. Boğaz bir inci. İstanbul dünyanın incisi. Türkiye bizim göz bebeğimiz. Ülkemizde terör olduğunu söyleyenler var ama bakın hayatımız gayet normal şekilde devam ediyor. Türkiye güvenli bir ülke. Türkiye, turizmde, kültürde güvenli bir nokta. Bu ülke büyümeye, spor aktivitelerini geliştirmeye devam edecek. Organizasyonda emeği geçen TMOK'a, Samsung'a ve katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.
Türkiye'nin büyük organizasyonlar için hazır olduğunu dile getiren Bakan Osman Aşkın Bak, "Sayın Cumhurbaşkanımız'ın önderliğinde Türkiye, sporda büyük yatırımlar yaptı. Kendisi sporun içinden gelen bir politikacı, sporu çok iyi biliyor ve sporun kitlelere ulaştığını da çok iyi biliyor. Yapılan altyapı yatırımları başta olmak üzere, tesisler olmak üzere büyük aşamalar kaydedildi. Tesisiniz olmazsa size organizasyon verilmesi mümkün değil. Dolayısıyla Türkiye büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmaya devam edecek" diye konuştu.

Yarışta genel klasmanda dereceye giren erkek ve kadın sporcular ile dereceleri şu şekilde:
ERKEKLER:
1 - Evgeny Eliseev (Rusya) 50.58
2-  Doğukan Ulaç (Türkiye) 52.21
3-  Erge Can Gezmiş (Türkiye) 52.23

KADINLAR:
1-  Kristina Kochetkova (Rusya) 54.57
2-  Nilay Erkal (Türkiye) 55.01
3-  Buse Topçu (Türkiye) 55.08

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Yüzücülerden detaylar
-Yarışın start alması
-Boğazdan görüntü
-Yüzücülerden detaylar
-Finişten görüntü
-Ödüllerin verilmesi
-Bakan Osman Aşkın Bak'ın açıklamaları