Hakan TARHAN-MANCHESTER-

Mehmet Narin çoğu futbol sever hatırlanması güç bir isim. Profesyonel futbola Kartalspor'da başlayan Mehmet Narin'in o zamanki takım arkadaşları arasında Fenerbahçe'nin file bekçisi Volkan Demirel ve Servet Çetin de yer alıyordu. Kartalspor'dan ayrıldıktan sonra çeşitli Anadolu kulüplerinde top koşturan Narin, geçtiğimiz sezon futbolu bıraktı.

Yeşil sahalardan ayrıldıktan sonra futbola teknik direktör olarak devam etmeye karar veren Mehmet Narin ilk olarak dil eğitimi için İngiltere'ye gitti. Burada Shefield United kulübünün bütün yaş guruplarında ve sonunda A takımında 4 ay staj gördü. Burada ilişkilerini geliştiren Narin Shefield menajeri Nick Cox'un Manchester United alt yapısına transfer olmasıyla kendini İngilizler'in ünlü kulübünün içinde buldu. Kırmızı Şeytanlar'ın alt yapısından, A takımına tüm idman ve maçları seyredip notlar aldığını belirten Mehmet Narin, amacının İngiltere'deki deneyimlerini ilerde Türk futbolunun yararı için kullanmak olduğunu belirtti.

İngiltere'ye geliş amacını açıklarken, futbolun beşiğine geldiğini vurgulayan Mehmet Narin, Premier Lig dünyanın en önemli ligi. Burada Guardiola, Mourinho ve Arsen Wenger gibi büyük teknik adamlar var. Stajımın dışında bu takımların maçlarını da izliyorum. şeklinde konuştu.

MOURİNHO GÖRÜNÜMÜNÜN TERSİNE ÇOK SICAKKANLI, POZİTİF BİR İNSAN

Jose Mourinho ile tanışmasından bahseden Narin, Portekizli ünlü teknik adam için şunları söyledi. Bir kaç kez oturup kendisiyle sohbet etme şansım oldu. Mourinho dışardan soğuk gözükebilir. Görünümünün tersine çok sıcakkanlı, pozitif bir insan. Beni de çok sıcak karşıladı.

İngiltere'de daha fazla kalıp çalışma şansının olduğunu fakat adada öğrendiklerini ve tecrübelerini Türkiye'de kullanmak isteyen Mehmet Narin, Burada öğrendiklerimi Türk futbolu için kullanmak istiyorum. Türkiye'de bazı şeylerin değişmesi gerektiğini, dolayısıyla İngiltere'de aldığım eğitimin değerli olduğunu düşünüyorum ifadelerini kullandı.

İngiltere'deki alt yapı sistemini de değerlendiren Narin, iki ülke arasında çok farklılıklar olduğunu belirtti. Mehmet Narin, Burada alt yapı akademi sistemi şeklinde. Çocukların beslenmesinden eğitimine kadar her şeyleriyle ilgileniyorlar. Kariyer planlaması yapan ekip var. Türkiye'de bazı kulüpler bu sistemi yavaş yavaş uyguladıklarını görüyoruz. Ama şu an yeterli değil. Shefield United birinci ligde olmasına rağmen İngiltere'de en iyi 5. alt yapı seçildi. Nick Cox da bu yüzden Manchester United'a transfer oldu. Genç oyunculara İngiltere'de çok değer veriliyor. Her şeyleriyle ilgileniliyor. Bunu biz yapabilirsek alt yapıdan çok iyi futbolcuların çıkacağını düşünüyorum. şeklinde konuştu.

Türkiye'ye döndükten sonra ilk olarak bir kulüpte alt yapıdan başlamayı hedeflediğini vurgulayan Mehmet Narin sözlerine şöyle devam etti. İsimlerini vermeyeceğim iyi hocalarımızın yanında staj yapma durumumda da var. Kariyerime kademe kademe devam edip ulaşmak istediğim noktaya varmak hedefindeyim

Kartalspor'dan takım arkadaşı olan Volkan Demirel'in İngiltere'deki stajına çok emeğinin geçtiğine değinen Mehmet Narin, Volkan ile halen görüşüyoruz. 1993 yılında Servet Çetin, Volkan ve ben beraber başladık futbola. Hiçbir zaman bağımızı koparmadık. O'na da futbol hayatında başarılar diliyorum ifadelerini kullandı.

GUARDİOLA PREMİER LİG'İN AHENGİNİ DEĞİŞTİRDİ

Türkiye'deki alt yapı sisteminin değişmesi gerektiğine inandığını belirten Mehmet Narin, alt yapı teknik adamlarına bakış açısının yanlış olduğunu söyledi. Narin, Genelde işsiz kalan hocaların ucuz maliyetli olsun diye alt yapıların başına getiriliyor. Halbuki yurt dışında, özellikle İngiltere'de en bilgili, donanımlı teknik adamlar alt yapının başına getiriliyor. Bu yüzden Avrupa'da alt yapılardan iyi oyuncular çıkıyor. Bu sistemin Türkiye'de de olmasını diliyorum. Burda yakından takip ediyorum. Bir Türk futbolcusu İngiliz meslektaşından daha yetenekli. Bu yüzden daha sistemli bir şekilde çalışırsak ileriki yıllarda Türk futbolu daha iyi bir yere gelecektir. diye konuştu.

Son olarak Mancester kentinin iki büyük kulübü olan United ve City'i de karşılaştıran Mehmet Narin, Jose Mourinho daha çok defansif futbola önem veren bir isim. Guardiola bunun tam zıttı bir anlayışa sahip. Bunu daha önceki takımları olan Barcelona ve Bayern Munich'de de gördük. Aynı sistemi Manchester City'e de getirdi ve Premier Lig'in ahengini değiştirdi. Guardiola Mourinho'ya karşı geçen haftalarda oynanan Manchester derbisini kazanarak önemli bir psikolojik üstünlük elde etti. Her iki antrenörde kişisel olarak beğendiğim ve Manchester'a gelmeme sebep olan isimler. Her iki isimin antrenmanlarını ve maçlarını seyretmek bana çok şeyler katacaktır. Ben de öğrendiklerimi Türk futbolunun yararı için kullanma niyetindeyim. şeklinde konuştu.