Ergin KARATAŞ / İZMİR, ()- TRİATLONDA dünyanın en zorlu yarışlarından biri olarak kabul edilen Ironman'in 70.3 branşında yarışan İzmirli kardeşler Mert ve İpek Onaran, Antalya'da düzenlenen Gloria Ironman 70.3 Turkey'de kategorilerinde ikinci olarak dünya şampiyonası biletini aldı.
Ulusal ve uluslararası organizasyonlarda çok sayıda madalya kazandıktan sonra faal sporu bırakıp antrenör olarak şampiyon sporcular yetiştirmeye başlayan 33 yaşındaki Mert, 4 yıl sonra Gloria Ironman'le yarışlara döndü. Mert, 2 aylık çalışmanın ardından katıldığı yarışta 30-34 yaş kategorisinde, 1.9 kilometre yüzme, 90.2 kilometre bisiklet ve 21.1 kilometre koşudan oluşan parkuru 4 saat, 18 dakika, 25 saniyeyle 105 sporcu arasından ikinci sırada tamamladı. Kategorisinde yalnız Belçikalı Adrian Siemons'a 10 saniye farkla geçilen Mert, genel klasmanda da 550 sporcu arasında 8'inci oldu.
Öte yandan Mert'in 6 yıl spora ara verdikten sonra 2013'te yarışlara dönerek Ironman 70.3'te üst üste 2 kez dünya şampiyonasına katılan matematik öğretmeni kardeşi İpek de yine 30-34 yaş kadınlarda 15 sporcu arasından ikinci sırayı elde etti. Bu derecelerle Mert ilk, İpek de üst üste üçüncü kez Ironman 70.3 Dünya Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı. Şampiyona, gelecek yıl eylül ayında Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenecek. Büyük sevinç yaşadıklarını söyleyen Mert Onaran, "Yıllr sonra ilk yarışımda bu dereceyi elde etmek çok güzel. Derecemin farkında bile değildim. Yoksa 10 saniye önümdeki sporcuyu geçip ilk sırayı elde ederdim" dedi.
EN ZORLU YARIŞ
Ironman triatlon yarışları, ilk kez 1978 yılında ortaya çıktı. İlk yarış, aynı yıl Havai Waikiki'de yalnızca 15 sporcunun katılımıyla yapıldı. İlerleyen yıllarda hızla yayılan ve her yıl Amerika'dan Avrupa'ya, Asya'dan Avustralya'ya kadar tüm kıtalarda düzenlenen Ironman, 3.8 km yüzme, 180 km bisiklet ve 42 km koşu parkurundan oluşuyor. Ironman'deki mesafelerin yarısından oluşan Ironman 70.3'te ise katılımcılar 1.9 km yüzme, 90 km bisiklet ve 21.1 km koşu parkurunu en kısa sürede tamamlamaya çalışıyor. Organizasyonda her yıl ülkeler bazındaki etapların yanında bölgesel, kıtasal şampiyonalar ile dünya şampiyonası da düzenleniyor.

FOTOĞRAFLI