Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun şike ve teşvik iddialarıyla ilgili tarihi kararını hafta başında alması bekleniyor. Etik Kurulu raporunun yetişirse cuma, yetişmezse pazartesi günü TFF Yönetim Kurulu'na sunulacağı, daha sonra da yönetimin raporu değerlendirmeye alıp kararını açıklayacağı bildirildi.

"SAHA İÇİ TEMİZ GÖZÜKÜYOR"

Haberturk gazetesinden Atilla Türker'in haberine göre; savunmaları tamamlayan Etik Kurulu'nun raporunu inceleyecek olan Futbol Federasyonu, tavsiye niteliği taşıyan raporda, şike ve teşvik tespitleriyle ilgili somut delillerin olup olmadığını masaya yatıracak. Bu konuda Yıldırım Demirören yönetiminde oluşan genel kanının "Teşvik ve şike girişimi konusunda birbirinden bağımsız eylemler mevcut. Ama bu net değil. Saha içi temiz gözüküyor" şeklinde olduğu öğrenildi.

TFF Yönetim Kurulu'nun, kendi hukukçularıyla birlikte Etik Kurulu'nun raporunu incelemelerinin ardından, ana statünün kendilerine verdiği yetki paralelinde kulüplerle ilgili dosyayı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevkine gerek duymayacağı ileri sürüldü.

CEZALAR KULÜPLERE DEĞİL KİŞİLERE

Kulüplerin Disiplin Kurulu'na sevk edilmemesiyle birlikte adı geçen 8 kulübe ceza verilmesi söz konusu olmayacak. Kişilere ağır cezalar verilerek, hemkamuoyu baskısı hafifletilecek hem de UEFA'nın ağır bir yaptırımının önü kesilecek. Bu şekilde Türk futboluna en az zarar vererek tarihi krizi atlatmanın hesaplarını yapan Futbol Federasyonu'nun, başta Galatasaray veTrabzonspor'un karşı çıktığı bu formülü yürürlüğe koyması halinde yeni tartışmaların başlamasına kesin gözüyle bakılıyor.

UEFA'NIN TAVRI NE OLACAK?

TFF'nin kulüpleri ayrı tutup kişilere ceza vermesi halinde Türk takımlarının UEFA tarafından herhangi bir yaptırımla karşılaşıp karşılaşmayacağı konusunda farklı fikirler ortaya atılıyor. Başta G.Saray ve Trabzonspor kulüpleri, UEFA'nın Türk futboluna uzun süreli bir yasak koyacağını ileri sürerken, F.Bahçe'nin başını çektiği bazı kulüpler de böyle bir şeyin söz konusu olmayacağını,UEFA'nın içişlere karışmayacağını ifade ediyor. UEFA Genel Sekreteri Infantino, "UEFA ancak ceza verilmezse devreye girebilir. Bizim için öncelikli konu bir an önce ceza verilip verilmemesi" demişti. Sadece kişilere verilecek cezaların UEFA için yeterli olup olmayacağı merak konusu...

BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?

Başbakan Tayyip Erdoğan, UEFA kongresinin açılış konuşmasında "Kişiler ile kurumları ayrı tutmak lazım" demişti. UEFA Başkanı Michel Platini ise "Evet haklısınız ama yıllardır bu işler böyle yürüyor" ifadesini kullanmıştı. Erdoğan konuyla ilgili gazetecilere yaptığı değerlendirmelerde "Şike sahaya yansımış mı bakılır ve karar ona göre verilir. Aksi halde kulübü cezalandırmak neden? Para cezası vermek neden? 8 takım birden ligden düşerse ne olur, futbol biter. Ceza davası ile Futbol Federasyonu'nun kararını birbirinden ayırmak lazım. Platini'ye de İngiltere örneğini verdim. Orada holiganlar yüzünden Thatcher, İngiliz takımlarının Avrupa'ya çıkışını 5 yıl yasakladı. Ne oldu? Kendi aralarında gayet güzel devam ettiler. Döndükleri sene de şampiyon oldular" açıklaması yapmıştı.