Kadir ÇETİNÇALI/İSTANBUL, () - GALATASARAY, ezeli rakibi Fenerbahçe'yi kupa finalinde yenerek, adeta bir taşla iki kuş birden vurdu.

Kupa tarihinde 5 kez finalde karşılaştığı Fenerbahçe'yi 5'inci kez yenen Galatasaray, ezeli rakibine kapanması mümkün olmayan tarihi bir fark attı. Ligdeki 6'ncılık başarısızlığının ardından Sarı-kırmızılılar, kupa zaferi ile Avrupa'ya gitme hakkını elde ederek, UEFA'nın verdiği cezanın 2 yıla çıkmasını da önlemiş oldu. Böylece Galatasaray, önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkını elde ederse, son 4 yılda olduğu gibi 2017-18 sezonunda en az 30 milyon Euro'yu da kasasına koyabilecek.

Galatasaray'ın bu zaferi, camianın ve taraftarın üstüne çöken karamsarlığı da büyük ölçüde dindirirken, başkan Dursun Özbek ve yönetimin üzerine çöken olağanüstü kongre baskısının da ivme kazanmasını engellemiş oldu. Başkan Dursun Özbek, kupa sevinci ile seremoni sonrası kameralardan kaçarken, soyunma odasına inerek tek tek oyuncularını ve teknik direktör Riekerink'i kutladı. Uçağa kupa ile giriş yapan Özbek'in bu sevinçli halini diğer yönetici arkadaşları cep telefonları ile videoya çekti.

FUTBOLDA REFORM BAŞLIYOR

Başkan Dursun Özbek, kupa zaferi sonrasında önümüzdeki sezonun futbol eylem planı için harekete geçecek. Dursun Özbek, Sportif A.Ş'nin yönetim kurulunda yer alan eski başkan Alp Yalman ve Levent Nazifoğlu, kardeşi Mehmet Özbek ve sportif direktör Cenk Ergün ile birlikte özel bir toplantı yapacak. Bu toplantıda futbol takımının yeniden yapılanması, bütçesi ve transfer planı masaya yatırılacak. Kalması ve gönderilmesi belirlenen oyuncular hakkında yeniden durum değerlendirilmesi yapılacak. Hamit ile yeni sözleşme yapılmazken, Tarık Çamdal, Jose Rodriquez, Ryan Donk, Olcan Adın ve Eray İşcan gönderilecek. Sabri Sarıoğlu ve Emre Çolak'ın, sezonun ikinci yarısındaki performansı nedeniyle kalmaları ise ağırlık kazandı. Ancak bu oyuncularla da yüksek rakamlarda Euro ile değil TL ile sözleşme yapılacak.

Dış transferde ise scout ekibinin belirlediği düşük maliyetli ve bonservisi elinde olan oyuncularla ilgili geniş bir liste bulunuyor. Bu liste, göreve getirilecek yeni teknik direktör ile yeniden revize edilecek.

RİEKERİNK KAFA KARIŞTIRDI

Galatasaray'ın kupada Fenerbahçe'yi özellikle ilk yarıda üstün oynayarak yenmesi ve hücum hattı son derece güçlü rakibine fazla pozisyon vermemesi teknik direktör Riekerink'in başarısı olarak yorumlandı. Yönetim kurulunda Riekerink ismine çok sıcak bakılmasa da, Fenerbahçe maçındaki futbol, Hollandalı teknik adamın da dikkate alınması gerçeğini gözler önüne serdi.