Sercan SAPANATAN/İSTANBUL, () - İSVİÇRE polisi tarafından bu sabah FIFA yetkililerine karşı gerçekleştirilen gözaltı operasyonu hakkında FIFA İletişim Sorumlusu Walter De Gregorio, "Bu operasyon, FIFA'nın imajı açısından kötü, ama temizlenmesi açısından iyi" dedi.

İsviçre polisi tarafından gözaltına alınan FIFA yetkililerinin 1990 yılından bu güne yaklaşık 100 milyon dolarlık yolsuzluk ve rüşvet suçlarına adları karıştığı belirtilirken, gözaltına alınan isimlerden birinin de FIFA Başkanvekili ve Orta, Kuzey Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu Başkanı Jeffrey Webb'in olduğu ifade edildi. ABD'nin önemli yayın organlarından CNN International ise, dünya futbolunun bir numaralı yönetim merkezine yapılan bu operasyonun başkan Sepp Blatter'e kadar uzanabileceğini iddia etti.

FIFA Zürih'teki merkezinde basın toplantısı düzenleyen FIFA İletişim Sorumlusu Walter De Gregorio, "İyi bir zamanlama değil, ama FIFA bu yapılan operasyona 'merhaba' diyor" ifadesini kullanarak konuşmasına başladı. De Gregorio, "Bazı basın ve medya yayınlarında FIFA Başkanı ve Genel Sekreterinin de bu operasyonda gözaltına alındığına dair bilgiler var. Ama bunlar tamamıyla gerçek dışı. Yapılan bu operasyondan dolayı seçim tarihinde herhangi bir değişiklik planlamıyoruz. Cuma günü seçimler gerçekleştirilecek" diye konuştu.

2018 Rusya ve 2022 Katar Dünya Kupaları hakkında da açıklamalarda bulunan De Gregorio, "Dünya Kupası planlarında bir değişiklik yok. 2018 Rusya'da, 2022 Katar'da yapılacak" dedi.

Yapılan soruşturma hakkında en ufak şüpheleri olmadığını da belirten De Gregorio, "Bu operasyon FIFA için iyi. Evet, imajı açısından kötü olabilir ama temizlenmesi açısından iyi bir durum. İyi bir gün değil, ama kötü bir gün de değil. Soruşturma bize gerçekleri gösterecek" ifadesini kullandı.

Basın mensuplarının, "Bu kadar olaydan sonra hala nasıl Rusya ve Katar diyebiliyorsunuz" sorusuna ise Walter De Gregorio, "Ortada henüz bir şey yok" yanıtını verdi.

"Olaylardan dolayı Sepp Blatter'in adaylıktan çekilme durumu var mı" sorusuna da FIFA İletişim Sorumlusu Walter De Gregorio, "Ben bunun hakkında yorum yapamam. Ama kendisi sadece yapılacak kongreyi düşünüyor ve ona odaklanmış durumda. Düne göre bugünkü stres, baskı daha fazla ama o gayet rahat. Sonuçta Blatter, soruşturma kapsamında değil. Ama tabii ki ofisinde de dans etmiyor" yanıtını verdi.

De Gregorio, gözaltına alınan isimler hakkında herhangi bir açıklama yapmayacağını ifade ederken, Cuma günü bununla ilgili bir açıklama yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Bu arada İngiliz basını, ABD Adalet Bakanlığı'nı kaynak göstererek, adı yolsuzluk ve rüşvet ile anılan ve İsviçre'de gözaltına alınan FIFA yöneticilerinin isimlerini açıkladı. İngiliz basınında adı geçen isimler şunlar:

Jeffrey Webb, Eduardo Li,Julio Rocha, Costas Takkas, Eugenio Figueredo, Rafael Esquivel, José Maria Marin, Nicolás Leoz.

Gözaltına alınan isimler arasında ye aral spor pazarlama yöneticileri ise şöyle:

Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo ve Mariano Jinkis.