Ercan ATA/ANKARA, () - BUZ Hokeyi Federasyonu yetkililerinin, 2018 yılında Güney Kore'de yapılacak Kış Olimpiyatları eleme müsabakalarına katılım formu göndermediği öğrenildi.

Buz Hokeyi Federasyonu'nun eski başkanı Fatih Çintimar döneminde 2012 yılında yaşanan ihmalden dolayı Türkiye, Sochi'deki 2014 Kış Olimpiyat Oyunları'na katılamamıştı. Bu kez de Buz Hokeyi Federasyonu'nun mevcut başkanı Bülent Akay ve yönetiminin, Türkiye'nin dünya sıralamasında 41. sırada olması nedeniyle 2018 Kış Olimpiyatları'na müracaat etmediği iddia edildi.

Kış Olimpiyatları elemelerine, ev sahibi ülkenin dışında dünya sıralamasında ilk 35'in içinde yer alan ülkeler katılıyor. Katılım formu göndermeyen ülkelerin yerine ise, diğer ülkeler davet ediliyor. Ancak ilk 35 içerisinde olan ülkelerden bazılarının elemelere katılmadığı belirtildi. Katılmayan ülkelerin yerine ise sıralamadaki diğer ülkeler davet edildi. Buz Hokeyi Federasyonu'nun katılım formu göndermediği iddia edilirken, Türkiye Buz Hokeyi Milli Takımı elemelere katılma şansını kaybetti.

DÜNYA SIRALAMASINDA 45. OLAN GÜRCİSTAN GİDİYOR, 41. SIRADAKİ TÜRKİYE GİDEMİYOR

Uluslararası Buz Hokey Federasyonu (IIHF), 10 Mart 2015 tarihinde Türkiye'nin de üyesi olduğu 50 ülkeye katılım formu gönderdi. IIHF'nin resmi internet sitesinden de yayınlanan yazıda ilgilenen ülkelerin 15 Nisan 2015 tarihine kadar katılım formlarını göndermeleri istendi. Ancak iddiaya göre Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu bu yazıya cevap vermedi. Dünya sıralamasında 41. sıradaki Türkiye'nin elemelere katılma şansının olmadığını düşünen federasyon yetkililerinin hesaplamadığı bir durum ortaya çıktı. Bazı ülkelerin elemelere katılmayacağını hesaplamayan federasyon yetkililerinin, elemelere form göndermediği belirtildi. Elemelerde, dünya sıralamasında ilk 35 ülke arasında olan ülkeler mücadele edecek. Kore, ev sahibi olduğu için Kış Olimpiyatları'na direkt olarak katılıyor. Türkiye'nin 41. sırada olduğu ülkeler arasında 38. sırada olan Çin, 39. sırada bulunan Bulgaristan ve 45. sıradaki Gürcistan'ın, elemelere katılım formu gönderdikleri için katılmayan ülkelerin yerine elemelere davet edildiği ortaya çıktı. İlk 35 ülke arasında bulunan birçok ülkenin katılım formu göndermediği elemelerde Türkiye'ye şans doğmuştu, ancak Buz Hokeyi Federasyonu'nun katılım formu göndermemesi nedeniyle Türkiye bu organizasyona katılamayacak.

Bu arada Uluslararası Buz Hokey Federasyonu'nun 14-16 Mayıs 2015 tarihinde Prag'da yaptığı toplantıda, Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu yetkililerinin katılma şansları olmasına rağmen konuya hiç değinmedikleri öğrenildi. Kış Olimpiyatları elemeleri 5-8 Kasım tarihleri arasında yapılacak ve ilk 12'ye giren ülkeler Kış Olimpiyatları'nda mücadele etme hakkı kazanacak.