FAİK GÜRSES - SELÇUK, ()

52'inci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur'u bugün koşulan 201.7 kilometrelik Spor-Toto Marmaris-Selçuk etabı ile sona erdi. Selçuk'a Southeast Venezuela takımından Jakup Mareczko 5 saat 46 dakika 24 saniye ile birinci olarak girdi. 8 gün süren ve toplam uzunluğu 1300 kilometre olan bu yılki Tur'a hem Caja Rural Takımı müthiş bir performans göstererek imzasını attı, hem de aynı takımdan Jose Gonçalves Genel Ferdi Klasman birincisi olarak Turkuaz Mayoyu sahibi olarak şampiyon oldu.

TUR'UN EN UZUN ETABINDA 93 SPORCU START ALDI

122 sporcu ile 24 Nisan'da İstanbul-İstanbul etabı ile start alan 52'inci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur'unun en uzun ve son etabına 93 sporcu imza atarak katıldı. 29 sporcu, gerek geçirdikleri kaza, gerekse rahatsızlanarak Tur'u bırakmak zorunda kaldı. Selçuk etabı ise baştan sona sıcak ve güneşli bir havada cereyan etti. 28 dereceyi bulan sıcak sporcuların tempo yapmasına engelleyen en büyük husustu. Buna rağmen damalı bayrak kalkar kalkmaz grup hızlanmayı tercih etti.

GÖZLER JOSE GONÇALVES'TE İDİ

Etaba Turkuaz Mayo'yi giyerek başlayan Caja Rural Takımının sporcusu Jose Gonçalves kendinden emin bir tempoda pedal çevirdi. Zira basın toplantısında bu Tur'u şampiyon olarak bitirmeyi amaçladığını ve takım arkadaşlarının da desteği ile Genel Ferdi Klasman Birinciliğini alacağını söylemişti. Nitekim Caja Rural'ın bisikletçileri, ilk kilometrelerden itibaren Turkuaz Mayo'yu aralarına alarak tempo yapmayı sürdürdü. Turkuaz Mayo'yu giyen Gonçalves'in bir diğer avantajı kendisini Genel Ferdi Klasmanda 18 saniye geriden takip eden takım arkadaşı David Arroyo Duran olmasıydı. Bir bakıma birinciliği kaçırsa bile takım arkadaşı Cumhurbaşkanlığı Tur'una imzasını atabilirdi. Ve o olasılıkta gerçekleşmedi ve 52'inci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur'unu

PAWEL CİESLİK: "SENEYE YİNE BURADAYIZ"

Yarış başlamadan Verva Activejet Takımı'ndan Pawel Cieslik, "Bu yıl profesyonel olarak ilk kontratımızı yaptık. Seneye daha güçlü bir biçimde Tour Of Turkey'e geleceğiz. Şimdi Türkiye'den İsviçre Tur'una gideceğiz. Orada da iyi işler yapacağımıza inanıyorum" dedi.

KAÇIŞLAR BAŞLADI

Son etapta, iki Sprint, bir tırmanış, birde Türkiye Güzellikleri prim kapısından geçilecekti. Nitekim start'tan 35.5 kilometre sonra gelen 1.kategoriden tırmanış primi için kaçışlar erken başladı diyebiliriz. Aralarında Torku Şekerspor'dan Muhammed Atalay'ın bulunduğu grupta diğer üç bisikletçi şunlardı. CCC Sprandi Polkowice Takımı'ndan Hırt Jan, Team Roth'tan Nicolas Baldo, ve Unieuro Wieller Takımı'ndan Allesandro Malaguti arayı 3 dakika açtılar.

TÜRK HAVA YOLLARI TIRMANIŞ PRİMİ SONUÇLARI (1.KATEGORİ)

Gökova kat edildikten sonra etabın Türk Hava Yolları'nın sponsorluğu'nda 1.kategori tırmanış primini kazanan sporcular belli oldu. Sonuçlar şöyle

1- Unieuro Wieller Takımı'ndan Allesandro Malaguti2- Sprandi Polkowice Takımı'ndan Hırt Jan, 3- Team Roth'tan Nicolas Baldo. Önde giden bu dörtlüden sonra ana grupla gelen Torku Şekerspor'lu Nazım Bakırcı'da prim kapısını 5'inci geçerek puan almayı başardı.

SALCANO SPRİNT PRİMİ SONUÇLARI

Öndeki dörtlünün yeni hedefi Muğla geçildikten sonra 53.7'inci kilometrede gerçekleşecek Salcano Sprint primini de almaktı. Nitekim boğucu sıcağa rağmen tempolarını artırıp arka grupla arayı 3 dakika 55 saniye açtılar. Sprint kapısından şu üçlü önde geçip primi paylaştı.

MUĞLA'DA YOĞUN KALABALIK VARDI

1-Unieuro Wieller Takımı'ndan Allesandro Malaguti, 2-Sprandi Polkowice Takımı'ndan Hırt Jan, 3-Team Roth'tan Nicolas Baldo. Kapıdan geçiş sırasında gerçekten yoğun bir kalabalığın alkışları, bisikletçilerin en büyük moral kaynağı idi. Prim kapısı geride kalırken fark biraz erimeye başladı. Yeni zaman farkı 2 dakika olarak ölçüldü. Yatağan geride kalırken zaman farkı değişmedi. Ancak Eskiçine yöresi geride kalırken fark yeniden 2 dakika 48 saniyeye çıktı. Güneş, tam tepede olmasına rağmen inanılmaz tempo yapıyordu öndeki dörtlü.

ÇİNE'LİLERİN ALKIŞLARI VE SALCANO SPRİNT PRİMİ

Etabın 3'üncü prim kapısı 114.5'inci kilometre geçilirken gerçekleşti. Prim kapısını yine öndeki dörtlü geçti. Sonuçlar şöyle:

1- Sprandi Polkowice Takımı'ndan Hırt Jan, 2-Unieuro Wieller Takımı'ndan Allesandro Malaguti, 3- Torku Şekerspor'dan Muhammed Atalay. Prim kapısına yaklaşılırken ve Çine geçilirken, tıpkı Muğla'da olduğu gibi bisikletçilere destek vermek ve onları alkışlayabilmek için müthiş diyebileceğimiz bir kalabalık vardı. Aşırıcı sıcağa ve tatil günü olmasına rağmen Çine halkının desteği gerçekten övgüye değerdi. Alkışlar arasında bisikletçilerin yeni zaman farkı 2 dakika 36 saniye olarak ölçüldü. Bu esnada üç sporcu daha Tur'u terk etti ve finişe 90 bisikletçi devam etti.

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ PRİMİ

Etabın bir diğer prim kapısı finişe 50 kilometre kala gerçekleşti. Öndeki grubun zaman farkı 3 dakika sınırına kadar yükseldi. Vestel'in sponsorluğundaki Türkiye Güzellikleri Primini şu sporcular paylaştı.

1-Torku Şekerspor'dan Muhammed Atalay, 2-Unieuro Wieller Takımı'ndan Allesandro Malaguti, 3-Team Roth'tan Nicolas Baldo.

AYDIN'LILARIN BÜYÜK ALKIŞI

Starttan itibaren ön grupta kalan ve 25'inci kilometreden itibaren yarışı lider olarak götüren dört bisikletçinin performansı alkışlanacak cinstendi. İnanılmaz bir sıcağa rağmen yol boyunca dizilen sporseverlerin alkışları, onların en büyük moral kaynağı oluyordu. Bu etkinliklere birde Aydın halkının ilgisi eklenince hem ön grup, hem de ana grup iyice destek almış oldu. Prim kapısı geçilirken, öndeki grubun arayı 3 dakika kadar açtığı gözlendi.

DÖRTLÜ GRUPTAN BİR SPORCU GERİDE KALDI

MUHAMMED ATALAY'IN PERFORMANSI

Finişi 40 kilometre kala, dörtlü gruptan üç atak birden geldi. Team Roth'tan Nicolas Baldo bu sprinte yanıt veremeyince geride kaldı. Şimdi finişe doğru üç bisikletçi pedal basmaya devam etti. Torku Şekerspor'lu sporcu Muhammed Atalay'ın böylesine bir güç sarf edip, ön gruptan kopmaması ise övgüye değer bir başka nedendi. Yeni zaman farkı şöyle oluştu. Öndeki üçlünün, ana grupla farkı önce 4 dakika 23, ardından 5 dakika 35 saniyeye kadar çıktı. İşte zam bu sırada, yani finişe 30 kilometre kala yörenin rüzgarı da hafiften başlayıp, kuvvetliye doğru esmeye başladı. Ancak rüzgara rağmen ana grup müthiş bir tempo yapıp, öndeki üçlüye yetişti. Bir bakıma 6 dakikalık zaman farkını kimse farkına varmadan erittiler. Finişe 12'inci kilometrede grup yakalandı. Şimdi yarış yeniden başladı diyebiliriz.

TÜRK HAVA YOLLARI PRİMİ SONUÇLARI (KATEGORİ-3)

Etabın son prim kapısı finişe 10.9 kilometre kala gerçekleşti. Türk Hava Yolları sponsorluğu'nda 3.'üncü kategori prim sonuçları şu şekilde belirlendi:

1- Delko Marseille Provence Takımı'ndan Quentin Pacher, 2-Verva Activejet Takımı'ndan Karel Hrink, 3- Unieuro Willier Takımı'ndan Mauro Finetti.

CAJA RURAL İKİ ŞAMPİYON BİRDEN ÇIKARTTI

Artık gözler finişe çevrildi. 8 kilometre kala grupta herhangi bir çözülme yoktu. Ancak Genel Ferdi Klasman Birinciliği için iyice Jose Gonçalves'in durumunun kesinleştiğini söyleyebilirdik. Tur'un takım birinciliği de Caja Rural Takımı'nın olmuştu .

VE SELÇUK FİNİŞİ

Grup toplu halde finişe geldi. Çizgiyi Southeast Venezuela Takımı'ndan Jakup Mareczko birinci geçti.