Arjantin Başkent Buenos Aires'te bugün yapılacak oylama, 2020 Olimpiyatları'nın düzenleneceği kenti belirleyecek. İstanbul, Madrid ve Tokyo'nın aday olduğu yarışta ilk sunumu biz yapacağız... Kazanan şehir TSİ 00:30'da açıklanacak...

ARJANTİN'DEN DAKİKA DAKİKA

- Ve tarihi yarış başladı... Birazdan İstanbul'un sunumu için sahneye davet edileceğiz.
- İlk sunumu biz yapacağız... 15:00'te başlayacak sunum için konuklar salona alınmaya başlandı...

103 IOC ülkesinin mensuplarından 97'sinin vereceği oy Tokyo, Madrid ve İstanbul'dan birini mutlu sona ulaştıracak. Buenos Aires'in, 10 Eylül'de sona erecek ev sahipliğinden toplam 4 milyon Dolar turizm geliri elde etmesi göz önüne alınırsa, 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'nı düzenleyecek ülkede gelir bakımından büyük beklentiler içinde olacak. 

İstanbul, 2020 Oyunları'na ev sahipliği yapma onurunu elde etmesi halinde bu, Türkiye ve bölge için tarihi bir an olacak. Olimpiyatları İstanbul'un kazanması durumunda farklı noktalarda havai fişek gösterileri de düzenelenecek.

İŞTE GÜNÜN PROGRAMI

15:00 - 16:00
Türkiye'nin sunumu

16:00 - 16:30
Soru cevap

21:00 - 21:45
Değerlendirme komitesinin raporu

21:45
32. Olimpiyat Oyunları oylaması

23:00
Ev sahibi ülkenin açıklanması

00:30 - 01:00
Ev sahibi ülke şehir ile anlaşma imzalanması

KİMLER YOK Kİ

Devlet başkanları, prensesler, sporcular, iş adamları ve gazetecilerden oluşan yedi binden fazla kişi 2020 olimpiyat şehri seçimleri için Buenos Aires'te topladı. Türkiye, Başbakan Erdoğan'ın liderliğinde kalabalık bir ekiple İstanbul'un adaylığını desteklemek için Buenos Aires'teki yerini aldı. Erdoğan'a, Spor Bakanı Suat Kılıç, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, THY Genel Müdürü Temel Kotil'in yanı sıra iş adamları Ferit Şahenk, Ali Koç, Süreyya Ciliv ve Mehmet Uçan eşlik ediyor. Bu arada Başbakan Erdoğan'ın, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kircher'le resmi bir görüşmede de bulunacağı da gelen haberler arasında.

97 IOC ÜYESİ OY KULLANACAK

103 üyesi bulunan IOC Başkanı Jacques Rogge ve üç aday ülkenin üyeleri oy kullanamayacak. IOC'de İspanya'nın 3, Türkiye ve Japonya'nınise birer üyesi bulunuyor. İlk turda elenen ülkenin IOC üyesinin ikinci turda oy kullanma hakkı bulunuyor.

ALTIN MADALYAYA TOKI'DEN EV

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2020'nin ev sahibinin açıklanacağı toplantılar sürpriz bir açıklama yaptı. Topbaş, Olimpiyat köyünde yapılacak evleri, Dünya ve Türkiye'de şampiyon olmuş sporculara tahsis edebileceklerini söyledi.