DEVLET İMKÂNLARI YOK
Diyorlar ki ‘Sizde devlet imkânları yok, uçaklar, helikopterler yok. Devletin ve partinin bütün gücü, partiyi destekleyen büyük çevrelerin gücü yok.’ Doğrudur, yoktur. Eşitsiz şartlarda çalıştığımızı biliyoruz. Orantısız, ölçüsüz farklar var. Bunun farkındayız. Ama bunların hepsinden büyük Hakk’ın iradesi, halkın iradesi var. Cenab-ı Allah bizim muinimiz olacaktır. Türkiye buna benzer çok şeyler gördü. Rahmetli Turgut Özal’ı da halk getirdi ve o Türkiye’de büyük dönüşüm ve devrimler gerçekleştirdi. Özal’a yapılan muameleye milletin verdiği cevap bu kez de gelecek. Allah’ın izniyle bu mücadeleyi kazanacağız.

YÜZDE 60 BEKLİYORUZ
Seçimin demokratik süreci ‘Yeter söz milletindir’ diyenlerin çıktığı yer burasıdır, Ege’dir. Buranın önemli mesajları vardır. Cumhurbaşkanı toplumun, milletin birliğini korur. Türkiyemizin mezhebi, dini, etnik, coğrafi anlamda ne olursa olsun halkının ayrımı için bir gerekçesi olamaz. Bu ayrımlar bizim zenginliğimizdir. Halkın oylarıyla seçilecek doğru. Bu da Anayasa’da belirtilen hükmün ötesinde güç veriyor, bu da doğrudur. Fakat bunu nasıl kullanacaksınız. Bu arada biz yüzde 60 bekliyoruz onu da söyleyeyim size. Bana yüzde 60 oy verdi Çankaya’ya taşıdı, yüzde 40 ne olacak? “Ben onları adam yerine koymam”, yok öyle bir şey. Siz 76 milyonun Cumhurbaşkanı olacaksınız. Hepsine eşit mesafede olmanız lazım.

ROL ÇALMAK DOĞRU DEĞİL

Parlamenter demokraside herkes rolünü bilmeli. Elbette yol, köprü yapmalı, devletin görevi ama cumhurbaşkanı olarak başbakanın rolünü çalmak doğru değil. O zaman devlette kriz doğar. Yoksa yola, köprüye karşı çıkmak akıldan zoru olmak demektir. Karışmam, teşvik ederim, destek veririm. Yardımcı ve kolaylaştırıcı olurum. Yoksa ne eğitime ne bayındırlığa alakasız kalmayacağım. Ama mevcut anayasa üzerinden yemin edip farklı anayasa üzerinden iş yapmak olmaz.

GÖZLERİ DOLDU
Rahmetli Adnan Menderes demokrasinin büyük kahramanı, şehididir. Bu topraklardan çıkmıştır. (Bu sözü söyledikten sonra duraksadı ve gözleri doldu. Bir süre bekledikten sonra devam etti.) Benim ailem de bu topraklardan ve uluslararası önemli görevler yaptım. Örneğin KKTC’ye ambargonun delinmesi, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’ne seçilmesi... Bunlarda bizim katkımız büyük oldu. Ancak başarıları yücelten kesimin bugün tersine dönüp kötülemeye başlamasına kulak asmam. Kem söz sahibine aittir.

YOLSUZLUKLAR ÖRTÜLMEMELİ
(17-25 Aralık’a nasıl bakıyorsunuz sorusu üzerine) Türkiye bu meseleyi hukuk çerçevesinde çözmeli. Lehte veya aleyhte siyasi malzeme yapılmamalı. Türkiye’de her şeyin hukuk çerçevesinde sorgulanabilmesi gerekir. Yolsuzlukların üzerini örtmemeli.

ŞAMPİYON HAVALARINA GİRMEDEN
Bu coğrafyada biz sınırlarımızı kanla çizdik. Ama diğer devletler ayrıca üzerinde al gülüm ver gülümle ortaya çıktı. İç demokrasiyi yaşamadılar. Ortadoğu’da haklı davaların yanında olacağız. Haklı dava Filistin’dir. Ama bunları dış politika ustalığı ile yapmalı. Telefonla görüştükten sonra kahramanlık, büyük şampiyon havalarına girmeden milli menfaatleri koruyarak yapmalı. İçeride huzur sarsılmış, korku endişe çatışma havası var. Türkiye bunu aşmalı. Dışarıda itibar sorunu var. İnsanlarımız kaçırılıyorsa ‘neden’ diye sormalıyız. Hiçbir şeyi, hele iç meseleleri kanla çözmemeli, yoksa kin bitmez. 12 Eylül dönemindeki anadil yasağı yanlıştı. Anadil yasaklanır mı? Gurbet diyarlarında doğan biri olarak bunu iyi bilirim. Anadilde konuşmak en tabii insan hakkıdır.

CEBİNDE AKREP VAR
CUMHURBAŞKANLIĞI seçim turuna devam eden Ekmeleddin İhsanoğlu, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda basın temsilcileriyle buluştu. İhsanoğlu’nu karşılamaya ve toplantıya CHP, MHP, DSP, DP, BTP yöneticileri ve milletvekileri, ilçe belediye başkanları ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geldi. Aydın’a gitmek için havaalanından ayırılırken sevgi gösterileriyle karşılaşan İhsanoğlu, yolunu kesen davulcu ve zurnacıya, “Bir çalın da dinleyelim bakalım” dedi. Coşkuyla çalan davulcu ve zurnacıya alkışla tempo tutarak eşlik eden İhsanoğlu, bahşiş vermedi. Bunun üzerine danışmanı, davulcu ve zurnacıya 10 TL verdi. Aydın’da Kemer Mahallesi’nde düzenlenen iftara katılan İhsanoğlu şunları söyledi: “Bu göreve geldiğim zaman tüm Türk milletinin başkanı olacağım bu büyük ailenin babası olacağım kendimi hizmet için feda edeceğim. Kendi özel gündemini devlete zorlamayan, uyum içerisinde büyük Atatürk’ün söylediği gibi ‘yurtta sulh cihanda sulh’ sözünü uygulamak için adayım. Devletinin tepesinde bu politikayı bilen birisinin olması işleri çözüme götürecektir.”

Twitter’dan Demirtaş’ın adaylığını değerlendiren İhsanoğlu, “YSK’nın resmen kabul ettiği her aday demokratik yarıştaki saygıdeğer rakibimizdir” diye yazdı.