Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Erdal Baloğlu, 19 Mayıs 1919 Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı hakkında açıklamalarda bulundu. Bu tarihin Türk milleti için büyük önem arz ettiğini belirten Baloğlu, ‘Çünkü 19 Mayıs bağımsızlık savaşımızın başlatıldığı önemi büyük olan bir gündür’ dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ülkü arkadaşlarının, Samsun’a çıkarak kurtuluş mücadelesini başlatmalarının üzerinden 100 uzun yıl geçmiştir.

Dönemin İstanbul hükümetinin aciz, korkak ve teslimiyetçi özelliklerine aldırmadan ve takılmadan, Mustafa Kemal Atatürk’ün her türlü tehlikeyi göze alarak 16 Mayıs 1919’da başlattığı tarihi yolculuk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ilk adımın atılmasıyla adeta kurtuluşun müjdecisi olmuştur.

Milletimizi, Milli Mücadele günlerine getiren ortam da yine Türklüğün var olmak veya yok olmakla yüzyüze kaldığı çok büyük sıkıntılar içinde olduğu bir dönemi göstermektedir.

Türk milleti hürriyetini zincire vurmak isteyen yabancı tutkulara, hain çıkarlara, alçak niyetlere karşı amansız bir mücadele vermiş, al bayrağımızı Anadolu’nun her köşesine bir daha inmemek üzere yiğitçe dikmiştir.

Mustafa Kemal Paşa’nın Türklüğün kurtuluşu ve vatanın selameti için başlattığı hareket, milletimizin sönmek üzere olan umutlarını canlandırmış ve herkesin bir ülkü etrafında toplanıp kenetlenmesine varan sürece hız ve hayatiyet kazandırmıştır.

Ancak, ulaşılan bu zaferi sürekli kılmak isteyen, vatanımızı ve milletimizi büyük bir milli mücadele vermeye götüren şartları çok iyi bilen ve hedefi baştan tam bağımsızlık ve muasır medeniyetler seviyesini aşma olarak belirleyen Mustafa Kemal Atatürk, bunun yolunun da gençliğimizin büyük ülkülerle yetişmesinden geçtiğini görmekteydi.

Çünkü gençlik, milletlerin gücüdür ve yarınlarıdır. Bu durum, özellikle bizim gibi nüfusunun büyük bir bölümü genç ve dinamik olan bir ülke açısından çok daha farklı bir boyut taşımaktadır.

Türklük gurur ve şuuru ile dolu, ahlâklı ve erdemli, manevî ve kültürel değerlerimizi sahiplenen, ülkesine ve ailesine karşı sorumluluklarının farkında olan; Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyine ulaştıracak bilgi, beceri ve donanımıyla, fikri hür, vicdanı hür, insan sevgisine sahip gençliğimizin üstesinden gelemeyeceği hiçbir zorluk ve engel yoktur.

Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yılı olan 2023 yılı için ortaya koyduğumuz “Lider Ülke Türkiye” hedefimize de ancak, gençlerimizin enerjilerini birleştirdikleri, toplumsal hoşgörü ve uzlaşma kültürünü özümsedikleri, demokrasiye bağlı kaldıkları ve sürekli üretmek için çalıştıkları ölçüde ulaşmamız mümkündür.

19 Mayıs’ın 1919’un bu çok özel yıldönümünde, aziz milletimizin ve değerli gençlerimizin bayramını içtenlikle kutluyorum.

Samsun’dan başlattıkları kurtuluş mücadelesiyle, bizlere kutsal bir vatan emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve milli kahramanlara Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyor, aziz hatıralarını şükran, minnet ve tazimle anıyorum.