Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin, 2014'e kadar olduğu kesinleşti. Ancak şimdi de 2014'te Erdoğan ve Gül'ün nasıl bir davranış sergileyeceği sorusu gündeme geldi.Bu soru işaretlerini gündeme getirmeden, bugünkü duruma nasıl gelindiğine göz atmak gerekiyor.

AK PARTİ ADAYINA RET
Abdullah Gül, 2007'de büyük bir siyasi krizle Cumhurbaşkanı seçilmişti. Muhalefet, yargı, ordu hatta o dönemki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer bile AK Parti içinden birinin Köşk'e çıkmasını kimi zaman açıktan kimi zaman da dolaylı olarak eleştirmişti.

367 KRİZİ VE E-MUHTIRA
Nisan 2007'de Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin Cumhurbaşkanlığı adayını "Abdullah Gül bey kardeşimdir" sözleriyle duyurmasının ardından TBMM'de seçim süreci başladı. Ancak bu noktada da "Gül'ün seçilebilmesi için Meclis'te en az 367 milletvekilinin bulunması gerekiyor" tezi (Toplantı yeter sayısı) ortaya atıldı. Gül'ün yeterli oyu alamadığı ilk turda CHP, Meclis'i boykot etti, MHP ise geldi ama ret oyu kullandı. Asıl sürpriz 27 Nisan 2007'nin geceyarısı yaşandı ve TSK, 'e-muhtıra' olarak adlandırılan bir bildiri yayınladı.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARINI VERDİ

ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN İPTAL KARARI
Bu arada CHP, Meclis'teki oturumun iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Meclis'in birinci oturumu, Anayasa Mahkemesi'nin 1 Mayıs 2007 tarihli kararı ile iptal edidi. 6 Mayıs 2007'de Meclis'te yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısının bulunamayışı yüzünden Gül, Cumhurbaşkanı seçilemedi.

KRİZE KARŞI DEĞİŞİKLİK
Hükümet bu gelişmelerin ardından erken seçim kararı aldı. Ancak Meclis kapanmadan önce Anayasa'daki Cumhurbaşkanı'nın seçilmesiyle ilgili maddeleri değiştiren bir düzenleme yaptı. Düzenleme ANAVATAN Partisi'nin de desteğiyle Meclis'ten geçti. Ancak dönemin Cumhurbaşkanı Sezer, bu düzenlemeyi referanduma götürdü.

MHP'DEN SÜRPRİZ DESTEK
Seçimlerden yüzde 47 gibi ezici bir çoğunlukla çıkan AK Parti, bir kez daha 367 sorunuyla karşı karşıyaydı. CHP, yine Meclis'i boykot ederse seçim için yeterli katılım oranı yani 367 yeter sayısı nasıl sağlanacaktı. İşte tam bu notada AK Parti'ye sürpriz destek geldi. MHP "AKP kimi isterse aday gösterebilir. Biz Meclis’e gireriz, 367 sorunu yaşanmaz" açıklamasıyla krizin çözülmesini sağladı. 3'ncü tura 448 milletvekili katıldı ve Gül, 339 oyla 11'inci Cumhurbaşkanı seçildi.

CHP TEKLİF ETTİ MHP DESTEKLEDİ
Gül, MHP’nin desteğiyle Cumhurbaşkanı seçildi ama bu kez de bir başka hukuki sorun ortaya çıktı. Önceki dönemde seçimin kilitlenmesine reaksiyon olarak hazırlanan anayasa değişikliği 10'uncu Cumhurbaşkanı Sezer tarafından referanduma götürülmüştü. Ve bu değişiklik referandumda onaylanırsa 11'inci Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecekti. Yani Gül’ün durumu tehlikeye düşecekti.

CHP, “Nasıl olsa cumhurbaşkanı seçildi. Bu değişikliği iptal edecek tek maddelik bir anayasa değişikliği yapalım, referanduma da gidilmesin” önerisini getirdi.

Ama AK Parti, Gül’ün durumunu tehlikeye düşürmeden cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine yönelik anayasa değişikliğinde ısrarlı oldu. Yardım eli yine MHP’den geldi. MHP, AK Parti'nin formülüne destek verdi ve gümrük kapılarında oy kullanma işlemi devam ederken, anayasa değişikliğinde bir kez daha değişiklik yapıldı. MHP, Meclis’te destek verdiği AK Parti formülüne referandumda 'hayır' dedi ama anayasa değişikliği kabul edildi.

GÖREVİ KAÇ YIL BİLMECESİ
Bu kez de Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olarak kaç yıl görevde kalacağı tartışmaları başladı. Son kararı ise bugün Anayasa Mahkemesi verdi. Oy çokluğuyla verilen karara göre Abdullah Gül, 7 yıl görevde kalacak ve yeniden seçilebilecek.

2014'TE NELER YAŞANACAK
Yeniden seçilebilme hakkı tanınması siyasi arenada yeni bir tartışmanın ortaya çıkmasına neden oldu. Ankara kulislerinin cevabı peşinde koştuğu sorular şöyle:

- Tayyip Erdoğan ne yapacak bu göreve talip olacak mı?

- Görev süresi sonunda Abdullah Gül ne yapacak, nasıl bir yol izleyecek?

- Anayasa değişikliğinin ardından Türkiye'nin başkanlık sistemi nasıl şekillenecek?

- AK Parti hangi liderle yola devam edecek?