Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuk olduğu bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.  ABD'ye tepki gösteren Erdoğan, "Şu anda Amerika'nın yaklaşımlarını anlamıyorum. Mısır, Suriye ve Filistin'e yaklaşımlarını anlamıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı seçimine de değinen Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını duyunca şaşırdığını söyledi.

Başbakan, "Doğrusu beklemiyordum. Ekmel Bey'in babası CHP zulmünden Kahire'ye gönderilmiş bir insandı, kaçarak gitti. Bunu bilen birisi olarak böyle bir şeyi düşünmem mümkün değildi" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Başkanlık sistemi tartışmalar içerisinde olabilir. Benim bu konudaki görüşüm Türkiye'yi başkanlık sistemine geçirmektir arzum budur. Ama cumhurbaşkanı olduğumda partimin karar mekanizmaları ne düşünür bilemem.

İhanet edenler parti kurdular ama başarılı olamadılar. Şimdi unutuldular. Bulundukları güçlü makamı koruyamadılar.

Bu hareketin çekirdek kadrosunun bazı kutsalları var. Orada da özellikle bu hareket bir davadır. Bu davaya gönül vermiş insanlar böyle bir ihanet içine girmez. 3 dönem kuralını koyalım ki hücresi temizlenen bir hareket olsun.

Bunu bugüne kadar kimse dillendirmedi. Ama 3. dönem kuralı içine giren bazı arkadaşlar tahrike uğruyor. 'Bu neden böyle oluyor' diye. Bakın Bahçeli'ye 15-16 yıldır genel başkan geldiği yer belli. Bu kuralla halkımıza vermek istediğimiz mesaj belli.

Şimdi önce cumhurbaşkanlığını halkımız teveccüh eder de bizi layık görürse başbakanlık için uygun isimleri değerlendireceğiz. İlk turda seçilirsem parti genel başkanlığnı o anda bırakmıyorsunuz. 45 gün içinde parti genel kurulu toplanabiliyor. Erken seçim ülkeyi zarara sokar.

Şu anda Güneydoğu'da havalimanı olmayan il kalmadı. Bunu kim tahmin edebilirdi. Biz Hakkari'da havalimanı yapıyoruz terör örgütü tehdit üzerine tehdit ediyor. Yaptığımız hastaneleri bile istemediler.

Kürt vatandaşlarımızla sıkıntılı bir durumumuz yok. Onları istismar eden terör örgütü ve yandaşlarıyla sıkıntımız var. Kürt kardeşlerimize ne verildiyse bizim iktidarımız döneminde verilmiştir.

Dershaneler olayıyla halkımızın sömürülme çarkını kırdık. Bu nedenle aramız açıldı. Bütün halkımza şunu sesleniyorum. Bunların okullarından da çocuklarınızı alın. Ona vereceğiniz parayı bir kenara koyup çocuğunuzu yurtdışında okutun. Yapacağımız yeni alt yapı çalışmalarıyla çocuklarımızın yurtdışında okumasına da ihtiyaç kalmayacak.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adı açıklandıktan sonra mutlu oldum. Şaşırdım, doğrusu beklemiyordum. Onların adayı olabilmesini düşünmem mümküm değildi. Şundan dolayı; Ekmel Bey'in babası CHP zulmünden Kahire'ye gönderilmiş bir insandı. Kaçarak gitti. Bunu bilen birisi olarak böyle bir şeyi düşünmem mümkün değildi.

Biz Ortadoğu'da hakkın ve haklının yanındayız. Bildiğiniz gibi Esed ile iyi bir dostluğum vardı. Dostluğum bu tür zulümler olmasaydı yine devam ederdi. Biz özellikle Arap Baharı olduğunda kendisine Ahmet Bey'i gönderdim. Sonra son görüşmemizde bu olaylar bitsin dedim. Ertesi gün 15 kişiyi daha öldürdüler.

Sisi meselesine gelince, kendisi Sünni olduğu kadar aynı zamanda Mursi'nin savunma bakanıydı. Başında olduğunuz kişiye böyle bir ihanet yapıyorsunuz. Demokrasi diyenler kendileri demokrasiyi linç ediyorlar.

Şu anda Amerika'nın yaklaşımlarını anlamıyorum. Mısır, Suriye ve Filistin'e yaklaşımlarını anlamıyorum. Biz Biden ile (ABD Başkan Yardımcısı) Irak meselesini görüşüyoruz. Ben Sayın Cumhurbaşkanımıza söyledim, bir de siz arayın Obama'yı şu konuyu onunla görüşün.

Bu süreç içerisinde ben adalet beklerim. Adaletin olmadığı ya da adaleti tesis etmeye gayret etmeyenlerle böyle bir şeyi düşünemem. Putin ile son dönemde görüşmelerim oldu.

Bölgedeki gelişmelerde bizi mezhepçi anlayışla değerlendirenler malum çevrelerdir. Adaylardan biri Hamas ile El Fetih arasındaki anlaşmayı ben yaptım diyor. Bir kere dürüst ol. Bizim Mahmud Abbas ile yaptığımız görüşmelerin sayısı belli değil. Kudüs Yıldızı almak marifet değil."