Diyarbakır’da 5 Haziran günü düzenledikleri mitingdeki bombalı saldırının aydınlatılması konusunda umutlu olmadığını belirten HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “Devletten destek almayan kimse o saldırıyı yapamazdı. Şimdi çözülse bile devlet kapatır ancak bizim olacağımız bir koalisyon hükümetinde üstünün örtülmesine izin vermeyiz. CHP’nin olacağı bir koalisyonda da üstünün örtülmemesini CHP’den isteriz” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hürriyet’in tüm detaylarıyla masaya yatırdığı Diyarbakır saldırısını ve şüpheli IŞİD üyesi Orhan Gönder’le ilgili ortaya çıkan bilgileri değerlendirdi. Saldırının sorumlusu olarak yakalanan Gönder’in arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılması gerektiğini söyleyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:


AMAÇ İÇSAVAŞ ÇIKARMAKTI

“Bu saldırı, iç savaş çıkarmaya dönük bir girişimin en önemli hamlesiydi. IŞİD’in saldırısıydı. Bu konuda şüphe yok. DHKP-C bağlantılı dediler ama Mersin ve Adana’daki binalarımıza yapılan saldırılar da IŞİD saldırısıydı. Oradaki zanlı da IŞİD’e katılmış, eğitim almış. O saldırılarda hedeflerine ulaşamayınca daha kanlı bir saldırı girişiminde bulundular. Bize ‘IŞİD Adana ve Mersin’de istedikleri olmayınca intihar saldırısı planlıyor. Daha büyük bir saldırı yapacaklar’ bilgisi gelmişti.


DESTEK ALMADAN YAPAMAZDI

Etkili bir soruşturma yürütülmedi, yürütülmüyor. Sadece saldırgan yakalandı. Onu Diyarbakır’a getiren, mitingin istihbaratını ve patlayıcıları veren, alana sokan kimlerdir? Bu soruların cevabının ortaya çıkması, alenileşmesi gerek. Devletin desteği olmadan o bombayı oraya getiremezdi.


UMUT KOALİSYON

Ortaya çıkan bilgiler sizlerin çıkardığı bilgilerden ibaret. Bakanlar da o bilgiler ortaya çıktıktan sonra konuşuyor. Sorumluluk İçişleri Bakanlığı’nındır. Bakanlık sahip olduğu bilgileri savcılarla, bizlerle paylaşmalıdır. Soruşturma gizli yürütüldüğü için müdahil olamadık ama ilk fırsatta olmayı planlıyoruz. Umutlu değilim. Çünkü ‘ilişkiler ağı çözülse de devlet kapatacak’ kanaatindeyim. Ancak bir koalisyon olursa, bizim de bulunacağımız bir koalisyon hükümetinde üstünün örtülmesine izin vermeyiz. CHP’nin olacağı bir koalisyonda da üstünün örtülmemesini CHP’den isteriz.”


3 şartımız var: Demokrasi adalet ve barış

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun çarşamba günü kendilerine geleceğini anımsatarak, “Bizim üyesi olsak da olmasak da kurulacak koalisyondan üç beklentimiz var; demokrasi, adalet ve barış. AK Parti konumunu ve söylemini değiştirmediği için bizim de konumumuz değişmedi. Mevcut haliyle koalisyona kapalı olduğumuzu söylemiştik. Söylem değişmedikçe de durum değişmeyecek” dedi.