İşte Davutoğlu'nun başbakanlığa aday gösterilmesinin ardından uluslararası basında yayımlanan haberler:

Reuters: Türkiye'nin seçilmiş cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni başbakan olarak aday gösterdiği Ahmet Davutoğlu'nun önceliklerinin Fethullah Gülen'le iktidar mücadelesi, Kürt barış süreci ve yeni anayasa olacağını söyledi.
Son beş yıldır dışişleri bakanı olarak görev yapan 55 yaşındaki akademisyen Davutoğlu, Erdoğan döneminde siyaset alanında şöhret kazandı. Aynı zamanda Erdoğan'ın en yakın müttefiklerinden biri olarak görülüyor.

Davutoğlu'nun profili; ilk başlarda, bir dönem övgü gören "komşularla sıfır sorun" politikası sayesinde, son dönemde de Erdoğan'ın Ak Parti mitinglerindeki sağ kolu olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında keskin biçimde yükseldi.

AFP: Erdoğan, kendisine büyük sadakat göstermesi beklenen Davutoğlu'nu partisinin yeni liderliğine ve başbakanlığa aday gösterdi.
Batı tarzı elit bir eğitim alan ve birçok dili akıcı şekilde konuşabilen Davutoğlu, Türkiye'nin Erdoğan dönemindeki iddialı dış politikasının baş mimarı ve ideoloğu olarak ön plana çıktı.

Associated Press: Uluslararası ilişkileri profesörü Davutoğlu, Erdoğan'a sadık bir isim olarak nitelendiriliyor. Uzun süredir Erdoğan'ın muhtemel halefi olarak gösteriliyordu. Uzmanlar, Erdoğan'ın hükümeti perde arkasından yönetebilmek için kendisine yakın bir ismi başbakan yapmak istediğini belirtiyor.
Financial Times: Davutoğlu'nun Erdoğan'ın belirlediği tüm kriterleri karşıladığı söyleniyor. En önemlisi Davutoğlu cumhurbaşkanından sonra ikinci adam olmaya istekli gibi görünüyor. Üç dönem kuralına takılan birçok üst düzey AKP'linin tersine gelecek yılki parlamento seçimlerine girebilir ve bu da bir dönem daha başbakan olmasını sağlayabilir. Erdoğan şimdiye dek sembolik görevler üstlenen cumhurbaşkanlığını icra makamına dönüştürerek, yönetimde çoğu kararı kendisinin almak istediğini açıkça belli etti.


ALMAN BASINI (DHA)
Stern: Davutoğlu, Erdoğan’a en sadık kişi. Sadık Ahmet, sadık başbakan olacak.
Der Spiegel: Geleceğin cumhurbaşkanı, halefini belirledi. Davutoğlu, Türkiye’nin yeni başbakanı olacak. Davutoğlu, şu ana kadar dışişleri bakanı olarak bahtsızdı. Sessiz profesör, Erdoğan’ın politikasının sadık savunucusu ve takipçisi.
Frankfurter Allgemeine: Erdoğan, kendisinin açıkladığı ‘Yeni Türkiye’de halk tarafından seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak yönetimde söz sahibi olmak istediği konusunda şüphe bırakmadı. Partinin ve hükümetin başında kendisine sıkıntı çıkarmayacak birini görmek istiyor. Kariyerini Erdoğan’a borçlu olan Davutoğlu, her zaman sadakatle hizmet etti.
Bild: Türkiye’nin Dışişleri Bakanı ve Erdoğan’ın güvendiği kişi Ahmet Davutoğlu, hükümetin başına geçiyor. Beş yıldır dışişleri bakanlığı yapan Davutoğlu’nun AK Parti içerisinde kendi ağırlığı bulunmuyor. Erdoğan’a sadakatle bağlı.
N24: Türkiye’nin yeni bir başbakanı oluyor. Uzun zamandır Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın halefi. Ancak güç gelecekte cumhurbaşkanında olacak.”
Taz.de: Ahmet Davutoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın halefi olacak. AKP’nin İslami aydını olarak bilinen Davutoğlu, Dışişlerinde fazla başarılı olamadı.”
Die Zeit: Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hükümet ve parti başkanlığını Erdoğan'dan devralıyor. Ultra muhafazakâr, dindar, kesinlikle sadık - kendi emelleri olsa, bir sürpriz olurdu.


İTALYAN BASINI (Reha Erus)
İl Messaggero: Davutoğlu AKP’nin liderliğini üstlenecek. Erdoğan’ın danışmanlarından Yalçın Akdoğan’ın başını çektiği bir grup genç siyasetçilerinde desteğini alan Davutoğlu, yeni başbakanlık görevini törenle devralacak.”
İl Giornale: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin yeni başbakanı oldu. Davutoğlu, Irak cephesinde muhalefet tarafından eleştirilmişti.