Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu gündemi sarsan Suriye toplantısı ses kaydı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

NTV canlı yayınına katılan Davutoğlu açıklamalarından şunları söyledi:

Söz konusu toplantı sinyal kesici cihazların kullanıldığı bir toplantıydı.

Bu toplantı esas toplantı değil. Bu toplantı esas toplantı için heyetler salonda beklerken, birisi öyle diyor, gayri ciddi bulmuş çok bilen yazarlar. Bu toplantı, dört üst düzey görevli bana sunuşta bulundu. O sunuş öncesinde yetkililerden görüşler alıyoruz. O toplantıya geçelim diyoruz. Kimse bu muhteviyata bakarak, MİT Müsteşarımız, Genelkurmay ikinci başkanımız hakkında hüküm vermeye kalkmasın.

Bizi ilgilendiren böyle bir olayın olmuş olması. Bu olayı bir tecavüz ve saldırı olarak görüyoruz. Biz esas kararların alındığı toplantıda, bütün birimlerin sunuşlardan sonra, ben elimde bütün verilerle akşam Başbakanımıza arz ettim. Şu senaryo olursa şu uygulanacak, şu olursa bu uygulanacak. Ama iki şeyden fedakarlık yapılmayacak. Birincisi orası onurumuzdur, ikincisi askerlerimiz.

Birileri bize saldırı yaptı diye, muhalefeti de kast ediyorum, zaaf içinde gösterilmesinden medet umarak, oradaki askerimizin güvenliğini riske atmayız.

BAŞBAKAN BUNLARA ONAY VERDİ Mİ?
Onların detaylarını vermek mümkün değil. Talimat verildi Başbakanımız tarafından. Bu bilinen bir risk. Kamuoyunun bilmediği görmediği o kadar çok güvenlik riskiyle uğraşıyoruz ki, etrafımızda 7 devlet idare edilemez durumda. Aynı kriz masası toplantısı, Kırım tatarlarıyla ilgili, Ukrayna’da neler yapmalıyız diye, yine toplantı yaptık ve sonrada ilgili diğer birimleri çağırdık.

Devlet dediğiniz yapı her şeyi konuşur, her şeyi değerlendirir. Vatandaşlarımın rahat olmasını isterim. Kriz masasının altındaki birim 24 saat çalışıyoruz. Birisi bunu tehdit ediyorsa bu Türkiye Cumhuriyeti’ne saldırıdır. 15 sene önce dış politika olarak söylüyorum. Türkiye bu kadar çok farklı alanda aktif alanda politika belirlenemiyordu.

Açıkça söylüyorum bunlar iş birlikçidir. Kolay gelinmedi buraya. Bunların kullandığı aygıtlar bu hükümetin sağladığı alt yapıyla temin edildi.

BU DİNLEME NASIL YAPILDI?
Bu olay dün oldu. Araştırmalar sürüyor. Bugün bütün bilgileri alacağız. Ama nihayet bu öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, ABD gibi küresel anlamda güvenlik tertibatlanması da olan bir ülke her yerde, Wikileaks orada yaşandı.

Burada tek bir olay var. bizim yüzlerce yaptığımız kriz toplantısından bir tanesi. Ama Wikileaks ABD’nin bütün devlet hafızası ve on binlerce dökümanla ABD’nin dış politikasını etkileyecek bir şey. Bu siber saldırı, ulaştırma bakanımız bir sunuşta bulunmuştu. Bu yepyeni bir saldırı yöntemi. Onun için MİT müsteşarlığımız hedef alınıyor.

Ama şunu söyleyeyim. Libya tahliyesini de biz bu toplantılarla yaptık. Son derece gizli bir operasyonla her yerden alıp getirmiştik. Ama yaşadığımız olaylar, Türkiye’nin 12 yıllık birimini, hangi standardı alırsanız alın 10 misli artırdığınız birikimi, bertaraf etmeye dönük bir saldırıdır bu.

BÖCEK ARAMASI YAPILDI
Her şey ve herkes en titiz şekilde incelenecek.

BİR KORUMANIN GÖZALTINA ALINDIĞI İDDİASI
Hayır böyle bir şey yok.

DIŞİŞLERİNDE ‘SAĞIR ODA’ VAR MI
Yaşanan her olay bir çok tecrübeyi de beraberinde getirir. Bizim dışişleri bakanlığımızda da bütün bu odalar, test edilir, gözden geçirilir. Onun için dışişlerinin ayrı bir konut ihtiyacı bu yüzdendir. Ama bir zaaf varsa bu zaafı kim çıkarmışsa ondan hesap sorulur ve tedbir alınır.

Bunun mazur görülür veya ihmal edilir hiçbir tarafı yok. Her şey ve herkes titizlikle incelenecek. Bunun gereği yapılacak.