Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gideceği Letonya ve Estonya'ya hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yaptı. İşte Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

İlişkilerimizi çok iyi düzeyde seyrettiği bu iki ülkeyle AB sürecine ilişkin değerlendirmelerimiz olacak. Bunu yanından, oradaki yetkililerle yanımda götürdüğüm girişimcilerimizle ekonomik ticari ilişkilerimizi konuşacağız. Bölgemizdeki gelişmeler bu ikili görüşmelerde olsun heyetler arası görüşmelerde olsun gündemi oluşturacak. Aramızdaki ekonomik ilişkileri daha fazla geliştirmek için görüşmeler yapacağız. Yeni oluşan DEİK bu ziyarette ilk defa bizimle beraber geliyor.

Ziyaretim kapsamında iş forumunu çok önemsiyorum. Bundan sonraki süreçte bize yakın olan bu iki ülkeyle iş adamlarımızın yoğun bir iş hacmine ulaşmaları en büyük arzum. Galatasaray ve Mimar Sinan Üniversiteleri, rektörleri de bu ziyarette yanımızda olacaklar.

KOBANİ’YE PEŞMERGELERİN GEÇİŞİNDE SON DURUM NEDİR? TÜRKİYE’NİN U DÖNÜŞÜ YAPTIĞINA İLİŞKİN İDDİALAR

Peşmergelerin Ayn El Arab’a yani Kobani’ye geçişiyle ilgili olarak Sayın Obama ile yaptığımız telefon görüşmesinde kendilerine bu teklifi zaten ben yapmıştım. Buradaki PYD ve PKK gruplarına vereceğiniz destekler bizim için kabul edilemez demiştim.
Burada bir ÖSO ile, iki Peşmerge ile işbirliği kabul edilebilir demiştik. Kendilerinin yaklaşımı burada süreç olarak bir sıkışma söz konusu denildi.

Kobani için 2 günlük süreden bahsediliyordu. Bunları ifade etmek zorundayım. Sitelere düşen görüntüler ortada. Havadan atılan silahların bir kısmının IŞİD’in eline geçtiğini kendileri de kabul etti. Böyle bir operasyon tanımlanamaz anlatılamaz. Siz kime destek veriyorsunuz her şey ortada. Musul’daki operasyonun zeminine baktığınızda aynı şeyi görüyorsunuz. 2 gün geçti. 2., 4. gündeyiz ve Kobani düşmedi. Kaldı ki Kobani kendileri için niye bu kadar stratejik onu anlamakta zorlanıyorum çünkü Kobani’de sivil kalmadı.

Kobani’de sadece 2 bin kadar orada savaşan insan var. Ve Peşmerge’ye önce evet demediler şimdi son anda kısmen evet dediler. Biz de kendilerine yardımcı olacağımızı söyledik. Türkiye’de nereden geçeceğine dair kararı görevli arkadaşlarımız bunlar stratejik olduğu için benim burada anlatmam doğru olmaz.

PYD'ye verilen destek PKK'ya verilmiş demektir.

SİLAH YARDIMI İLE İLGİLİ KONUYU BİRAZ DAHA AÇAR MISINIZ?

Bu konuda yapılanın yanlış olduğu ortaya çıktı C-130’lardan atılan silahların belki bir kısmı PYD’nin eline geçti ama bir kısmı da IŞİD’in eline geçti. Adamlar kendi sitelerinden bunun yayınını yapıyor günlerdir. Tamamı değil bir kısmı onların eline gitti demek doğru bir şey mi? Bunların çok daha akılcı çok da netice alıcı yolları varken “dostlar alışverişte görsün” mantığı ile böyle bir şey yapılamaz.