Konuyu soru önergesi ile Meclis gündemine de taşıyan Tekin, hükümetin bu dosyayla ilgili “gizlilik” kararını neden aldığının sorgulanması gerektiğini söyledi. Düşürülen uçakla ilgili kendilerine gelen bazı bilgiler olduğunu ancak “gizlilik kararı” nedeniyle açıklayamayacağını belirten Tekin, hükümetten açıklama beklediklerini söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 2 yıl önce Suriye’de düşürülen ve 2 pilotun yaşamını yitirdiği uçakla ilgili yeni iddiaları soru önergesiyle Meclis gündemine taşırken hükümeti bu konuda açıklama yapmaya çağırdı. Tekin, dosyayla ilgili gizlilik kararı olmasına rağmen hükümetin bu konuda açıklama yapabileceğini belirterek, “Eğer gizlilik kararı kalkarsa, ben de uçakla ilgili gelen bilgileri anlatırım” dedi.

Düşürülen uçakla ilgili davanın devam ettiğini ancak gizlilik kararı nedeniyle ne durumda olduğunu bilmediklerini belirten Tekin, pilotların konuşmalarında “Sınır ihlali yaptık” demelerine karşın, hattın öbür ucundaki kişinin “girin” talimatı verdiğini iddia etti.

‘Uçağı hangi ülke düşürdü AKP açıklasın’

Uçağın Suriye tarafından düşürülmediğini belirten Tekin, hangi ülke tarafından düşürüldüğünü hükümetin açıklamasını istedi.

Gürsel Tekin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde de aradan 2 yıl geçmesine karşın Suriye’de düşürülen uçakla ilgili tatmin edici bir açıklama yapılamadığına dikkat çekti. Tekin, “Bir Türk savaş uçağının düşmesi ya da düşürülmesi sonucu 2 subayımızın şehit olmasının yarattığı acı ne kadar büyükse, uçağın ne sebeple düştüğüne dair tatmin edici bir açıklamanın bakanlığınız tarafından yapılmamış olması da bir o kadar düşündürücüdür” dedi.

Yılmaz’dan şehit olan pilotlara uçuş talimatını “kimin ve neden verdiği” konusunda bilgi isteyen Tekin, ayrıca şu soruları yöneltti:
“Türk savaş uçağı Suriye hava sahasında mı Türkiye hava sahasında mı düşmüştür? Uçağın rotası nedir ve hangi koordinatlarda uçması için görevlendirilmiştir? Şehitlerin otopsi raporları neden açıklanmamıştır? Şehit subayların ailelerinin mağduriyetleri giderilmiş midir? Giderilmiş ise ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Olayla ilgili neden gizlilik kararı konulmuştur?”