Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül sekiz yıl dokuz ay sonra tekrar CHP’de…

CHP Parti Meclisi’nin (PM) dün ki toplantısında Sarıgül’ün af başvurusu da oylamaya sunuldu. CHP’den İstanbul Belediye Başkan adaylığına kesin gözüyle bakılan Mustafa Sarıgül’ün, PM’deki oylamada 44 oy ile partiye dönüşü kabul edildi. Toplam 58 oy kullanıldı. 10 red oyu verildi. Birgül Ayman Güler ‘Sarıgül’e destek vermediğini’ belirterek, toplantıdan oylama öncesi ayrılırken, Şafak Pavey ve Emrehan Halıcı toplantıya katılmadı. CHP’nin toplam Kılıçdaroğlu dahil olmak üzere 61 PM üyesi bulunuyor.

DİLEKÇE DEĞİŞTİ: Edinilen bilgiye göre Sarıgül dilekçesi PM toplantısında değiştirilmek zorunda kalındı. Çünkü Sarıgül’ün verdiği ilk dilekçede ‘Af’ talebi yerine ‘parti üyeliğimin iadesini’ ifadesi kullanıldı. Bu ifade tüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle değiştirilmesi istendi. Sarıgül ikinci bir dilekçe yollayarak başvurusunu yeniledi.

SARIGÜL KİMDİR? Mart 2004 yerel seçimleri öncesinde düzenlenen bir törenle rozeti dönemin Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından takılan Sarıgül, Aralık 2004'teki YDK toplantısında 7 kişinin ihraç yönünde oy kullanmasına karşın 8 oyla ihraç edilmemişti. Bunun üzerine, Sarıgül, 29 Ocak 2005'te dönemin Deniz Baykal'a karşı olağanüstü kongrede genel başkan adayı olarak çıkmış, daha sonra kesin ihraç istemiyle YDK'ya sevk edilmişti. Sarıgül, 24 Mart 2005'te YDK kararıyla partiden ihraç edilmişti.

Siyasi yaşamına CHP Şişli Gençlik Kollarında başlayan Sarıgül, SHP’den bir dönem milletvekilliği de yaptı. İlk kez 1994'te aday olduğu; ancak kazanamadığı Şişli Belediye Başkanlığı'nı 1999’da DSP’den aday olarak kazandı. 2002 yılında DSP'den istifa ederek İsmail Cem’in liderliğinde kurulan Yeni Türkiye Partisi’ne (YTP) geçti. 2003'te ise YTP'den ayrılarak CHP’ye katıldı. Bu kez 2004 yılında CHP’den Şişli Belediye Başkanlığı’na seçilen Sarıgül, CHP liderliğine aday oldu. 29 Ocak 2005'te, Ankara'da yapılan 13. Olağanüstü CHP Kurultayı'nda Deniz Baykal’a karşı yenildi. 24 Mart 2005'te, CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından “Kurultayı arbede ve şiddet ortamına çevirdiği” gerekçesiyle CHP'den ihraç edildi.

Bu kararın iptali için verdiği uzun hukuk mücadelesini 2008'de kaybeden Sarıgül, Kasım 2008'de DSP’ye katıldı. 2009 yerel seçimlerinde DSP'den, üçüncü kez Şişli Belediye Başkanlığına aday oldu ve kazandı.

Temmuz 2009'da DSP'den istifa ederek Türkiye Değişim Hareketi’ni kurdu. 2011 genel seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun başına geçtiği CHP’yi destekledi.

Toplantıda, daha önce ön seçim yapılan merkezlerin de olduğu, aralarında Afyon, Bolu, Burdur, Ordu, Sinop, Karaman, Sivas, Osmaniye ve Isparta il merkezleri ile Muğla'nın Bodrum İlçesi'nin de bulunduğu toplam 295 seçim noktasındaki adaylar PM'nin onayına sunuldu. Yapılan oylama sonucunda 295 aday kesinleşti. Böylece Bodrum'da Demokrat Parti'den transfer edilen mevcut belediye başkanı Mehmet Kocadon'un, İzmit merkez ilçede eski Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen'in, Ordu'da Seyit Torun'un, Sinop'ta Baki Ergül'ün adaylığı kesinleşmiş oldu. bunun yanı sıra CHP Sivas, Karaman ve Bolu'da ise kadın adaylarını netleştirdi.