CHP’nin pazar sabahı saat 09.00’da başlayan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında yaşanan ve dün sabah saat 05.00’te sona eren Parti Meclisi (PM) toplantısına taşınan “CHP’nin Beşiktaş adayı kim olacak?” krizini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Her büyükşehir belediye başkan adayının bazı ilçelerle ilgili talepleri oldu, neden itiraz ediyorsunuz. Sarıgül, Beşiktaş’ı istiyor, vereceğiz” resti çözdü.

CHP’de yaşanan ‘Uzun Pazar’ın hikâyesi şöyle:

TDH’Lİ ADAYLAR İTİRAZI


Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, Beşiktaş için Siyasi Danışmanı Tonguç Çoban’ı, kavgalı olduğu Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’in yerine ise Doç. Dr. Mehmet Karlı’yı önerdi. Cumartesi günkü komisyon toplantısında da bu isimlerin MYK ve PM’nin onayına sunulması kararı alındı. Ancak MYK’nın pazar günkü toplantısında, özellikle Tonguç Çoban’a itirazlar yükseldi. Gürsel Tekin’in “Adaylar TDH
kökenlilerden belirleniyor. İstanbul örgütüne ve CHP tabanına yazık ediliyor” itirazı dengeleri değiştirdi. Tonguç’un ismine yapılan itirazlara ek olarak Mehmet Karlı da çekilme mesajı gönderince İstanbul’un 3 büyük ilçesi için hazırlanan senaryo değişti.

ÇOBAN GİTTİ, HAZİNEDAR GELDİ


Yaklaşık 7 saat süren MYK toplantısı Tonguç’un adaylığının geri çekilmesi kararıyla sona erdi. MYK’nın ardından başlayacak PM toplantısı öncesi Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin aracılığıyla Sarıgül’e “Tonguç Çoban olmuyor” mesajı gitti. Müzakereler sonucunda Çoban yerine, Sarıgül ekibinden ve ismi Çekmeköy için geçen Avukat Murat Hazinedar’da mutabakat sağlandı. Karlı ise ikna edilemeyince, PM’nin onayına Kadıköy için sunulması düşünülen Bülent Kerimoğlu, Bakırköy’e kaydırıldı. PM’nin 16.00’da başlayan ve dün sabah 05.00’te sona eren toplantısının ana gündemini de bu ‘aday kaydırmaları’ belirledi.

KADIKÖY BOŞ KALDI

Kriz sırasında İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı’nın da, kendi il yönetiminden bazı arkadaşlarının belediye başkan adayı olması için ‘istifa resti çektiği’ iddiası kulisleri hareketlendi. Avcılar, Kadıköy, Beşiktaş için
istediği isimleri aday yaptıramayan Salıcı, il yönetiminden Canan Kaftancıoğlu’nun Maltepe’den aday gösterilmesi için Kılıçdaroğlu’nu ikna etti. Ancak Kaftancıoğlu’nun adaylığına gelen tepkiler nedeniyle PM, Kılıçdaroğlu’nun danışmanlarından Ali Kılıç’ta uzlaştı. Maltepe’den sonuç alamayan Salıcı, önceki gün gece yarısı PM’ye verilen arada Kaftancıoğlu’nu, boşalan Kadıköy için Kılıçdaroğlu’na önerdi. Bu sefer de Salıcı’nın önerisine Gürsel Tekin dahil bazı genel başkan yardımcıları tepki gösterdi. Kadıköy için AKUT Yöneticisi ve İşçi Partisi üyesi Nasuh Mahruki’nin isminin de gündeme gelmesi, yeniden toplanan PM’deki sinirleri gerdi. Kılıçdaroğlu sonunda, Kadıköy ve Çekmeköy
için “Son kararı ben vereceğim”
diyerek tartışmayı bitirdi.

GİDENLER VE KALANLAR


Adalar’da Mustafa Farsakoğlu yerine Atilla Aytaç, Avcılar’da Mustafa Değirmenci yerine Handan Toprak Benli ve Şişli’de İsmet İnönü’nün torunu Hayri İnönü aday gösterilen isimlerden oldu. Ataşehir’de Battal İlgezdi, Büyükçekmece’de Hasan Akgün, Çatalca’da Cem Kara, Sarıyer’de Şükrü Genç, Silivri’de Özcan Işıklar, Kartal’da ise Altınok Öz yeniden aday gösterildi. Kartal için MYK’da Hüsnü Süslü’nün isminin PM’ye önerilmesi kararı alınmıştı. Ancak aralarında bazı genel başkan yardımcılarının olduğu bazı isimlerin müdahalesiyle son anda ibrenin Öz’e dönmesi dikkat çekti. Öte yandan, 5 yıllık hapis cezası kısa süre önce Yargıtay’ca onanan CHP’nin Esenyurt Belediye Başkan adayı Gürbüz Çapan’ın ismi de PM’nin onayladığı listede yer aldı.

İstanbul KESİN LİSTE

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanan CHP PM’de İstanbul’un adayları kesinleşen ilçeleri şöyle:
Adalar-Atilla Aytaç,
Arnavutköy-Ruhi Tuncel,
Ataşehir-Battal İlgezdi,
Avcılar-Handan Toprak Benli,
Bağcılar-Muhammet Çakmak,
Bahçelievler-Saffet Bulut,
Bakırköy-Bülent Kerimoğlu,
Başakşehir-Özgür Karabat,
Bayrampaşa-Bahri Sipahi,
Beşiktaş-Murat Haznedar,
Beykoz-Hızır Yılmaz,
Beylikdüzü-Ekrem İmamoğlu,
Beyoğlu-Aylin Kotil,
Büyükçekmece-Hasan Akgün,
Çatalca-Cem Kara, Esenler-Aksel Örüklü,
Esenyurt-Gürbüz Çapan, Eyüp-Ferzan Özer,
Fatih-Sabri Erbakan,
Gaziosmanpaşa-Selahattin Meriç,
Güngören-Ahmet Güzel,
Kağıthane-Serdar Kurşun,
Kartal-Altınok Öz,
Küçükçekmece-Gökhan Gümüşdağ,
Maltepe-Ali Kılıç,
Pendik-Tuncer Özyavuz,
Sancaktepe Özgen Nama,
Sarıyer-Şükrü Genç,
Silivri-Özcan Işıklar,
Sultanbeyli-Mustafa Çolak,
Sultangazi-Ali Acar,
Şile-Aras Aslan,
Şişli-Hayri İnönü,
Tuzla-Cemil Ekşi,
Ümraniye-Sacit Eyüboğlu,
Üsküdar-İhsan Özkes,
Zeytinburnu-Mustafa Fazlıoğlu.

Kocaoğlu istemedi

İSTANBUL için tartışma yaşandığı saatlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir’in merkez ilçeleri için devreye girdi. Adaylıktan çekilme resti çektiği iddia edilen Kocaoğlu, İzmir’in neredeyse tüm ilçelerinde istediği sonucu aldı. Özellikle Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile Buca Belediye başkanı Ercan Tatı’nın yeniden aday gösterilmemesinde Kocaoğlu’nun etkili olduğu öğrenildi. Tartan’ın yerine eski İzmir Baro Başkanı Sema Pektaş, Durak’ın yerine Hüseyin Mutlu Akpınar, Tatı’nın yerine de eski belediye başkanlarından Ahmet Piriştina’nın oğlu Levent Piriştina aday gösterildi. Aday gösterilmeyen bazı başkanların ise DSP’den aday olacakları belirtiliyor.